Blijf niet hangen in het verleden

Een belangrijke valkuil waar veel beleggers nogal eens instappen is dat ze een fonds kiezen op basis van de prestaties uit het verleden.

San Lie 02 augustus, 2012 | 0:01
Facebook Twitter LinkedIn

Een goede fondsmanager die voor een ‘investment minded’ fondshuis werkt en een gedegen en onderscheidend beleggingsproces heeft, moet uiteraard wel rendement genereren voor zijn beleggers.

Daarbij kijken we uiteraard vooruit en proberen we iets zinnigs te zeggen over de toekomstige prestaties van een beleggingsfonds. Daarbij helpt het om te analyseren en te begrijpen hoe een fondsmanager in het verleden heeft gepresteerd.

We kijken het liefst naar een zo lang mogelijke periode. Omdat we dan -als het goed is- een aantal marktcycli kunnen meepakken en kunnen zien hoe een fondsmanager gepresteerd heeft in zowel positieve als negatieve beursomgevingen.
We corrigeren hierbij voor risico om appels zoveel mogelijk met appels te kunnen vergelijken, maar ook om te zien hoe de mate van genomen risico wel of niet beloond is met een hoger rendement. Daarnaast trekken we de kosten er vanaf om zo de daadwerkelijk door een belegger gerealiseerd rendementen te analyseren.

Een belangrijke valkuil waar veel beleggers nogal eens instappen is dat men een fonds kiest op basis van de prestaties uit het verleden. Vaak zijn dit ook nog eens fondsen met 3 of meer Morningstar-sterren. Een dergelijk fonds kan het best nog een tijdje lang goed blijven doen. Behaalde rendementen uit het verleden zijn echter geen garantie voor de toekomst en te vaak hebben we gezien dat dergelijke fondsen achteraf toch teleurstellen.

Vandaar: blijf niet te lang hangen in het verleden en kijk verder dan alleen maar de historische rendementen van een fonds. Kijk dus ook naar de andere 'pillars', waarvan ik overigens de laatste, de “prijs”, volgende keer met u bespreek.

In een serie columns leg ik uit hoe wij als analisten bij Morningstar fondsen analyseren en uiteindelijk van een kwalitatief waardeoordeel voorzien. Ons oordeel over een beleggingsfonds wordt bepaald door vijf pilaren van de Morningstar Analyst Rating die staan voor: People (beheerteam), Parent (fondshuis), Process (beleggingsproces), Performance (rendementen Price (kosten). De vorige keren ging ik in op de 'p' van People, Parent en Proces. Deze week staat de 'p' van Performance centraal.

Lees ook

Bevlogenheid gezocht!
Een fondsmanager moet een substantieel deel van zijn persoonlijke vermogen in zijn eigen fondsen beleggen. Iets wat bij ons minder in zwang is.


Rentmeesterschap gezocht!
Krijgt een fondsmanager voldoende ruimte zijn "ding" te doen? Bepaalt de commercie het aanbod of staat de belegger voorop?


Doe het wel met stijl
De goede fondsmanagers hebben een eigen, onderscheidende stijl. Die is voor een belegger moeiijk te achterhalen, maar is wel van groot belang.

Goedkoop is geen duurkoop
Wat de absolute hoogte van de TER betreft zijn is Morningstar positief gestemd over de opkomst van goedkope indexproducten als ETFs.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten