Nieuwe fondsanalyses: BlackRock en SNS

Drie beleggingsfondsen in Europese aandelen van BlackRock die 'Silver' noteren. SNS Euro Aandelenfonds blijft achter met 'Neutral'. SNS Nederland Aandelenfonds blinkt niet uit en krijgt de beoordeling 'Neutral'.

Maarten van der Pas 16 mei, 2013 | 14:04
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggingsfondsen van BlackRock en SNS zijn door de analisten van Morningstar -opnieuw- beoordeeld. Lees hun oordeel over de fondsmanager, het fondshuis, de beleggingstrategie, het rendement en de kosten.

BlackRock Global Funds - European A2 EUR
Morningstar Rating: ****
Analyst Rating: Silver
Morningstar-categorie: aandelen Europa large cap gemengd
Morningstar-analist Muna Abu-Habsa: "BGF European blijft indrukwekkende resultaten voorleggen. Morningstar is positief over het teamgerichte proces en de kernideeën van het Europese team worden hier goed vertegenwoordigd. Nigel Bolton is een bijzonder ervaren beheerder en door zijn track record bij SWIP zijn wij overtuigd van zijn vaardigheden. Zijn proces is solide en beproefd en zijn team is in de laatste vijf jaar gestabiliseerd. Het verdient onze rating 'Silver'."
Naar analyse BlackRock Global Funds - European A2 EUR >


BlackRock Global Funds - European Growth A2
Morningstar Rating: ****
Analyst Rating: Silver
Morningstar-categorie: aandelen Europa large cap groei
Morningstar-analist Amaya Assan: "BGF European Growth blijft een interessant aanbod van groeiwaarden. Morningstar is van mening dat beheerder Michael Constantis wordt bijgestaan door een goed uitgerust team, dat het proces solide en uitgebreid is, en dat het fonds zich in verschillende marktomstandigheden goed kon handhaven. Het fonds behoudt de rating 'Silver'."
Naar analyse BlackRock Global Funds - European Growth A2 >


BlackRock Global Funds - Euro-Markets A2

Morningstar Rating: *****
Analyst Rating: Silver
Morningstar-categorie: aandelen Eurozone large cap
Morningstar-analist Amaya Assan: "BGF Euro-Markets is een solide product in zijn sector. De beheerders Alice Gaskell en Andreas Zoellinger streven naar een portefeuillesamenstelling die voornamelijk door aandeelspecifiek risico wordt aangedreven. Rendementsschommelingen op korte termijn kunnen dus verwacht worden. 2008, 2009 en 2012 laten duidelijk zien waar de kracht van de beheerders ligt. Hun defensieve positionering was gunstig in 2008. In 2009-'10 profiteerde het rendement van hun tijdige overschakeling naar cyclische aandelen in het eerste kwartaal van 2009, een positie die ze sindsdien hebben gehandhaafd. De resultaten waren vorig jaar te danken aan een goede aandelenselectie. Morningstar heeft nog steeds veel waardering voor het fonds, dat zijn 'Silver'-rating behoudt."
Naar analyse BlackRock Global Funds - Euro-Markets A2 >


SNS Euro Aandelenfonds Inc
Morningstar Rating: ***
Analyst Rating: Neutral
Morningstar-categorie: aandelen Europa large cap gemengd
Morningstar-analist Han de Vries: "SNS Euro Aandelenfonds belegt in Europese large-caps en heeft een duurzame inslag. De langetermijncijfers geven een gemengd beeld: sinds beheerder Hilde Veelaert bij het fonds betrokken is, ligt het gemiddelde jaarrendement iets boven het categoriegemiddelde, maar heeft het de benchmark niet weten te verslaan. Hoewel dit fonds er binnen de categorie niet uitspringt qua beleggingsteam en proces, maken de lage kosten en de uitgebreide duurzame screening het wel een verdedigbare keuze voor beleggers die brede exposure aan Europese aandelen met een duurzame inslag willen. Het krijgt Morningstar's 'Neutral' rating."
Naar analyse SNS Euro Aandelenfonds Inc >


SNS Nederlands Aandelenfonds Inc
Morningstar Rating: **
Analyst Rating: Neutral
Morningstar-categorie: aandelen Nederland
Morningstar-analist Han de Vries: "Wat voor SNS Nederlands Aandelenfonds spreekt zijn de lage kosten. De Total Expense Ratio bedraagt jaar in jaar uit ongeveer 1 procent. Echter, beheerder Corné van Zeijl is nog niet in staat geweest om deze lage kosten om te buigen in een voordeel. Over de langere termijn scoort hij binnen een groep van vergelijkbare fondsen (aandelenfondsen met een focus op de AEX) net benedengemiddeld. Ook ten opzichte van de Euronext AEX TR was er een lichte underperformance.

Waar Van Zeijl in 2010, mede dankzij een overwogen positie in ING, nog licht bovengemiddeld afsloot, pakten veel actieve posities in 2011 verkeerd uit: de draai van defensief naar offensief halverwege 2011 koste veel rendement. Daarnaast kwam de toegenomen positie in small/midcaps op het verkeerde moment. In 2012 kostte de exposure naar financials en onroerend goed, als ook de onderwogen posities in de goed presterende aandelen ASML en Heineken aan relatief rendement. De lage kosten van het fonds houden het fonds deels overeind, maar er is verbetering in de toekomst nodig. Voor nu behoudt het de 'Neutral' rating."
Naar analyse SNS Nederlands Aandelenfonds Inc >

 

Meer recente analyses van beleggingsfondsen:

Kempen, Robeco en Petercam

SNS, BNP Paribas, Fidelity en BlueBay

ING, Petercam, Comgest en BlackRock

BNP Paribas en Kempen

Skagen, Pictet en BlackRock

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten