Morningstar’s vooruitzichten voor de technologiesector: halfgeleiders, internet, soft- en hardware

Wat zijn de ontwikkelingen bij de fabrikanten van halfgeleiders, de internetsector, software-ontwikkelaars en producten van hardware. Morningstar duikt verder in de techsector. 

Grady Burkett, CFA 17 januari, 2013 | 10:55
Facebook Twitter LinkedIn

  • Het enige lichtpuntje in het halfgeleidersegment bevindt zich nog steeds bij de smartphones.
  • Beleggers besteden te veel aandacht aan de oorlogen tussen smartphonefabrikanten.
  • Nokia als RIM strijden om de derde plaats van het smartphone-ecosysteem achter Apple en Google.
  • Smartphones en tablets blijven ondanks een wereldwijde macro-economische malaise succesvol.


In de technologiesector werd het marktsentiment in het personal computer-segment in het vierde kwartaal steeds negatiever en de aandelen van zowel chipmaker Intel als softwareproducent Microsoft werden massaal verkocht. De koers van beide bedrijven houdt nu rekening met een omzetdaling op lange termijn, ondanks het gegeven dat zowel Microsoft als Intel in de pc-keten over prijszettingsvermogen beschikt en een aanzienlijke kasstroom zal genereren. Zelfs als de pc-markt verder krimpt.

Bovendien verwacht Morningstar dat Microsoft en Intel een sterke groei zullen noteren in segmenten die niets te maken hebben met pc's, waardoor de langetermijnrisico’s worden getemperd die geassocieerd worden met de blootstelling aan pc-verkopen. De aandelen van Microsoft en Intel zijn volgens Morningstar aantrekkelijk geprijsd, omdat de markt de onderliggende concurrentievoordelen van de twee ondernemingen over het hoofd ziet.

Apple is een ander voorbeeld. De onderneming is de afgelopen maanden veel negatief in het nieuws geweest en het aandeel onderging een forse koersdaling. Maar Morningstar ziet Apple nog steeds als dé smartphoneproducent verwacht een sterke groei van de iPhone door de robuuste acceptatie van de smartphone in zowel de ontwikkelde als zich ontwikkelende markten. De omzet van de iPad zal ook een uitstekende groei laten zien omdat consumenten tablets verkiezen boven of naast pc's.

Morningstar denkt dat de verdere adoptie van deze mobiele apparaten de kosten voor gebruikers om over te stappen naar alternatieve smartphones en tablets verhoogd. Gebruikers zitten via het besturingssysteem iOS, iTunes en iCloud gevangen in Apple's ecosysteem. Dit gegeven en eventuele toekomstige Apple TV producten vergroten het marktaandeel alleen maar. De prijs en brutomarge voor Apple-apparatuur kan op lange termijn wellicht niet zo hoog blijven, wat de groei van de winst per aandeel kan belemmeren, maar Apple zou nog steeds een grote vrije kasstroom moet kunnen genereren in de komende jaren.

Morningstar vindt het in weerwil van het marktsentiment erg onwaarschijnlijk dat Intel, Microsoft en Apple geen van allen profiteert van de toenemende wereldwijde vraag naar computertoestellen, of het nu desktops, notebooks, tablets, smartphones of andere apparaten betreft.

Halfgeleiders

De markt van halfgeleiders is de afgelopen maanden blijven vertragen, aangezien de mindere macro-economische omstandigheden de wereldwijde vraag naar chips hebben afgezwakt. De zwakte was vrij algemeen en trof het industriële, het auto- en het consumptiesegment, hoewel chipfabrikanten voor de pc-markt het hoofd moesten bieden aan een wel erg moeilijk ondernemingsklimaat.

Halfgeleidermastodont Intel is één van de chipfabrikanten die te lijden heeft van de vertraging in het pc-segment, die volgens ons deels langdurig en deels cyclisch is. Ofschoon de pc-verkoop in ontwikkelde landen onder druk komt te staan door de populaire tablets, lijkt de situatie in opkomende markten meer te maken te hebben met een onzeker economisch klimaat.

Op lange termijn kunnen chipfabrikanten van chips voor pc’s volgens ons nog enige groei verwachten naarmate de vraag naar pc's in opkomende markten als China herstelt, hoewel de wereldwijde groei van het aantal pc's in de toekomst de historische niveaus niet meer zal evenaren. Wat Intel betreft, geloven wij dat het bedrijf ook buiten zijn kernactiviteit van pc-microprocessoren over groeimogelijkheden beschikt, vooral op het vlak van serverprocessoren. Ook blijft het bedrijf vooruitgang boeken bij processoren voor smartphones en tablets.

Het enige lichtpuntje in het halfgeleidersegment bevindt zich nog steeds bij de smartphones. Qualcomm, de toonaangevende fabrikant van chips voor mobiele apparatuur en licentiehouder van belangrijke 3G- en 4G-technologieën is één van de bedrijven die het meeste voordeel halen uit het smartphonefenomeen. Niet alleen kan het bedrijf uitpakken met een aantal succesvolle chipontwerpen zoals in de iPhone 5 van Apple, maar dankzij de verschuiving naar geavanceerdere mobiele technologieën als 4G/LTE kan Qualcomm hogere gemiddelde verkoopprijzen per chip in rekening brengen.

ARM Holdings, Broadcom en Skyworks Solutions lijken allemaal goed gepositioneerd om de komende jaren royaal te profiteren van de ingrijpende, duurzame verschuiving naar smartphones en tablets, die meer chips per toestel vereisen dan het basismodel van de mobiele telefoon.

Internet
In de internetsector moet volgens ons het nieuws omtrent reglementaire kwesties worden genegeerd ten gunste van grotere, meer fundamentele trends in de richting van toenemende populariteit van geautomatiseerde koop- en verkoopprogramma's voor digitale advertenties.

Aangezien de reclame-uitgaven blijven verschuiven naar de plaatsen waar de gebruikers zich bevinden, blijven wij steevast optimistisch over de groei van digitale advertenties. Wij vinden nog steeds dat Facebook en Google twee reuzen zijn die reclamemakers zullen blijven helpen hun doelpubliek te bereiken en het gevorderde ontwikkelingsstadium van het Google-platform zou volgens ons wel eens ondergewaardeerd kunnen zijn. Google is zijn advertentietechnologie blijven integreren in zijn DoubleClick-product en biedt kopers en verkopers de mogelijkheid om via een vereenvoudigd proces meerdere reclameformats, prijzen en kanalen (ook mobiele en desktopkanalen) te kopen.

Om Google's evolutie na te bootsen, verwachten we dat Facebook technologie zal verwerven om uiteindelijk tot een nog breder clearingplatform voor reclame uit te groeien. Hoewel wij van oordeel zijn dat de recente stijging van Facebook's aandelenkoers kan worden toegeschreven aan reclamesuccessen binnen de ommuurde Facebooktuin, is onze stelling voor de lange termijn afhankelijk van zijn vermogen om Google's ontwikkelde reclameplatform bij te benen en reclamemakers een andere manier te bieden om hun doelpubliek te bereiken.

In het mobiele segment besteden beleggers volgens ons veel te veel aandacht aan de oorlogen tussen smartphonefabrikanten zonder te begrijpen welke belangrijke activa ondernemingen nodig hebben om hun concurrentievoordeel te vrijwaren. Google's herintroductie van Google Maps voor het iOS-platform van Apple is een uitstekende herinnering aan dat Google succes zal blijven oogsten, ongeacht welk toestel gebruikers voor zijn toepassingen gebruiken en dat het niet in zijn beste belang is om Apple met de grond gelijk te maken, althans niet op korte termijn.

Ook verwachten we dat Yahoo meer zal investeren in kernproducten zoals Flickr en Yahoo Fantasy Sports in een poging om het gebruik ervan op smartphones en tablets te stimuleren. Hoewel sommige van deze investeringen in mobiele apps misschien niet onmiddellijk leiden tot een enorme inkomstengroei, zijn we positief over de inkomstenmogelijkheden op langere termijn en de bescherming van de economische slotgracht van deze bedrijven.

Software
In de wereld van de bedrijfssoftware blijven we Oracle aantrekkelijk vinden, zelfs tegenover de potentiële dreigingen van bedrijven die 'software as a service' (SaaS) aanbieden in het applicatiesegment en in-memory-databases van concurrenten zoals SAP in het databasesegment. Momenteel is onze beleggingsvisie voor Oracle afhankelijk van zijn vermogen om zijn klantenbasis te behouden en tegelijkertijd een voldoende krachtig imago te kunnen handhaven om zijn prijzen en operationele marges te beschermen.

Hoewel wij verwachten dat de inkomsten op langere termijn een bescheiden samengestelde jaarlijkse groei van maximaal 5 procent zullen kennen, verwachten wij dat de markt zijn aandacht zal blijven vestigen op bedrijven zoals SAP en Workday waarvan aangenomen wordt dat ze Oracle's concurrentiepositie verstoren. Deze vrees is volgens ons overdreven en Oracle beschikt naar ons oordeel nog steeds over een grote voorsprong op concurrenten (wide moat) met een stabiele evolutie van de concurrentiepositie.

De belangrijkste katalysatoren dit jaar zijn de introducties van de Windows 8 Surface-tablet en de Windows-phone door Microsoft. Windows 8 bevat een significante verandering in de gebruikersinterface voor desktopgebruikers en vormt eveneens de basis voor een gecombineerd besturingssysteem voor pc's, tablets en mobiele telefoons. In het pc-segment verwachten we weinig onmiddellijk herstel, aangezien bedrijven bewuster omspringen met nieuwe software-investeringen dan bij vorige productupgrades. We vestigen onze aandacht op de eerste resultaten van de verkoop van Windows 8, Microsoft Surface-tablets en Windows-phones.

Wij zijn van mening dat het recente succes van Android-telefoons en telefoons en tablets die werken op Apple's iOS-besturingssysteem een duidelijke bedreiging vormen voor al wat draait op Microsoft Windows. We zijn voorzichtig optimistisch over een nieuw begin voor het bedrijf in het segment van de mobiele telefoons en de tablets, wat de recente daling in het marktaandeel van Windows zou moeten helpen vertragen.

Hardware
Ondanks een wereldwijde macro-economische malaise blijven de smartphone- en de tabletsector succesvol, aangevoerd door Apple en Samsung. Die veroveren marktaandeel op concurrenten die worstelen om het hoofd boven water te houden zoals RIM, Nokia en HTC. De voortreffelijke manier waarop Apple hardware, software en diensten integreert in gebruiksvriendelijke toestellen, lag de afgelopen jaren aan de basis van de sterke inkomstengroei en winstgevendheid van het bedrijf. Zolang Apple op zijn succes kan blijven voortbouwen (en tot zo ver zien we weinig bewijs van het tegendeel), zal het bedrijf volgens ons nog jarenlang een leiderspositie blijven bekleden op de premium-markt voor smartphones.

Inmiddels heeft Samsung geprofiteerd van de gelegenheid die zich tussen iPhone-versies heeft aangediend: het bedrijf behaalde tijdens de zomer van 2012 solide verkoopcijfers voor zijn Galaxy S III-smartphone met 4G/LTE-compatibiliteit en een groter scherm dan de kleinere iPhone 4S die alleen compatibel is met 3G. Apple's grotere 4G iPhone 5 heeft Samsung in termen van technische specificaties weer bijgebeend en wij kijken met belangstelling uit naar wat Samsung in 2013 nog meer in petto heeft met zijn volgende generatie smartphones.

Inmiddels doet zowel Nokia als RIM wanhopige pogingen om de plaats van het derde smartphone-ecosysteem te veroveren naast iOS van Apple en Android van Google. Nokia’s op Windows gebaseerde Lumia-telefoons vertonen enig potentieel, maar gezien Nokia's vroegere dominante positie in mobiele telefoons, zal het bedrijf de komende maanden tientallen miljoenen toestellen moeten verkopen om zijn in moeilijkheden verkerende smartphone-activiteiten weer winstgevend te maken.

RIM is een laatkomer op het feest voor de smartphone-besturingssystemen: zijn lang verwachte Blackberry 10 o/s zal in januari worden geïntroduceerd en de toestellen zullen in het eerste kwartaal van 2013 worden verkocht. Daarmee liep het wel de feestdagen van 2012 mis, waar zo veel andere hardwareverkopers hun pijlen op hebben gericht. Wel kan RIM in bepaalde landen bogen op een loyaal abonneebestand en mede dankzij bepaalde bedrijfsklanten zou het bedrijf een redelijke acceptatiegraad van zijn BB10 kunnen verwachten.

We blijven sceptisch over de kans dat Nokia of RIM de smartphonewereld de komende maanden op zijn kop zal zetten en hun aandelen zijn dan ook volgens die visie gewaardeerd. Elk van beide bedrijven zou dus mooi kunnen herstellen als de verkoop van smartphones op korte termijn beter dan verwachte resultaten oplevert.


Lees de volgende aandelenanalyses
Intel, ASML, ASMI, Apple, Microsoft, Oracle, Google, Facebook, Cisco.


Het eerste deel van deze techoutlook beschreef de ontwikkelingen op de telecommarkt. Het laatste deel presenteert 5 technologie-aandelen die volgens Morningstar een interessante koers hebben.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Alphabet Inc Class A176,38 USD-0,83Rating
Apple Inc190,90 USD-0,75Rating
ASM International NV663,80 EUR0,85
ASML Holding NV881,80 EUR3,24Rating
Cisco Systems Inc47,43 USD1,04Rating
Intel Corp31,42 USD-1,01Rating
Meta Platforms Inc Class A467,78 USD0,68Rating
Microsoft Corp430,52 USD0,34Rating
Oracle Corp124,60 USD-0,02Rating

Over de auteur

Grady Burkett, CFA  Grady Burkett, CFA, is an associate director with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten