Nieuwe fondsanalyses: Skagen, Pictet en BlackRock

Eén keer 'Silver' en twee keer 'Bronze', dat is Morningstar's waardering voor een wereldwijd aandelenfonds van Skagen, een emerging market debt-fonds van Pictet en een fonds in aandelen uit opkomend Europa van BlackRock.

Maarten van der Pas 11 april, 2013 | 7:10
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggingsfondsen van Skagen, Pictet en BlackRock zijn door de analisten van Morningstar -opnieuw- beoordeeld. Lees hun oordeel over de fondsmanager, het fondshuis, de beleggingstrategie, het rendement en de kosten.

Skagen Global
Morningstar Rating: ****
Analyst Rating: Silver
Morningstar-categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde
Morningstar-analist Thomas Furuseth: "SKAGEN Global blijft een uitstekende keuze voor wereldwijde aandelenblootstelling. Het fonds rekent een prestatievergoeding van 10 procent van de meerprestaties ten opzichte van de MSCI ACWI, plus een vaste vergoeding van 1 procent. Het gebrek aan een high-water mark is een minpunt, maar Morningstar vindt het globale plaatje wel correct in het licht van de lage basisvergoeding. Dankzij een sterk team, een goed uitgevoerde en beproefde strategie en prima resultaten behoudt het fonds zijn rating 'Silver'."
Naar analyse Skagen Global >


Pictet-Global Emerging Debt-HP EUR
Morningstar Rating: ****
Analyst Rating: Bronze
Morningstar-categorie: obligaties wereldwijd emerging markets EUR gericht
Morningstar-analist Natalia Wolfstetter: "Pictet-Global Emerging Debt scoort op defensieve kwaliteiten. Beheerder Simon Lue-Fong houdt zich al 20 jaar bezig met de opkomende markten. Hij leidt Pictet's veertienkoppige team voor obligaties van opkomende markten, dat hij vanaf zijn aantreden bij het bedrijf eind 2005 heeft helpen opzetten. Het fonds kan in een positieve marktomgeving de concurrentie evenwel niet bijbenen.

Morningstar gaat er echter van uit dat zijn defensieve kwaliteiten en de sterk risico-gestuurde benadering het fonds op de lange termijn een voorsprong ten opzichte van de concurrentie kunnen verschaffen. Zodoende is het dus met name geschikt voor conservatieve beleggers in obligaties van opkomende markten. Voor deze specifieke fondsklasse worden valutarisico's voor EUR-beleggers afgedekt. Wij bevestigen de rating 'Bronze'."
Naar analyse Pictet-Global Emerging Debt-HP EUR >


BlackRock Global Funds - Emerging Europe A2 EUR
Morningstar Rating: ****
Analyst Rating: Bronze
Morningstar-categorie: aandelen emerging Europa
Morningstar-analist Lena Tsymbaluk: "Morningstar's vertrouwen in BGF Emerging Europe is toegenomen. Onder het bewind van beheerder Sam Vecht werden goede prestaties neergezet (van april 2009 tot eind december 2012): het fonds troeft het categoriegemiddelde met 1,70 procentpunten per jaar af.

Over dezelfde periode lag het fonds wel 3,07 procentpunten per jaar achter bij zijn MSCI EM Europe 10/40 Index, maar dat is gedeeltelijk te wijten aan de sterk geconcentreerde index (Gazprom, Lukoil en Sberbank waren per 31 december 2012 goed voor 26 procent van de benchmark). De beheerder vindt het moeilijk om deze aandelen een overweging toe te kennen. Vecht past het proces consistent toe en zijn team is stabiel. Daarom vinden wij het gepast om dit fonds onze rating 'Bronze' toe te kennen."
Naar analyse BlackRock Global Funds - Emerging Europe A2 EUR >

 

Meer recente analyses van beleggingsfondsen:

Delta Lloyd, Robeco en Petercam

JPMorgan, ASN, Robeco en Degroof

Kempen en Robeco

Delta Lloyd, ING, Degroof en Aberdeen

Fidelity, Keijser Capital en Robeco

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten