Morningstar overweegt afwaardering KPN

Als gevolg van de forse investeringen van KPN in frequenties voor snel mobiel internet en het daarop volgende verder verlagen van dividend zet Morningstar de telcommaatschappij 'under review' 

Maarten van der Pas 17 december, 2012 | 19:20

'De EUR 1,35 miljard die KPN afgelopen vrijdag neertelde voor diverse frequenties in het 120 megahertz spectrum voor snel mobiel internet is aanzienlijk meer dan ik had verwacht', vertelt Morningstar-analist Allan Nichols. Hij overweegt een verlaging van de fair value van KPN (de waarde van de onderneming op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom) en zet het aandeel daarom 'under review'.

Nichols: 'Ik vind het goed dat de telecommaatschappij nu in staat is om in 2013 een snel 4G-netwerk uit te rollen, maar ik maak me wel zorgen of het management van KPN in staat is om een goed rendement op deze investering te genereren.'

Aandeelhouders zijn voorlopig het kind van de rekening. KPN maakte vrijdag nabeurs ook bekend dat het over 2012 geen dividend uitbetaalt en zijn dividenduitkering voor 2013 verlaagt naar 0,03 euro per aandeel. Eerder dit jaar verlaagde KPN zijn dividendverwachting al van 0,90 euro per aandeel naar 0,35 euro per aandeel.

Maandag was KPN veruit de grootste verliezer in de AEX met een min van 15 procent. Dat is de grootste koersdaling in meer dan 10 jaar tijd. Beleggers vinden dat de telco te diep in de buidel heeft getast en waren onaangenaam verrast door het gewijzigde dividendbeleid. Het aandeel KPN had al de tijfelachtige eer dit jaar de grootste daler te zijn op de Amsterdamse beurs. In vergelijking met de eerste handelsdag van 2012 (2 januari) staat de koers van KPN nu 57,8 prcent lager. Zie koersgrafiek:Lees ook de analyse van het aandeel KPN.

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Effecten genoemd in dit artikel
Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Koninklijke KPN NV2,40 EUR-1,11
Over de auteur Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux