Instant beleggers

Veel beleggers kunnen niet omgaan met de kwartaalcijfers van ondernemingen en laten zich leiden door de waan van de dag.

San Lie 06 september, 2012 | 9:28
Facebook Twitter LinkedIn

Onderweg naar een afspraak viel ik bij het aanzetten van mijn autoradio midden in een interview met de CEO van Quooker. U weet wel: die kokend-water-kraan. Nu had ik toevalligerwijs die dag voor het eerst in mijn leven de Quooker bij ons op kantoor gebruikt om een kop thee te zetten, dus ik besloot het interview verder te beluisteren.

Interessant aan de geschiedenis van dit bedrijf is wat oprichter ingenieur Henri Peteri zich bedacht, toen hij begin jaren ’70 betrokken was bij de ontwikkeling van een poedersoep, ook wel instant soep genaamd (tegenwoordig Cup-a-Soup). Hij redeneerde dat instant soep nooit instant kon zijn, als je eerst nog 10 minuten moet wachten voordat de fluitketel het benodigde water verwarmd had. Peteri verliet het concern en wijdde zich in zijn kelder aan de ontwikkeling van een apparaat waarmee direct kokend water uit zou komen. Op zich een vernuftig staaltje techniek wat de wereld ook weer een stukje efficiënter heeft gemaakt.

Waarom kom ik hier op? Omdat ook in beleggingsland het woord 'instant' zijn intrede heeft gedaan. Instant: I want it and I want it now! Vallen de kwartaalcijfers van een bedrijf tegen: dumpen die handel, weg met dat aandeel!

In mijn optiek heeft dat weinig meer met beleggen te maken. Kent u het woord aandeelhouder nog? Juist: aandeelhouder.
Nee, dat betekent uiteraard niet dat u voor de eeuwigheid een aandeel moet vasthouden. Het betekent wel dat u vooraf een gedegen analyse maakt van de beleggingsinstrumenten die u in uw portefeuille opneemt en niet meteen bij de eerste de beste tegenwind uw vertrouwen opzegt.

Een aantal bedrijven is gestopt met het op kwartaalbasis rapporteren van hun resultaten en doet dat alleen nog op halfjaarsbasis. Ik vind dat geen gek idee. Uiteraard ben ik voor zo veel mogelijk transparantie, maar veel beleggers kunnen kennelijk niet omgaan met deze openheid en laten zich leiden door de waan van de dag. Voor deze beleggers heb ik een nieuwe naam bedacht: instant beleggers. Lekker snel, maar wel met het risico dat je je vingers een keer brandt.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten