Fonds van de Week: T. Rowe Price Global Allocation Fund

De strategie van het T. Rowe Price Global Allocation Fund is gericht op zorgvuldig opbouwen van een gediversifieerde allocatieportefeuille. Het grote team is deskundig en heeft zich bewezen. Daarom volgt Morningstar dit fonds vanaf nu met een Morningstar Analyst Rating van Gold.

Robert van den Oever 17 augustus, 2022 | 15:11
Facebook Twitter LinkedIn

T. Rowe Price Global Allocation Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: High
Fondshuis: High
Beleggingsproces: Above Average

 

T. Rowe Price Global Allocation Fund

Dit fonds profiteert van een ervaren en deskundig team dat de segmenten van de allocatieportefeuille prima invult door gebruik te maken van goede strategieën die samen een gediversifieerde portefeuille opleveren. Morningstar's fondsanalist Thomas De Fauw volgt deze strategie vanaf nu en kent er een Morningstar Analyst Rating van Gold aan toe.

 

Uitgebreide toelichting

trp allocation graph

 

Beheerteam
Het grote multi-asset-team van T. Rowe wordt geleid door veteranen en beschikt over diepgaande onderzoeksbronnen. Hoofsdbeheerder Charles Shriver is een ervaren asset allocator. Dat bewees hij al bij het Gold-rated Aerikaanse fonds T. Rowe Price Global Allocation waar hij bij de oprichting in 2013 de leiding van kreeg. Hij trad in 1999 toe tot het asset allocation team van het fondshuis en heeft sinds 2011 voornamelijk Amerikaanse allocatiefondsen beheerd, zoals T. Rowe Price Balanced en de Personal Strategy-fondsenreeks. Hij belegt zelf in totaal ruim $1,7 miljoen in de strategieën die hij overziet.

Toby Thompson, een veteraan in het team met 12 jaar ervaring, is co-manager voor al deze strategieën, waaronder sinds maart 2020 op dit fonds. De multi-asset groep telt meer dan 80 leden.

De grootte van de groep, in combinatie met de aanwezigheid van volop veteranen die zich bewezen hebben aan de top, toont een sterke toewijding aan grondig onderzoek en uitvoering van asset allocatie. Er is een gezamenlijke inspanning geleverd om relevante inhoudelijke expertise in te brengen. Leiders zoals Shriver en Thompson hebben tactische keuzes gemaakt als onderdeel van de asset allocatie commissie. Het fonds profiteert ook van een zevenkoppige adviescommissie die helpt bij de implementatie van de unieke onderliggende strategieën van het fonds.

Fondshuis
T. Rowe Price blijft een goed gepositioneerd en vertrouwenwekkend fondshuis en verdient een Parent Pillar rating van High. De activabasis van $1.400 miljard geeft dit beproefde fondshuis een schaal en marktpositie die maar weinigen kunnen evenaren. De keerzijde daarvan is dat het moeilijker is voor zijn aandelenstrategieën om posities in small- en mid-capaandelen op te bouwen zonder tegen de limieten voor het bezit van individuele aandelen op te botsen.

Om deze uitdaging aan te gaan, splitste het bedrijf zich in twee afzonderlijke onderzoeksentiteiten in maart 2022. Zes strategieën, waaronder vijf aandelenstrategieën met beperkte capaciteit, verhuisden naar de nieuwe divisie T. Rowe Price Investment Management, terwijl de rest van het bedrijf nu bestaat als T. Rowe Price Associates. Van 2019 tot 2021 heeft het fondshuis zijn aandelenanalistenteam versterkt met nieuwe aanwinsten om de onderzoekscapaciteiten van beide divisie te versterken en te zorgen voor een ordentelijke overgang.

T. Rowe Price heeft zijn aanbod uitgebreid door de overname van alternatieve-kredieten specialist Oak Hill Advisors in 2021. T. Rowe heeft niet vaal overnames gedaan om te groeien, maar met deze breidde het zijn mogelijkheden uit en dat hielp bij de diversificatie van zijn activabasis.

Aandelen blijven de kracht van T. Rowe. Het wil echter zijn obligatie-activiteiten laten groeien, want in dat segment blijft het een stap achter bij zijn concurrenten; het heeft pas onlangs risicopersoneel specifiek voor obligaties aangeworven. Terwijl de verschuiving naar passief beleggen actieve managers blijft uitdagen, biedt T. Rowe Price's indrukwekkende pool van beleggingstalent, prudent beheer en relatief lage kosten een voordeel ten opzichte van concurrenten.

Proces
De aantrekkelijke wijze van portefeuilleconstructie en verstandige bouwstenen van dit fonds komen samen in het streven van de beheerders naar een brede en wereldwijde allocatie van 60% in aandelen, 28% in obligaties en 12% in contanten en alternatieve investeringen. Die allocaties hebben de neiging om slechts in bescheiden mate te verschuiven, net als de gewichten van de sub-activaklassen die zijn gebaseerd op aanbevelingen van de activa allocatie commissie van T. Rowe Price. Die commissie vergadert maandelijks om prognoses voor zes tot achttien maanden te maken op basis van relatieve waarderingen en het fundamentele onderzoek van het fondshuis.

Het fonds diversifieert breed en verstandig door te beleggen in ongeveer 15 onderliggende strategieën die verschillende activaklassen, stijlen en regio's vertegenwoordigen. Het aandelensegment bestaat uit Amerikaanse en andere regionale portefeuilles die worden gecompleteerd door een wereldwijde real-assets strategie. Amerikaanse aandelen worden geselecteerd door twee afzonderlijke teams, waarvan één gericht is op groei large-caps en het andere op waarde large-caps.

Binnen vastrentende waarden vormt de Responsible Global Aggregate Bond strategie de kern en die wordt aangevuld met gespecialiseerde strategieën zoals een emerging market debt strategie in lokale valuta en T. Rowe Price Global High Income Bond, dat blootstelling biedt aan high yield obligaties. Het fonds belegt ook in T. Rowe Dynamic Global Bond, een benchmark-onafhankelijke benadering van obligaties die valt binnen de alternatieve categorie van het fonds.

Prestaties
De effectenselectie bij de onderliggende strategieën is de belangrijkste drijfveer voor het rendement, naast de strategie allocatie, terwijl tactische verschuivingen doorgaans geen toegevoegde waarde blijken te bieden. Vanaf de oprichting van het fonds in augustus 2016 tot en met juli 2022 heeft de 'clean' fondsklasse Q USD met 6,4% gemiddeld jaarlijks rendement het 2,9 en 1,4 procentpunt beter dan respectievelijk zijn categoriegenoten in de categorie USD moderate allocation en de index.

Het fonds presteerde ongeveer hetzelfde als zijn interne benchmark (60% MSCI ACWI, 28% Bloomberg Global Aggregate USD Hedged Index, 12% ICE BofA 3-maands US Treasury Bill-index). Het fonds behaalt hoge resultaten op voor risico gecorrigeerde basis en behoort tot het 11e percentiel van zijn categorie, gemeten aan de hand van vijfjaars Morningstar Risk-Adjusted Returns.

Het fonds presteerde in de neergang van het eerste kwartaal van 2020 3 procentpunten slechter dan categoriebenchmark Morningstar EAA USD Moderate Target Allocation Index. Het fonds heeft het echter wel goed gedaan tijdens de daaropvolgende opleving, deels dankzij een tijdige overweging in aandelen en een tijdige verschuiving naar waarde ten koste van groei, voordat de waardestijl eind 2020 aan een opmars begon.

Het jaar 2021 bleek een uitdagender jaar voor het fonds. Ook in 2022 tot nu toe heeft het fonds het moeilijk gehad vanwege de hogere aandelenallocatie en een a-typisch slechte aandelenselectie in de onderliggende strategieën. Ondertussen heeft de tactische allocatie, die voorheen maar weinig waarde toevoegde, sinds begin 2020 juist een positieve bijdrage geleverd, temidden van de turbulentie op de aandelenmarkt.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse Q laten het fonds uitkomen in het op een na goedkoopste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Gold.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van T. Rowe Price Global Allocation Fund Q USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Mixfondsen USD Neutraal, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

trp allocation table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Capital Group New Economy Fund

Vanguard LifeStrategy 60% Equity ETF

Impax Environmental Markets Fund

MFS Meridian European Research Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten