Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Net als bij een auto is regelmatig onderhoud van uw beleggingsportfeuille een vereiste. Voor u het weet krijgt u te maken met dure reparaties.

San Lie 05 januari, 2012 | 0:03
Facebook Twitter LinkedIn

Uiteraard eerst de beste wensen! Het Nieuwe Jaar is begonnen! Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Maar hopen dat 2012 een beter beleggingsjaar wordt dan het tegenvallende 2011.

Als we de ‘experts’ mogen geloven, zal de AEX dit jaar met 7,3% stijgen naar een slotstand van 335 punten op 31 december 2012. Dat althans heeft Corné van Zeijl, beheerder van het SNS Nederlands Aandelenfonds, berekend aan de hand van een enquête onder 104 beleggingsprofessionals.

Wat opvalt in de enquête is het feit dat 23 van de 104 professionals rekenen op een daling van de beurs. Volgens  Corné van Zeijl is dit een opvallend hoog aantal. Ik ben het met hem eens, al vind ik het niet vreemd, gegeven de onzekere situatie waarin we zitten. Het lawaai rondom de euro, de rente en de overheidsschulden en –tekorten is even verstomd, maar reken maar dat de onderwerpen de komende weken weer op de agenda zullen staan.

Wat kunt u hier nu mee als fondsbelegger? Het allerbelangrijkste in mijn optiek is nog eens heel duidelijk nadenken over uw initiële beleggingsdoelstelling. Waarom bent u ook alweer gaan beleggen? Met welk doel, maar ook met welke horizon? Gelden deze nog steeds, of is hier inmiddels iets fundamenteel in veranderd?

In het eerste geval dient u te bekijken of de huidige invulling van uw portefeuille wat betreft asset-verdeling nog in lijn is met uw oorspronkelijke doelstellingen, of dat deze aanpassingen behoeft.

In het tweede geval (waarin er fundamenteel iets is veranderd in bijvoorbeeld uw persoonlijke situatie of beleggingsdoelstellingen) dient u radicaler aan de slag te gaan. Dan moet u zich de vraag durven stellen of u überhaupt nog moet of wilt beleggen, en zo ja, in welke vorm. In dat geval is het wellicht verstandig u te laten adviseren door een financieel deskundige.

Hoewel diverse wetenschappelijke studies erop wijzen dat de asset allocatie de belangrijkste factor is voor het uiteindelijke rendement, dient de instrumentkeuze zeker niet onderschat te worden.

Het maakt nogal uit of u een fonds in portefeuille heeft dat de afgelopen jaren gemiddeld een rendement van 5 procent heeft behaald of een fonds dat 3 procent behaalde (of misschien moeten we in de huidige markt betere zeggen: 3  of 5 procent op jaarbasis heeft verloren). Met onze Fonds Quickrank kunt u zelf de fondsen in de verschillende categorieën met elkaar vergelijken en ook zien wat onze opinie is over een groot aantal fondsen.

Kortom, net als bij het onderhouden van uw auto, is regelmatig onderhoud van uw beleggingsportefeuille een vereiste. Wacht daar niet te lang mee, want voor u het weet krijgt u te maken met dure reparaties!


Outlook 2012
Deze column maakt deel uit van een serie over Morningstar's vooruitzicht voor 2012. Lees ook:

Amerikaanse economie beter gepositioneerd dan andere economieën

Morningstar’s vooruitzicht voor de Amerikaanse economie

Verwachtingen voor de aandelenmarkt

Beleggingsfondsen met een gouden horizon

Pas op voor deze beleggingsfondsen 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten