Morningstar plaatst SNS Wereld Aandelenfonds 'Under Review'

SNS Wereld Aandelenfonds verliest voorlopig zijn Morningstar Analyst Rating Bronze en wordt Under Review gezet. Aanleiding is het vertrek van Peter Dietvorst, hoofd van het managerselectieteam van SNS Asset Management.

Jeffrey Schumacher, CFA 04 juni, 2014 | 10:23
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar handhaafde vorig jaar nog zijn rating Bronze voor het SNS Wereld Aandelenfonds, maar plaatste toen al een kritische noot bij de omloop in het selectieteam. In 2012 traden er namelijk twee nieuwe beheerders aan, nadat twee andere beheerders vertrokken.

Uit dit vierkoppige selectieteam stapte recent Piet Tromp op, die een andere functie bij SNS Bank gaat vervullen. Nu ook Peter Dietvorst (foto) vertrekt zijn er geen selectiemanagers meer die voor het degelijke langetermijn track record van het fonds verantwoordelijk zijn.

Het selectieteam bestaat nu nog uit Ruud Hendriks en Marco Verheijen. Zij zijn verantwoordelijk voor het selecteren en monitoren van de externe managers die de uiteindelijke aandelenbeleggingen doen in de hun toegewezen regio van het SNS Wereld Aandelenfonds. Daarnaast selecteren Hendriks en Verheijen de fixed income, vastgoed en indexfondsen voor de SNS-fondsen die gebruik maken van een externe beheerder. Die worden dus ook geraakt door de omloop binnen het selectieteam. Het betreft de volgende fondsen: SNS Amerika Aandelenfonds, SNS Azië Aandelenfonds, SNS Opkomende Landen Aandelenfonds, SNS Euro Vastgoedfonds, de SNS Optimaal-reeks (Blauw, Geel, Oranje, Rood en Paars) en de SNS Profiel-reeks (Blauw, Geel, Oranje, Rood en Paars).

Vervolggesprek
Vanwege andere personele verschuivingen heeft SNS Asset Management besloten om het selectieteam samen te voegen met het allocatieteam. Het allocatieteam stond onder leiding van René Groteboer, maar die gaat naar het Client Advisory team. Aan het hoofd van het Selectie & Allocatie team komt Florus van Meijl te staan. Dat is geen onbekende voor het selectieteam, want hij werkte ruim vijf jaar als selectiemanager voordat hij in 2012 overstapte naar het Client Advisory team. Wat zijn rol precies gaat betekenen en in hoeverre hij nog bij de beleggingsfondsen betrokken blijft naast zijn leidinggevende taken zal in een vervolggesprek van de analisten van Morningstar met SNS duidelijk moeten worden. Tot die tijd staat dit fonds Under Review.


Lees ook
Morningstar zet SNS Nederlands Aandelenfonds 'Under Review'

TAGS
SNS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten