Wat te doen als de Style Box verandert?

Steeds meer beleggers zien in dat beleggingstijl net als regioverdeling en sectorspreiding van belang is bij het samenstellen van een portefeuille. Wat te doen als de beleggingsstijl van uw fonds verandert?

Freddy van Mulligen 01 november, 2001 | 11:15
Facebook Twitter LinkedIn
Alhoewel het begrip beleggingsstijl voor veel beleggers moeilijker is voor te stellen dan bijvoorbeeld een landenverdeling of sectorverdeling, is het toch even belangrijk. De beleggingsstijl verklaart veel van de prestaties van een fonds.

Beleggingstijl verklaart groot deel van rendement

Beleggingsstijl was altijd al een factor van belang en is de laatste jaren nog verder in belang toegenomen. In het laatste kwartaal van 1999 en de eerste kwartalen van 2000 waren het vooral groeiaandelen die in koers stegen. Sinds die tijd hebben waardeaandelen het stokje overgenomen. Vanaf het hoogtepunt van de ma

rkt in maart 2000, hebben waardeaandelen (volgens cijfers van MSCI) het maar liefst 20% beter gedaan. De laatste maand zien we een tegenovergestelde beweging, de groeistijl trekt weer aan (zie ook onderstaande figuur).




Een groot gedeelte van de verschillen in prestaties tussen groeifondsen en waardefondsen en dus tussen groei- en waardeaandelen kan worden verklaard door sectorverschillen. In bepaalde sectoren -zoals TMT- vindt je nu eenmaal veel groeiaandelen en deze sector is erg volatiel. Maar ook als er rekening wordt gehouden met de verschillen in prestaties tussen de diverse sectoren, blijkt dat stijl er zeker toe doet.

Help, mijn Style Box verandert!

Stijl is dus van belang en Morningstar geeft met de Style Box een snelle indruk van de beleggingsstijl van een fonds. Maar wat te doen als de Style Box van één van de fondsen in uw portefeuille verandert?

Allereerst moet u de reden nagaan van de verandering. De Style Box kan ten eerste veranderen als de stijl van een fonds verandert. Dat gebeurt soms als er een nieuwe manager bij het fonds komt of als het management bewust besluit om de stijl van een fonds te veranderen. Ook zie je soms dat succesvolle fondsen die in Small-Caps beleggen groeien en min of meer gedwongen worden om in aandelen met grotere marktkapitalisaties te beleggen vanwege hun groei.

Een tweede reden waardoor de Style Box kan veranderen, is dat managers een andere definitie van stijl hebben dan in de Style Box wordt gebruikt. Morningstar gebruikt de koers-cashflowverhouding en de price-to-book voor de Style Box. De meeste managers maken gebruik van deze kengetallen maar gebruiken ook nog andere methoden en technieken voor de waardering.

De Style Box van een fonds kan ook veranderen wanneer de koersen van de aandelen dat een fonds in portefeuille heeft, dramatisch veranderen. Bij een koersdaling dalen de waarderingen van de aandelen, zonder dat de portefeuille van een fonds hoeft te veranderen.

Tijd voor een beslissing

Wanneer een fonds verspringt in de Style Box zou u de reden van de verschuiving moeten achterhalen. Dat zou u kunnen doen door het laatste bericht van het fonds te lezen, een jaarverslag te raadplegen of het bezoeken van de website van de fondsgroep. Vraag die u zich moet stellen of de fondsgroep een beleidswijziging heeft doorgevoerd.

Als een fondsgroep geen beleidswijziging heeft doorgevoerd, dan moet u de stijlbox enige tijd in de gaten houden. Morningstar berekent iedere maal als een fondsgroep zijn portefeuille opstuurt opnieuw de Style Box. Het kan zijn dat de verschuiving in de Style Box tijdelijk is.

Als een fonds definitief van vakje is veranderd in de Style Box, moet u een beslissing nemen. Het fonds is van karakter veranderd en hoe goed het ook is, u moet zich afvragen of het nog bij uw portefeuille past. Als u een fonds had gekozen omdat het in kleinere waardeaandelen belegt en het schuift nu op richting grotere groeiaandelen dan doet u er allicht beter aan om het te verkopen. U zou anders teveel van de door u gewenste portefeuille afwijken.

Dit is het slot van een serie van 2 artikelen over de Style Box. Het vorige artikel was getiteld "Slimme beleggers kijken naar stijl " .

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten