Fondsmanagers verward over herstel

Fondsmanagers zijn optimistisch over de toekomst, maar verward over wat er momenteel gebeurt. Dit blijkt uit de novemberversie van het onderzoek van Merrill Lynch onderzoek onder fondsmanagers.

Morningstar.co.uk Editors 13 november, 2001 | 17:03
Facebook Twitter LinkedIn
Per saldo verwacht 76% van de respondenten dat de wereldwijde aandelenmarkten over een jaar hoger zullen staan dan nu. Dit is het meest positieve antwoord sinds de introductie van de vraag in dit onderzoek eerder dit jaar. Fondsmanagers zijn eveneens optimistisch over de vooruitzichten voor de bedrijfswinsten met gemiddeld een verwachte groei van 4% van de winst per aandeel terwijl 35% van de managers een groei in de dubbele cijfers voorziet.

Op korte termijn zijn fondsmanagers veel voorzichtiger. Alhoewel er enige beweging is waar te nemen richting de cyclische sectoren –die sectoren die het meest zullen profiteren van economisch herstel- zijn de traditioneel cyclische regio’s als emerging markets en Japan vaak onderwogen. De Amerikaanse aandelenmarkt daarentegen wordt vaak als

defensief gezien, maar was overwogen bij 38% van de fondsmanagers.

David Bowers, de chef strateeg bij Merrill Lynch, zei dat deze spanning zichtbaar werd in de afgelopen drie tot vier maanden. Managers zeggen dat ze een herstel verwachten maar zijn niet bereid om hun visie te testen in de praktijk. Momenteel is het stadium bereikt waar men “een topje van de tenen in het cyclische water steekt”.

Een andere indicatie van de voorzichtige houding is het antwoord op een nieuw geïntroduceerde vraag in het onderzoek van deze maand. Ongeveer 36% van de managers zei dat ze aandelen zouden verkopen als de aandelenmarkten 10% zouden stijgen.

Het onderzoek werd gehouden onder 259 fondsmanagers en uitgevoerd door Taylor Nelson Sofres, een marktonderzoeksbureau, tussen 1 en 8 november.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten