Mooie mixfondsen

Beleggers hebben een haat-liefde verhouding met gemengde of mixfondsen. Het saaie image is onterecht.

Freddy van Mulligen 06 september, 2010 | 8:44
Facebook Twitter LinkedIn

Wie met niet al te veel geld bij een beleggingsadviseur komt wordt via een questionnaire doorverwezen naar een mixfonds (meestal neutraal). Vanuit de zorgplicht van de bank geredeneerd zijn gemengde fondsen een veilige keus. Hij kan worden verdedigd met de conclusie van Morningstar dat - in de VS - beleggers in gemengde fondsen gemiddeld betere resultaten halen dan de wispelturige doe-het-zelf fondsbeleggers. Er gaat veel geld om in gemengde fondsen, maar oh wat hebben ze een saai imago.

Toch zijn er tien gemengde fondsen die Morningstar zijn hoogste kwalitatieve beoordeling “elite” heeft gegeven. Daarvan zijn BGF Global Allocation en Carmignac Patrimoine ook in Nederland beschikbaar.

Indrukwekkend
Dennis Stattman leidt BGF Global Allocation sinds de oprichting in 1997. Daarvoor beheerde hij een soortgelijk fonds dat in 1989 in de VS werd opgericht. Meer dan de helft van het team is al sinds oprichting bij het fonds betrokken en het track record is indrukwekkend.
Het beleggingsproces combineert macro-economische inzichten om risico’s in te schatten met fundamenteel onderzoek. Al van in het begin wordt een interne benchmark gehanteerd die bestaat uit 60 procent aandelen en 40 procent obligaties verspreid over de diverse wereldregio’s conform de naam van het fonds. Het fonds belegt in een breed spectrum van beleggings- instrumenten: van aandelen uit opkomende markten tot bedrijfs- en overheidsobligaties. Risicocontrole speelt een bijzondere rol.

Eind februari 2009 was de portefeuille onderwogen in zowel obligaties als aandelen en hield het fonds meer cash aan dan het normaal doet. Dat zette het fonds dit jaar op een lichte achterstand. Stattman en zijn team hebben het niet altijd bij het juiste eind, maar hebben wel bewezen over de nodige capaciteiten te beschikken. Zowel in op- als neerwaartse markten doet het fonds het consequent beter dan soortgelijke fondsen: een aanwijzing dat hun allocatiebeslissingen werken. In de afgelopen tien jaar was het rendement 2,4 proent per jaar (per 1 september 2010). Niet bijzonder hoog, maar wel een indrukwekkende 3,2 procent per jaar hoger dan het categoriegemiddelde van mixfondsen USD neutraal.

Favoriet
Carmignac Patrimoine is een andere favoriet van Morningstar. Met een indrukwekkende 7,3 procent per jaar over de laatste tien jaar zet het zijn categorie (mixfondsen euro neutraal) op een haast onoverbrugbare afstand van 7,4% procent per jaar zonder een hoger risico, en daar doet een slechte juli-maand niets aan af.

Het fonds profiteert in hoge mate van de solide ervaring van zijn beheerder Edouard Carmignac bijgestaan door Rose Ouahba op het gebied van obligaties. Beiden maken gebruik van de beste ideeën van een sterk team van beheerders en analisten. De beheerders zijn zich bewust van de omvang van het fonds en kiezen daarom alleen effecten met voldoende liquiditeit. Het aandelengedeelte bestaat uit large caps terwijl de obligatieportefeuille is gespreid over meer dan 100 emittenten.

Zowel de activa-allocatie in aandelen, obligaties en liquiditeit als de aandelenselectie binnen elk segment getuigen van een sterke top-down benadering. De strategie berust op het opsporen van thema’s, maar wijkt af van de laatste modes en speelde bijvoorbeeld op tijd in op het herstel van Angelsaksische banken.

Een andere belangrijk punt van onderscheid is de flexibiliteit, in vergelijkking met andere fondsen. Dit fonds schrikt er niet voor terug om de blootstelling aan aandelen tot 0 procent terug te brengen. Deze grote flexibiliteit - de meeste andere fondsen van de categorie leggen zich vast op een minimum aan aandelen - wordt weldoordacht toegepast. Daarentegen moet de belegger het risico van onderperformance accepteren in geval van een niet door de beheerders voorziene opleving.

Gezien de grootte van het fonds zou het redelijk zijn om een deel van schaalvoordelen te delen met beleggers in de vorm van lagere kosten. Desondanks denkt Morningstar dat Carmignac Patrimoine samen met BGF Global Allocation een van de beste aanbiedingen op de markt is.

Bekijk ook het filmpje waarin Freddy van Mulligen vertelt waarom hij in Carmignac Patrimoine gelooft.

 

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten