Hedge funds zien 5,1 miljard dollar wegstromen in mei

Beleggers lijken het te hebben gehad met de achterblijvende prestaties van hedge funds.

Maarten van der Pas 13 juni, 2012 | 12:07
Facebook Twitter LinkedIn

Raakt het geduld van beleggers met hedge funds op? Het lijkt er wel op. In april haalden beleggers 5,1 miljard dollar uit hedge funds volgens BarclayHedge en TrimTabs Investment Research. En tussen mei 2011 en april 2012 zagen hedge funds 12,7 miljard dollar wegstromen. Er was sprake van een netto outflow in zes van de twaalf maanden.

De reden dat beleggers hun geld uit hedge funds halen is eenvoudig: achterblijvende prestaties. Het gemiddelde hedge fund verloor geld in 2011 en grote sterren als John Paulson gingen hard onderuit met hun fonds.


Dit jaar tot nu toe verloopt als niet veel beter voor hedge funds en ze bleven in de eerste vier maanden achter op de S&P 500 net een rendement van 5 procent verssu 11,2 procent voor de S&P500, aldus TrimTabs en Barclay Hedge. De winst van de Amerikaanse aandelen is inmiddels verdampt, maar dat is niet per se een goede ontwikkeling voor hedge funds.


De volatiliteit op de financiële markten, die wordt gedomineerd door de onvoorspelbare Europese staatsschuldencrisis en waar hedge funds in 2011 al moeilijk mee om konden gaan, keerde terug in mei. De eerste tekenen wijzen erop dat het voor veel hedge fund beleggers lastig was om hun geld door de volatiliteit te navigeren. Grote hedge fund namen als William Ackman en Dan Loeb zagen hun fonds matig presteren in mei. Onderzoeksbureau HFR maakte bekend dat hedge funds gemiddeld voor de derde achtereenvolgende maand geld verloren in mei waar de belangrijke aandelenindices voor de eerste maand slecht presteerden.

Lees ook

Prestaties hedge funds stellen teleur in 2011

Morningstar komt met resultaten van hedge funds in december en heel 2011 en met kapitaalstromen tot en met november 2011

Volg de laatste berichten over de prestaties van hedge funds en hun kapitaalin- en uitstroom in Morningstar's hedge fund center.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten