Fonds van de Week: Aberdeen Global Asia Pacific Equity

De dominantie van de afkoelende economie in China en het negatieve sentiment rond de regio maken het lastig om goed te presteren als Azië-fonds. Toch kan het, toont Aberdeen aan.

Robert van den Oever 25 februari, 2016 | 9:13
Facebook Twitter LinkedIn

Aberdeen Global Asia Pacific Equity in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Neutral
Kosten: Neutral 

Aberdeen Global Asia Pacific Equity

Nadat we onlangs al Japan onder de loep namen vanwege de verrassende en grensverleggende renteverlaging tot in negatief territorium, kijken we deze week naar de rest van Azië, zonder Japan. Die regio heeft de laatste tijd te kampen met een negatief sentiment, met name gedreven door de tegenvallende cijfers over de economie in China: niet alleen de daling in absolute zin, maar ook de geloofwaardigheid omtrent de grondslag van de cijfers.

De economische afkoeling leidt na enige tijd tot stagnatie in sommige sectoren die reëel meetbaar zijn, zoals de groei van de autoverkopen. Door de dominantie van China in de regio maakt het voor Azië-fondsen lastig om deze ontwikkelingen te omzeilen.

De kunst is om in zo'n markt die onder druk staat toch goed te presteren. Dat kan alleen door fundamenteel de juiste keuzes te maken. Dit Aberdeen-fonds doet dat door duidelijk onderwogen te zijn ten aanzien van China. De reden voor die onderweging is dat de fondsmanagers weinig Chinese aandelen zien die management en corporate governance hebben die voldoen aan de kwaliteitscriteria die zij stellen. De China-exposure die het fonds zoekt, loopt via de Hong Kong-route door te kiezen voor Chinese H-aandelen die aan de beurs van Hong Kong genoteerd zijn. Die Hong Kong-posities vormen een groot deel van de portefeuille.

Aberdeen ontkwam de voorbije jaren niet aan een tikje hier en daar, maar Morningstar is wel tevreden over de aanpak en de keuzes die het beheerteam maakt: niet meehobbelen met rages en hypes, maar een visie voor de lange termijn op duurzame bedrijfsmodellen, goed bedrijfsmanagement en een sterke balans. Vandaar de Silver-rating.

Uitgebreide toelichting:

Fvd W week 8 Aberdeen grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheer
Aberdeen heeft een goed toegerust en sterk team dat wordt geleid door Flavia Cheong. Ze is een veterane die in 1996 bij Aberdeen begon. Aberdeen kondigde in juli 2015 aan dat Cheong werd benoemd als hoofd Aziatische aandelen. Daarmee vervangt ze Hugh Young, die een bredere rol krijgt. Dit moet worden gezien als de gewone gang van zaken. Young blijft betrokken bij het team dat hij in 2002 mee oprichtte met Peter Hames, die vertrok in 2010.

Aberdeen heeft een van de grootste beleggingsteams in de regio met mensen in Singapore, Kuala Lumpur, Bangkok, Hongkong en Jakarta, en ook in Sydney en Tokio. Het fondshuis gelooft in bedrijfsbezoeken waarvoor het team een beurtrol volgt om de objectiviteit te waarborgen. Deze aanpak werkt goed gezien de aanzienlijke middelen en het relatief beperkte aantal bedrijven waarin wordt belegd.

Het team bestaat uit een mix van ervaren personeelsleden, van wie sommigen hun hele beleggingscarrière bij Aberdeen hebben doorgebracht, en jongere leden. Het team is grotendeels stabiel, hoewel enkele ervaren leden zijn vertrokken, zoals Andrew Gillan in november 2013. De firma kondigde ook aan dat Chong Yoon-Chou, het meest ervaren lid met meer dan 20 jaar ervaring, eind januari 2016 vertrekt. Hij zal worden gemist, maar er zijn voldoende mensen om dit op te vangen.

Fondshuis
Aberdeen Asset Management ging met een bescheiden basis van start: in 1983 werd een beleggingstrust van 50 miljoen Britse pond geïntroduceerd. De onderneming is inmiddels een wereldwijde vermogensbeheerder met beleggingskantoren in Europa, Azië en de Verenigde Staten;ze heeft per juni 2014 meer dan 320 miljard pond aan vermogen in beheer.

De groei werd autonoom verwezenlijkt en ook via een aantal overnames waaronder in het recente verleden ook vastgoedfondsen. Verstandige, strategische overnames hebben de beleggingsbasis van Aberdeen gediversifieerd. Het bedrijf beschikt nu over 15 procent aan vastgoed en 30 procent aan vastrentende inkomsten. Het resterende gedeelte is in aandelenproducten belegd. Daarnaast werd het door Hugh Young, hoofd van het Aziatische team, ontwikkelde beleggingsproces wereldwijd overgenomen.

Portefeuillebeslissingen worden collegiaal genomen en Aberdeen tracht het fenomeen van de 'sterrenstatus' onder de fondsbeheerders te vermijden. De beheerders van Aberdeen ontvangen een enigszins unieke vergoeding met een grotendeels subjectief element. Hoewel de belangen van beleggers directer zouden overeenstemmen met die van de fondsbeheerders indien de beheerders conform de geleverde prestaties zouden worden betaald, heeft de beloningsstructuur en de algemene beleggingsbenadering van Aberdeen de beleggers goed bediend tijdens de voorbije dertig jaar.

Proces
Met het bottom-upproces van Aberdeen wordt gezocht naar degelijke bedrijven in de regio Azië Pacific exclusief Japan die noteren tegen een aantrekkelijke koers. De teamleden beoordelen de kwaliteit op verschillende vlakken: de merknaam, de mate waarin de winstcijfers kunnen worden herhaald, het management, corporate governance, de balans en hoe deze bedrijven omgaan met minderheidsaandeelhouders. De wijze waarop de managers in het verleden vrije kasstromen hebben gegenereerd en uitgegeven zegt veel over hun talent, volgens Aberdeen. Bedrijven worden gewaardeerd op basis van maatstaven als koers/winst, koers/kasstroom, het dividendrendement en de intrinsieke waarde.

Aberdeen maakt geen prognoses van langer dan twee jaar vanwege de moeilijkheid om dit nauwkeurig te voorspellen. Analisten hanteren de beste waarderingsmaatstaven om te peilen naar de sector en de economische cyclus. Het team vergelijkt bedrijven in allerlei sectoren en regio's met elkaar. De analisten rekenen op zichzelf en nemen een grote positie als ze een goede prijs vinden, maar de ideeën en de waarderingen worden door het bredere team onderzocht. De portefeuille van 30-70 aandelen lijkt weinig op de benchmark. Het lage jaarlijkse portefeuilleverloop van minder dan 20 procent is het gevolg van de langetermijnstrategie. Het team breidt posities uit of verkleint ze wanneer bepaalde waarderingen worden bereikt.

Rendement
De recente problemen met prestaties beginnen hun tol te eisen op het langetermijnrendement van Aberdeen Global Asia Pacific Equity. Eind november 2015 zit de strategie voor de voorgaande 1 en 3 jaar in het onderste kwartiel en het derde kwartiel over 5 en 10 jaar op jaarbasis. Dat Aberdeen bereid is om de index te schuwen, betekent dat het rendement soms weinig lijkt op de index en de categoriegenoten. Jammer genoeg was dit de voorbije jaren vaker negatief dan positief.

Dit viel vooral tegen in 2013, toen de strategie meer dan 6 procent achter liep op de MSCI AC Asia Pacific ex-Japan Index én de Morningstar categorie. De factoren hiervoor waren onder andere slechte resultaten van namen uit de basisconsumptiegoederensector, een langdurige positie in India die daalde toen de roepie en de Bombay Stock Exchange kelderden.

Het team bleef kalm, en dezelfde blootstelling droeg bij tot een beter relatief resultaat in 2014, maar in 2015 kreeg het fonds weer moeilijkheden. Tot eind november 2015 lag het negatieve rendement van het fonds (-14,71 procent) 5 procent achter op de index en bijna 6 procent op de categorie. De aandelenselectie in China bleek moeilijk tijdens het jaar, alsook een grote aandelenpositie in Standard Chartered. Ook de aandelenselectie in industriële aandelen was een domper. Ondertussen bleken een overweging in China en een onderweging in Indonesië tijdens het jaar een goede keuze.

Lees meer:

Lees ook het fondsrapport van Aberdeen Global Asia Pacific Equity.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Azië-Pacific excl Japan, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de benchmark (klik op tabel voor vergroting).

Fvd W week 8 Aberdeen tabel vrijstaand

 

Bekijk ook eerdere afleveringen van Fonds van de Week:

Invesco Pan European structured Equity Fund

Add Value Fund

Man GLG Japan CoreAlpha Equity

JP Morgan Global Natural Resources Fund

Dodge & Cox Worldwide US Stock Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten