Nieuwe ratingwijzigingen van beleggingsfondsen bij Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer beleggingsfondsen van een nieuwe Morningstar Analyst Rating voorzien of herbeoordeeld met een upgrade of een downgrade. U vindt alle wijzgingen handig bij elkaar in dit overzicht.

Robert van den Oever 16 juli, 2019 | 8:56
Facebook Twitter LinkedIn

Upgrades

Legg Mason WA Asian Opportunities - van Neutral naar Bronze

De overtuiging van Morningstar-analist Patrick Ge ten aanzien van het beleggingsproces is toegenomen. Het proces bevat een goed gevestigde wereldwijde Western Asset strategie, waar vertrouwen in heerst. Die is bovendien goed toegepast om alpha te genereren, gelijk verdeeld over creidt, rentes en valuta over een marktcyclus.

Portefeuillebeheerder Desmond Soon is ervaren als het gaat om Aziatische obligaties en hij heeft een stabiele en diepgaande researchclub tot zijn beschikking. Dat alles maakt dit fonds tot een aantrekkelijke beleggingspropositie.

 

BlackRock Global Long/Short Equity - van Bronze naar Silver

Morningstar-fondsanalist Francesco Paganelli verhoogt de Morningstar Analyst Rating op dit fonds van Bronze naar Silver. Zijn overtuiging op dit ervaren en goed toegeruste team is toegenomen.

Deze strategie wordt beheerd door een team veteranen die gebruik kunnen maken van superieure middelen die hen ten dienste staan. Ook helpt hun manier van vooruit denken om het fonds voor te laten blijven lopen op de concurrentie.

 

Downgrades

BGF Continental European Flexible en BGF European Special Situations - van Silver naar Bronze

De Morningstar Analyst Rating voor deze twee fondsen wordt door fondsanalist Ronald van Genderen op Bronze gezet na een periode Under Review. Voor die periode Under Review hadden ze een Silver-rating.

Hoofdbeheerder Alister Hibbert van BGF Continental European Flexible en Michael Constantis van BGF European Special Situations zijn beide ervaren en capabele beheerders en we waarderen dat Giles Rothbarth in februari 2019 co-beheerder op BGF Continental European Flexible is geworden. Dit geldt ook voor het BGF European Dynamic fonds.

Ondanks het vertrouwen in de capaciteiten van de beheerders, is de algehele overtuiging op de fondsen verminderd door het continue verloop en reorganisatie van het ondersteunende team. Sinds 2016 zijn er 10 mensen vertrokken, onder wie ervaren professionals.

Momenteel telt het team 19 analisten en portefeuillebeheerders en de meeste zijn minder senior dan voorheen. Bovendien zijn ze door alle verschuivingen in het team van functie en verantwoordelijkheden gewisseld.

Bovendien baart de hoge werklast van het team zorgen. Alle teamleden hebben verantwoordelijkheid voor coverage en ontwikkelen ideeën voor een brede range aan Europese strategieën die onderling van stijl en marktkapitalisatie verschillen. Dat leidt tot zo'n werklast dat er vraagtekens te plaatsen zijn bij de effectiviteit van het team.

het eind is nog niet in zicht, want in juni 2019 werd alweer een reorganisatie aangekondigd en dat betekent dat een en ander binnen het team wederom gaat verschuiven.

 

Alken Small Cap Europe - van Silver naar Bronze

Het vertrouwen van fondsanalist Mathieu Caquineau in dit fonds is gedaald en daarom gaat de Morningstar Analyst Rating omlaag van Silver naar Bronze. Een van de drie co-beheerders, Raif Abillama, moest in mei 2019 die rol opgeven en werd teruggezet naar de functie van analist. In 2017 was hij juist gepromoveerd tot co-beheerder. De beslissingen voor het fonds werden genomen met de twee langer zittende co-beheerders Nicolas Walewski en Marc Festa, waarbij Abillama vooral beleggingsideeën aandroeg met behulp van het team.

Dat werkte niet helemaal zoals bedoeld. De ideeë-generatie in het small-cap universum liet te wensen over. Het betekende ook dat Walewski en Festa een flinke werklast hebben nu de strategie volledig in hun beider handen is, temeer daar er niet meteen naar een nieuwe derde beheerder wordt gezocht.

De hoge kosten van het fonds zijn ook een punt van zorg. Positief is weer dat de strategie zeker sterke punten heeft; de twee beheerders en hun team zijn ervaren en hebben hun aanpak op baiss van hoge overtuiging op de lange termijn goed toegepast.

 

H2O Allegro - van Bronze naar Neutral

Het team daty H2O Allegro runt is ervaren en bekend van de top-down calls op staatsobligaties en valuta. Maar hun beslissing om een deel van Allegro's portefeuille te beleggen in illiquide, hoog-risico bedrijfsobligaties die allemaal verbonden zijn aan de Duitse ondernemer Lars Windhorst, doet zorgen rijzen over de robuustheid van het selectieproces dat gehanteerd is. Dat komt nog bovenop eerdere zorgen over de effectiviteit van de riscocontrole van het fonds. Een dowgrade is daarom volgens Morningstar-analist Mara Dobrescu op zijn plaats.

 

 

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 1 t/m 8 juli

- Zo werken de ratings van Morningstar

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten