Dividenddiversificatie is pure noodzaak

Beleggen in dividendaandelen betekent niet simpelweg het selecteren van de aandelen met het hoogste dividendrendement. Het gevaar van een onhoudbaar rendement en sectorconcentratie ligt dan op de loer. Diversificatie is het devies.

Jeffrey Schumacher, CFA 20 juni, 2013 | 15:08
Facebook Twitter LinkedIn

De belegger die in 2008 een dividendportefeuille had samengesteld waarbij het hoogste dividendrendement de bepalende factor was, kwam van een koude kermis thuis. In dat jaar vormden financiële waarden traditioneel de hoeksteen van iedere dividendportefeuille. De dividenden leken stabiel en de balansen van banken solide genoeg om een zeker dividend te kunnen uitbetalen. Een ideale pinautomaat. Niets bleek echter minder waar. Als gevolg van het uitbreken van de kredietcrisis en alle economische tegenwind die dat veroorzaakte, waren het vooral financiële instellingen die hun dividenden fors moesten verlagen of helemaal moesten schrappen. Bedrijven als HBOS, RBS en Fortis moesten breken met hun jarenlange dividendhistorie.

Andere sectoren die traditioneel een hoog dividendrendement bieden zijn de nutssector en de telecomsector. In 2012 bleek dat de telecomsector ook niet de zekerheid kon bieden die een dividendbelegger wenst. KPN, France Telecom en Portugal Telecom zijn slechts enkele voorbeelden van ondernemingen die het dividendbeleid – in neerwaartse zin – moesten aanpassen.

In plaats van te focussen op dividendrendement en daarmee sectorallocaties uit het oog te verliezen, doet een dividendbelegger er verstandig aan om zijn portefeuille goed te spreiden over diverse sectoren. Dit kan de impact van de problemen die zich in de traditionele dividendsectoren hebben voorgedaan beperken. Er zijn echter nog meer mogelijkheden waarop dividendbeleggers hun portefeuille kunnen diversifiëren.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookies