Fondsmanagers alleen in woorden positief

Er is een grote tegenstelling tussen de positieve uitlatingen van fondsmanagers en hun conservatieve posities volgens het laatste onderzoek van Merrill Lynch onder fondsmanagers.

Morningstar.co.uk Editors 17 augustus, 2001 | 11:33
Facebook Twitter LinkedIn
Fondsmanagers die wereldwijde portefeuilles beheren laten zich positief uit en 59% van hen zegt dat ze verwacht dat de bedrijfswinsten zullen verbeteren. Daarbij komt dat 74% zegt dat de aandelenmarkten zullen aantrekken in de komende twaalf maanden, tegenover 73% in de vorige maand.

Maar als het gaat om hun portefeuilles dan zijn fondsmanagers veel voorzichtiger. Ongeveer 22% van de ondervraagde managers zei dat ze in hun portefeuilles minder risico nam dan normaal, terwijl 23% van de managers een overweging in kas had.

“Fondsmanagers zeggen dat ze cyclischer willen beleggen maar blijven aan de defensieve kant,” zegt Sarah Franks, een analist op de Europese strategieafdeling bij Merrill Lynch. Ze wijst erop dat als fondsmanagers werkelijk in een opleving zouden geloven,

ze zouden switchen naar emerging markets en Japan.

Het blijkt dat, in plaats van te beleggen in zwakkere markten, fondsmanagers nog steeds overwegend positief zijn over de VS, alhoewel ze deze markt wel als duur zien. Ongeveer 45% overweegt deze regio, terwijl 60% vindt dat de winstvooruitzichten voor Amerikaanse bedrijven het beste zijn.

De belangrijkste zorg voor managers met betrekking tot de VS is de dollar. Alhoewel 31% van de managers de dollar als favoriete munteenheid ziet, is de euro dat voor 57%.

Monetair beleid

Een andere indicatie voor de terughoudendheid over de huidige situatie is dat per saldo 27% van de fondsmanagers het mondiale monetaire beleid als te restrictief ervaart. Uit de enquête blijkt dat 31% van de fondsmanagers het beleid als te restrictief ziet, terwijl 4% het monetair beleid als te ruim ziet. De rest is neutraal.

Fondsmanagers gaan langzamerhand over van nutsbedrijven en farmacie naar technologie en telecom. In augustus was 5% van de managers negatief over telecom, tegenover 13% in juli.

Het onderzoek werd gebaseerd op antwoorden van 268 fondsmanagers in een enquête uitgevoerd door Taylor Nelson Sofres tussen 3 en 9 augustus.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten