Niet over één nacht ijs bij Robeco Lux-o-rente

Morningstar's overtuiging van de beleggingsstrategie van Robeco Lux-o-rente nam de afgelopen jaren af. Maar wanneer zet je als fondsanalist de stap om een beleggingsfonds daadwerkelijke af te waarderen?

San Lie 08 mei, 2014 | 13:11
Facebook Twitter LinkedIn

Het leven van een fondsanalist is niet altijd even gemakkelijk. Vooral in die gevallen waarin je begint te twijfelen aan een bepaalde beleggingsstrategie en waarbij je mogelijk je opinie van een fonds moet aanpassen.

Een recent voorbeeld is Robeco Lux-o-rente. De analisten van Morningstar volgen dit obligatievlaggenschipfonds van Robeco al sinds 2009 en gaven het sindsdien altijd een positieve Analyst Rating (als laatste Bronze en in de oude waarderingsterminologie Superior). De afgelopen jaren werd onze overtuiging van Robeco Lux-o-rente al minder, maar je wilt een rating op een fonds niet al te vaak wijzigen. 

Omdat we begrepen dat het team achter Robeco Lux-o-rente onder leiding van beheerder Olaf Penninga werkte aan het verbeteren van het beleggingsmodel en we daar de eerste resultaten van wilden zien, besloten we de Bronze rating voorlopig nog even te handhaven. Het zou niet heel consistent van ons zijn om een fonds af te waarderen op basis van de recente prestaties, om het vlak daarna weer op te waarderen. We kijken met onze Analyst Ratings immers over een hele economische cyclus heen.

Inmiddels hebben we een aantal 'verbeteringen' aan het investeringsmodel gezien en hebben we de gevolgen afgewacht. Zo is in 2012 één van de zeven variabelen uit het model verwijderd (de zogenaamde mean reversion), heeft het beheerteam in juli 2013 de z-score methodologie aangepast en zijn per januari van dit jaar de bandbreedtes rondom de benchmark duration opgerekt van 4,5 naar 6 jaar.

Helaas hebben we nog geen verbeteringen gezien bij het rendement. Het is zelfs zo, dat sinds de z-score methodologie is aangepast Robeco Lux-o-rente nog verder is achtergebleven bij de eigen benchmark dan in de periode daarvoor.

Nu is de periode sinds het uitbreken van de kredietcrisis in oktober 2008 wel bijzonder geweest en hebben centrale bankiers zich op 'onbekende terreinen' bewogen. Maar het is inmiddels wel ruim vijf jaar geleden dat crisis uitbrak en we hebben andere beleggingsfondsen in de categorie gezien die wel degelijk in staat zijn geweest om met de veranderende marktomstandigheden om te gaan en waarde voor hun beleggers te creëren. Zie de rendementen in onderstaande tabel (klik op tabel voor vergroting).



Het risico voor elke analist, en dus ook voor ons als fondsanalist, is dat je op het verkeerde moment de verkeerde call maakt. Dat zou ook in dit geval zo kunnen zijn. Stel dat de obligatiemarkten de komende tijd in een langere trend terechtkomt (op- of neerwaarts is in dit geval niet zo relevant), dan kan Robeco Lux-o-rente het zomaar opeens weer heel goed doen. Vooral als de onderliggende factoren van het kwantitatieve model de juiste weg op wijzen.


Maar stel dat de markten blijven bewegen op dezelfde manier zoals ze de afgelopen 5 jaar hebben gedaan, dan zal het fonds in onze optiek moeite blijven houden richting te kiezen.

Hoe lastig het kan zijn om de wereld in een model te stoppen, laten de prestaties van Robeco Lux-o-rente zien. Al met al voldoende reden voor ons om de Analyst Rating te verlagen van Bronze naar Neutral.


Lees ook het analistenrapport over Robeco Lux-o-rente.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten