Het verlossende woord voor Dexia?

Er lijkt meer duidelijkheid te komen voor beleggers in de fondsen van Dexia en voor de beheerders van deze fondsen. Veranderingen aan de fondsen mag niet ten koste gaan van de zittende fondsbeleggers.

San Lie 06 december, 2012 | 11:54
Facebook Twitter LinkedIn

Een van de nieuwsfeiten die deze week mijn aandacht trok, was het bericht dat het Aziatische GCS Capital voornemens is om Dexia Asset Management over te nemen.

Goed nieuws...althans dat hoop ik. Het hele Dexia-dossier is natuurlijk een eersteklas hoofdpijn-dossier waar het laatste woord nog zeker niet over gesproken en geschreven is, maar het feit dat de beleggers in Dexia’s beleggingsfondsen en het personeel van het fondshuis binnenkort iets meer duidelijkheid krijgen over hun toekomst, zou je als positief kunnen uitleggen.

Wat de plannen van GCS Capital precies zijn, weet ik niet. Ik kende de hele partij niet eens totdat ze vorige week in het nieuws opdoken. Wat ik in hun persbericht lees is dat GCS Capital Dexia Asset Management een mooie partij vindt met het potentieel om het wereldwijd verder uit te bouwen. Daar moet wat mij betreft wel een en ander voor gebeuren.

Tot dusver kent Morningstar Dexia Asset Management als een redelijk gedegen fondshuis, maar met veel middelmatige fondsen (veel van hun fondsen hebben 3 Morningstar-sterren). Dit komt deels voort uit de teambenadering die veel van Dexia’s fondsen kennen en het ontbreken van echte stermanagers. Positief is wel dat de variabele beloning van beheerders niet alleen afhangt van de 1-jaars performance van een fonds, maar dat ook naar de prestaties over 2 en 3 wordt gekeken (dit beperkt risico’s die aan het einde van het jaar kunnen ontstaan als beheerders bepaalde doelstellingen alsnog proberen te behalen).

Ik moet hierbij wel de kanttekening maken dat het alweer ruim een jaar geleden is geweest dat we bij het fondshuis op bezoek zijn geweest. Zoals u wellicht gezien heeft op onze website heeft Morningstar in oktober 2011 – na de bankrun op tegoeden, en de nationalisering/splitsing van het moederbedrijf – alle door ons gevolgde Dexia- fondsen “Under Review” gezet. De belangrijkste overweging indertijd was dat we het gegeven alle onzekerheden onverantwoord vonden een gefundeerde mening over de beleggingsfondsen te geven.

Die situatie is vooralsnog niet veranderd. We moeten eerst maar eens zien of de deal tussen GCS Capital en Dexia doorgang vindt. Vervolgens zullen we ons een beeld moeten gaan vormen over de plannen van de nieuwe eigenaar. Zoals gezegd spreken de ambities ons zeer aan, maar de vraag is hoe ze dat gaan aanpakken. Er kan zeker een en ander verbeterd worden, maar dat mag niet ten koste gaan van de zittende fondsbeleggers.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten