Kunst als alternatieve belegging

Het vernieuwde Rijksmuseum inspireert om te investeren in kunst. Ook hier moet een belegger zijn huiswerk doen. Misschien is de aanschaf van een Museumjaarkaart wel de beste investering.

San Lie 18 april, 2013 | 16:03
Facebook Twitter LinkedIn

Er was geen ontkomen aan: de opening van het vernieuwde Rijksmuseum in Amsterdam was de afgelopen weken wereldnieuws! En terecht! Het monumentale, kathedrale gebouw van architect Pierre Cuypers is helemaal in zijn oude glorie hersteld en het is fraai om te zien hoe de kunstwerken thematisch zijn gegroepeerd. Zo hangt het door Ferdinand Bol geschilderde portret van Michiel de Ruyter schitterend tussen de buitgemaakte ‘spiegelversiering’ van de Royal Charles, een fraai scheepsmodel en een aantal schilderijen die de slag bij Chatham zeer beeldend weergeven.

Het meest spectaculair is de Eregallerij, waar de Rembrandts, Vermeers en Van de Veldes je om de oren vliegen. Wat een plezier en genot om tussen deze schilderijen van onschatbare waarde te mogen lopen.

Over de waarde van kunst valt te twisten. Critici zullen het houden bij de materiaalkosten en de geleverde arbeid van de kunstenaar. Kunstliefhebbers hebben méér over voor de door hun bewonderde werken. Kijk je naar de prijzen die betaald worden op de grote kunstveilingen, dan lijkt kunst een goede belegging, maar dit beeld is vertekend. Voor topwerken wordt (nog steeds) de hoofdprijs betaald, voor de mindere goden niet echt.

Er zijn wel serieuze studies gedaan naar het beleggen in kunst. Zo heeft onder meer JP Morgan een hele studie gewijd aan kunst als alternatieve belegging. Hierbij wordt vooral gewezen op het feit dat kunst als beleggingscategorie een lage correlatie kent met de meer traditionele beleggingscategoriën als aandelen en obligaties. Daarnaast zou de toenemende welvaar in de opkomende markten de prijzen omhoog drijven. De meeste bekende kunst-index, de Mei Moses World All Art Index blijkt over de afgelopen 50 jaar bijna hetzelfde rendement gemaakt te hebben als de S&P 500 index.

Wat wel opvalt in deze index is dat het nogal kan uitmaken in welk deel van de kunstmarkt je belegd was: na-oorlogse moderne kunst deed het de afgelopen 25 jaar stukken beter dan de Impressionisten. Net als bij het beleggen in de traditionele beleggingscategoriën blijkt ook hier dat het noodzakelijk is om goed je huiswerk te doen.

Misschien is de aanschaf van een Museumjaarkaart wel de beste investering in kunst? Of de aanschaf van een mooi stuk voor aan de muur? Plezier gegarandeerd: elke keer dat u kijkt geniet u van het kijkdividend!


Lees ook
Kijkdividend is ook wat waard

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten