Voorzichtige fondsmanagers verwachten rally

Fondsmanager verwachten nerveus de kans af om hun voordeel te doen met een opleving in de aandelenmarkten zo blijkt uit het laatste maandelijkse onderzoek van Merrill Lynch. De meeste managers nemen weinig risico en hopen hun posities in aandelen te kunnen vergroten vlak voordat de verwachte rally op de markten begint.

Morningstar.co.uk Editors 19 oktober, 2001 | 11:05
Facebook Twitter LinkedIn
Een indicator voor de huidige voorzichtige houding is dat per saldo 42% van de fondsmanagers een overwogen positie in kas heeft. Tegenover de 51% van de fondsmanagers met een overweging in liquide middelen, staat slechts 10% met een onderweging [de cijfers tellen niet exact op vanwege afrondingen].

David Bower, hoofd beleggingsstrategie bij Merrill Lynch, beweert dat fondsmanagers afwachten en met een juiste timing in aandelen willen stappen. “Ze voelen dat ze het zich niet kunnen permiteren om deze rally te missen, maar te vroeg instappen kan ook niet,” zei hij.

Gemiddeld zeggen fondsmanagers dat het 10 maanden duurt voordat v

eranderingen in monetaire politiek doorwerken op de economische activiteit. Dus zal het in hun ogen nog enige tijd duren voordat de recente renteverlagingen de economie zullen versterken.

Japan heeft slechtste vooruitzichten

Fondsmanagers zijn het minst gesteld op Japan en opkomende aandelenmarkten. Niet minder dan 45% van de fondsbeheerders zei dat Japanse ondernemingen de slechtste vooruitzichten hebben als het gaat om bedrijfswinsten terwijl 34% van de fondsmanagers deze twijfelachtige positie toeschreef aan ondernemingen in emerging markets.

In het onderzoek participeerden 253 fondsmanagers en het werd uitgevoerd door Taylor Nelson Sofres, een marktonderzoeksbureau, in de periode tussen 4 en 11 oktober.

Ondertussen laat een onderzoek onder 35 wereldwijde instellingen van UBS Warburg zien dat slechts 16% van deze instellingen zijn asset allocatie heeft veranderd naar aanleiding van de aanslag op het World Trade Center. Dit onderzoek bracht ook aan het licht dat door 43% het consumentenvertrouwen in het vierde kwartaal als de sleutel wordt gezien, gevolgd door werkloosheidscijfers (21%). De rente en winstwaarschuwingen werden beide door 18% als belangrijkste ontwikkeling aangegeven.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten