David Einhorn geeft vier beleggingsideeën

Hedge fund hot-shot David Einhorn van Greenlight Capital presenteerde enkele beleggingsideeën op het Value Investing Congress.

Maarten van der Pas 08 oktober, 2012 | 16:06
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggers kwamen vorige week bij elkaar op The Value Investing Congress in New York om naar enkele van de meest briljante geesten in de hedge fund sector te luisteren. Die deelden daar hun beste picks. Morningstar was er helaas niet bij. Onze collega’s van businessinsider.com wel en we maken dan ook dankbaar gebruik van hun verslaggeving. Wat is er te leren van de topbeleggers op dit congres?
Hedge fund hot-shot David Einhorn en oprichter van Greenlight Capital presenteerde vier beleggingsideeën in maar liefst 120 slides. Vorig jaar zette Einhorn uiteen waarom hij short ging op Green Mountain Coffee Roasters. Een goede pick, want sindsdien is het aandeel van de koffiebrander met meer dan 71 procent onderuit gegaan. Ook dit jaar gaf de fondsmanager Green Mountain uit de zak. ‘Wij vinden dat de capex van Green Mountains onverklaarbaar blijft’, aldus Einhorn.

General Motors
Einhorn heeft een long positie in General Motors. Hij stelt dat de Amerikaanse autoproducent als een veel gezondere onderneming uit zijn faillissement is herrezen en pleitte ervoor dat GM het overheidsbelang in de onderneming terugkoopt. De Amerikaanse overheid bezit na zijn redding van GM nog een belang van 500 miljoen aandelen in de autofabrikant. Met USD 30 per aandeel kan GM dit belang terugkopen voor USD 15 miljard, wat de onderneming zich gemakkelijk kan veroorloven, stelde Einhorn. De hedge fund manager benadrukte dat GM veel upside heeft bij de huidige algemeen aangenomen winstprognoses. GM is ook een ‘aanbevolen aandeel’ bij Morningstar. Volgens Morningstar-analist Richard Hilgert betekent de hoge operationele leverage van GM dat de onderneming ‘will be printing money’ als de autoverkopen aantrekken. Lees hier Morningstar’s analyse van het aandeel General Motors.

Een ander beleggingsidee van Einhorn is Cigna. De fondsmanager houdt in het algemeen van zogenaamde Health Maintenance Organisations en ziet de gezondheidszorg als een groeiend onderdeel van de economie. Cinga in het bijzonder levert in deze sector volgens hem diensten van een hogere kwaliteit. ‘Het aandeel Cinga wordt momenteel verhandeld op minder dan 8 keer de verwachtingen voor volgend jaar’, verklaarde Einhorn.

De laatste aanbeveling van Einhorn was om short te gaan op Chipotle. Hij wees erop dat de grootste uitdaging voor deze keten Mexicaanse restaurants de concurrentie met een heropgeleefd Taco Bell is, dat een veel lager prijspunt heeft. Einhorn dicht Taco Bell een sterk momentum toe.

Einhorn gaf op het Value Investing Congress niet zijn visie op Herbalife. Eerder dit jaar raakte het aandeel van de leverancier van producten voor gewichtbeheersing vergiftigd nadat Einhorn op een conference call enkele vragen stelde aan het management van de onderneming.

De Nederlandse hedge fund manager Alexander Roepers was ook een van de sprekes op het Value Investing Congress.


Meer leren over hedge funds? Bezoek dan Morningstar's hedge fund center.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
General Motors Co44,11 USD0,87Rating
Herbalife Ltd10,75 USD-1,01
The Cigna Group332,61 USD-1,55Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten