Hedge funds beleven slechtste maand sinds september

Hedge funds verloren in mei 2,9 procent door zorgen over een Griekse exit uit de euro en een verslechterende wereldeconomie.

Maarten van der Pas 07 juni, 2012 | 17:49
Facebook Twitter LinkedIn
Hedge funds hebben sinds het begin van dit jaar 1,3 procent verloren tegenover een winst van 0,9 procent voor aandelen wereldwijd (inclusief herbelegd dividend) concludeert financiële website Bloomberg op basis van zijn hedge fund index. De graadmeter staat nu 14 procent lager dan zijn laatste piek in juli 2007.

Fondsen met een long-short aandelenstrategie, multistrategy fondsen en global macro fondsen verloren het meest. Long-short aandelenfondsen waarbij de managers kunnen inzetten op stijgende en dalende aandelen verloren in mei 3,2 procent en staan in de eerste vijf maanden van dit jaar op een verlies van 0,2 procent. Multis

trategy fondsen gingen vorige maand 3,9 procent onderuit en verloren dit jaar al 3,2 procent. Global macro fondsen, die inspelen op wereldwijde economische trends, verloren 2,5 procent in mei en dit jaar 0,9 procent.

Fondsen zoals van bekende hedge fund managers als John Paulson (Paulson & Co) en William Ackman (Pershing Square Capital Management) zagen hun resultaat in mei ineenstorten met een MSCI All-Country World Index (MXWD) die maar liefst 8,9 procent toegaf.

Hedge fund miljardair John Paulson probeert het recordverlies van 2011 goed te maken, maar boekte vorige maand met zijn goudfonds een neergang van 13 procent nadat de goudprijs en de koers van mijnbouwbedrijven daalden. Het verlies zadelt het 1,2 miljard dollar grote fonds, dat belegt in derivaten en andere goudgerelateerde producten, dit jaar op met een verlies van 23 procent.

Pershing Square Capital Management van William Ackman gaf in mei 7,1 procent toe. Dit fonds heeft 10,5 miljard dollar onder beheer en staat bekend om zijn investeringen in ondernemingen waar het veranderingen teweeg wil brengen.

Meer leren over beleggen in en met hedge funds. Bezoek dan Morningstar's Hedge Fund Center met artikelen over strategieën en rendementen.


Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten