Tiger Global omzeilt vrije val Facebook

Beleggingslegende Charles "Chase" Coleman III voegt een nieuwe episode toe aan zijn imposante track record.

Maarten van der Pas 11 juni, 2012 | 11:00
Facebook Twitter LinkedIn

Veel grote hedge fund namen als William Ackman en Daniel Loeb leden in mei verliezen. Maar Charles Coleman III omzeilde het enorme koersverlies van Facebook en de onrust op de markt als gevolg van verkiezingen in Europa. Dat schrijft financiële website Forbes.

Coleman leidt Tiger Global Management (10 miljard dollar onder beheer) en haalde met zijn venture capital vehikels al ver voor de beursgang de nodige aandelen Facebook binnen (zogenaamde pre-IPO aandelen). Op de dag dat het sociale netwerk naar de beurs ging verkocht Coleman een derde van zijn posities –meer dan 19 miljoen aandelen- voor 37,60 dollar per aandeel en verdiende daarmee zo’n 715 miljoen dollar.


De fondsmanager besloot ruim voor de roadshow van Facebook voorafgaand aan de beursgang om een deel van zijn aandelen te verkopen. Toch ging hij er vanuit dat het aandeel beter zou presteren gezien het grote belang in de onderneming dat hij nog steeds heeft. Deze aandelen zijn ongeveer 30 procent minder waard na de vrije val van Facebook op de beurs. Andere grote financiële spelers als Knight Capital, Citadel, UBS en Citigroup leden forse verliezen op de IPO van Facebook.


Het Tiger Global hedge fund (6 miljard dollar groot), dat mede wordt geleid door Feroz Dewan, noteerde goede resultaten in terwijl de financiële markten rumoerig waren na  de verkiezingen in Frankrijk en Griekenland. Dit fonds, dat geen aandelen Facebook in portefeuille heeft, won 2,5 procent in mei, aldus Reuters. In de maand daalde de S&P 500 6,8 procent en stonden de meeste hedge funds op verlies.

Hoe Coleman het kunstje flikt is moeilijk te achterhalen, want hij praat nooit met de media.

Meer leren over beleggen in en met hedge funds. Bezoek dan Morningstar's Hedge Fund Center met artikelen over strategieën en rendementen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten