Moshi Moshi (aan de Maas)

De stabiliteit in met name de beleggingsteams is voor de analisten van Morningstar voldoende aanleiding om hun Analyst Ratings op de fondsen van Robeco te handhaven.

San Lie 25 februari, 2013 | 9:40

Het nieuws van de week in fondsenland, was uiteraard de verkoop van Robeco door Rabobank aan het Japanse Orix. Voor een bedrag van 1,935 miljard euro kopen de Japanners een belang van iets meer dan 90 procent in het van oorsprong Rotterdamse fondsenhuis. Deze transactie past in een al langer spelende trend waarbij banken hun vermogensbeheerder op afstand zetten of zelfs afstoten, simpelweg omdat het louter aanbieden van huisfondsen niet meer past in de wereld van ‘open architecture’.

Ook Rabobank heeft een aantal jaar geleden besloten om naast de Robeco-fondsen tevens fondsen van bijvoorbeeld BlackRock, Comgest, Fidelity en Threadneedle aan haar klanten aan te bieden. Recentelijk werd Rolinco, een van de bekendere Robeco-fondsen, nog van de Rabo Advieslijst afgehaald.

Als fondsanalisten hebben wij de ontwikkelingen rond de overname van Robeco op de voet gevolgd. De afgelopen maanden werden wij regelmatig bijgepraat door het senior management. Tijdens onze interviews met de fondsmanagers kregen wij de indruk dat ze vooral bezig waren met het zo goed mogelijk beheren van het aan hen toevertrouwde vermogen. Gewoon, zoals we van ze gewend zijn, met opgestroopte mouwen.

De overname door Orix zal daar ons inziens weing aan doen veranderen. De Japanners lijken achter de strategie van het fondshuis te staan, en nieuwe markten in het Midden-Oosten en Azië liggen in het verschiet.

Deze ‘stabiliteit’ in met name de beleggingsteams is voor ons voldoende aanleiding om onze Analyst Ratings op de fondsen te handhaven. Wij zijn met name enthousiast over Robeco’s expertise op aandelen uit opkomende landen. Ook het door Robeco Boston Partners beheerde Robeco US Premium Equities krijgt onze waardering ‘Silver’. Voor een belegger die een goed gespreid wereldwijd aandelenfonds zoekt is het door Mark Glazener geleide vlaggenschip Robeco NV volgens ons een prima beleggingsfonds.

Uiteraard houden wij voor u de vinger aan de pols. Mocht er iets in ons oordeel veranderen, dan bent u de eerste die het hoort!


Deze column verscheen afgelopen weekend in De Telegraaf.

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur San Lie

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux