Dividendfondsen onverminderd populair

MAANDOVERZICHT - Welke beleggingsfondsen, ETFs en aandelen trokken in september de meeste aandacht van beleggers? En welke artikelen had u niet mogen missen. Leuke rijtjes met tekst en uitleg.

Maarten van der Pas 04 oktober, 2013 | 16:25
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggingsfondsen
(klik op tabel voor vergroting, onderaan dit artikel staan linkjes naar de afzonderlijke fondsen)
Dividendfondsen domineren overduidelijk de top 15 beleggingsfondsen in september (gebaseerd op meest geraadpleegde fondsen op deze site). Beleggers zoeken kennelijk de zekerheid van dividendrendement. Kempen Global High Dividend Fund en ING Hoog Dividend Aandelen Fonds staan bovenaan gevolgd door DWS Top Dividende en BNP Paribas Global High Income Equity Fund. De eerste drie fondsen zitten in dezelfde Morningstar-categorie (aandelen wereldwijd - dividend) en zijn daardoor gemakkelijk met elkaar te vergelijken. Het YTD rendement is 9.69 procent voor Kempen, 12,61 procent voor ING en 7,86 procent voor DWS. ING's dividendfonds van ING heeft momentum.

Het divdendfonds van BNP Paribas wijkt af, omdat het een valuta hedge toepast waardoor het niet met de andere fondsen is te vergelijken. Het noteert dit jaar tot nu toe een rendement van 14,88 procent. 

Beleggers moeten wel opletten: het ene dividendfonds is duidelijk niet het andere. Er zijn tussen de fondsen verschillen in bijvoorbeeld beheerteam en beleggingsproces. Raadpleeg het Dossier Dividend, daarin worden de verschillende uitlegd en zijn algemene artikelen te vinden over het selecteren van dividendaandelen en het samenstellen van een dividendportefeuille.

Een andere duidelijke trend in het maandoverzicht zijn mixfondsen, waarbij er twee een offensieve stragie hebben, één neutraal belegt en één een defensieve focus heeft. Het mixfonds van BlackRock is hagelnieuw - in juni opgericht - en heeft meteen veel belangstelling van beleggers gekregen. Een Morningstar Rating ontbreekt vooralsnog, omdat een fonds daarvoor een track record van drie jaar moet hebben. ING Dynamic Mix Fund IV krijgt binnenkort naast een Morningstar -sterren- rating ook een een Analyst Rating. Daarmee geven de Morningstar-analisten ook hun verwachting voor het toekomstig rendement van dit fonds.

Twee andere opmerkelijkheden in de lijst zijn Carmignac Patrimoine en twee beleggingsfondsen gericht op opkomende markten: Robeco Emerging Market Equites en Skagen Kon-Tiki.
Carmignac Patrimoine in een populair fonds en had jaren de hoogste Analyst Rating 'Gold'. Maar recent is het door de analisten een stapje teruggezet naar 'Silver' vanwege onder meer tegenvallende rendementen.

Ondans de negatieve berichten in de media over opkomende markten -tegenvallende resultaten en grote uitstroom van beleggerskapitaal - staan er topch twee emerging market fondsen in de top 15. Dat komt wellicht omdat Morningstar de ontwikkelingen in deze markten analyseerde en relativeerde en niet zo somber is. Opkomende markten groeien weliswaar minder hard, maar nog altijd harder dan veel ontwikkelde markten.

Opvallend is dat Robeco Emerging Markets Equities wel op de lijst staan en Robeco Emerging Stars Equities niet. Het eerste fonds is onlangs afgewaardeerd van 'Silver' naar 'Bronze' waar Stars zijn 'Silver' rating heeft weten te behouden.


ETFs
(klik op tabel voor vergroting, onderaan dit artikel staan linkjes naar de afzonderlijke fondsen)De meest populaire ETFs (gebaseerd op meest geraadpleegde fondsen op deze site) geven geen verrassend beeld. De aandelenmarkten in ontwikkelde economieën zitten dit jaar in de lift en beleggers spelen daar op in met fondsen die de bekende indices volgen zoals MSCI World, S&P 500 en de Euro Stoxx 50. In totaliteit werden ETFs minder veel geraadpleegd dan actief beheerde beleggingsfondsen, maar het te kort door de bocht om daaraan de conclusie te verbinden dat  beleggers de voorkeur geven aan actieve boven passieve fondsen.

Opvallend is wel dat er een dividend-ETF tussenstaat. Dividendbeleggen leent zich in ogen van Morningstar juist beter voor actief dan passief beheer, omdat een fondsmanager zijn portefeuille sneller kan aanpassen dan een index zijn samenstelling. 


Aandelen
(Klik op tabel voor vergroting, onderaan dit artikel staan linkjes naar de afzonderlijke aandelen en analistenrapporten)Iets beredeneren over de populariteit van bepaalde aandelen (gebaseerd op meest geraadpleegde aandelen op deze site) is hachelijk, omdat hier misschien nog wel het meest sprake kan zijn van de waan van de dag. Maar in sommige gevallen is het duidelijk. Zo staat het aandeel Hyundai dit jaar al op een winst van bijna 65 procent. Een (dividend)aandeel als Shell heeft altijd belangstelling van Nederlandse beleggers.

Nokia stond begin september volop in de belangstelling door de overname door Microsoft. Het wegkwijnende aandeel schitterde na lange tijd weer eens op de beurs en maakte een forse koerssprong.

Fiat en Berkshire Hathaway staan allebei op Morningstar's lijst met Aanbevolen Aandelen. Morningstar-analist Richard Hilgert is bullish over Fiat, dat volgens hem nog veel synergievoordelen uit de overname van Chrysler kan halen. De Italiaanse autobouwer heeft nu een belang van 58,5 procent in de Amerikaanse autofabrikant en wil dat graag uitbreiden naar 100 procent. Daarvoor moet het minderheidsbelang van een pensioenfonds van oud-werknemers van Chrysler overnamen. Beide zijn het oneens over de waarde van Chrysler en het pensioenfonds dreigt nu zijn belang naar de beurs te brengen. Fiat is daar niet blij mee.

ArcelorMittal is met een Morningstar Rating van 5 sterren momenteel maximaal ondergewaardeerd. Op een schaal van 1 tot en met 5 sterren staat 1 ster voor maximaal overgewaardeerd en 5 sterren voor maximaal ondergewaardeerd.
Voor de aanwezigheid van een volatiel aandeel als Allied Irish Banks heb ik geen verklaring.

Artikelen
Een combinatie van de meest gelezen artikelen in september en een keus van de redactie

'De groeimotor van opkomende markten is nog intact'
Hebben opkomende markten hun glans verloren of is er een overdreven reactie van de financiële markten. Morningstar analyseert en relativeert.

10 Overtuigde aandelenideeën van de Ultimate Stock-Pickers
De Ultimate Stock Pickers zien nog steeds aantrekkelijke aandelen in een vrij hoog gewaardeerde markt. Onder meer National Oilwell Varco, General Motors, Wells Fargo, Apple, Oracle en Intel staan op de radar.

Topbeleggers, smart money en aantrekkelijke aandelen in Forbes 400
Morningstar duikt in de Forbes 400, komt veel bekende topbeleggers tegen en kijkt of de lijst van rijkste Amerikanen nog ideeën voor beleggen oplevert.

Particuliere belegger goedkoper uit met ETF dan met indexfonds
Uit onderzoek van Morningstar blijkt dat indextrackers (ETFs) voor de particuliere belegger minder duur zijn dan indexfondsen. 'De afschaffing van de distributievergoeding zal concurrentie op kosten verder aanwakkeren.'

Apple mist kans met nieuwe iPhone
Morningstar verbaast zich over de positionering en prijsstelling van de iPhone 5C. Wat betekent de lancering van de iPhone 5S en 5C en besturingssysteem iOS7 voor beleggers?

Beleggingsfonds van de week: PIMCO GIS Total Return Bond Fund
's Werelds grootste obligatiefonds PIMCO Total Return Bond Fund wordt geplaagd door tegenvallend rendement en forse uitstroom. Morningstar ziet dit echter als een incident en staat nog steeds achter zijn waardering 'Gold'.

Beleggingsfonds van de week: Franklin Mutual European
Europese aandelen staan op hun hoogste punt in vijf jaar. Voor beleggers die op zoek zijn naar een kernpositie in Europese aandelen is Franklin Mutual European een topkeuze.

KPN in rechterrijtje van telecompetitie
De belangen van de betrokkenen bij de overname van KPN lopen niet altijd parallel De Stichting KPN moet die van de aandeelhouders laten prevaleren. En KPN niet laten degraderen uit de eredivisie van de telecommarkt.

Analyst Rating: het inzicht van Morningstar's fondsanalisten
Niet alle beleggingsfondsen hebben een Morningstar Rating (sterrenrating) en nog minder fondsen hebben een Analyst Rating (Gold, Silver, Bronze, Neutral of Negative). Wanneer komt een fonds in aanmerking voor een Analyst Rating?

Aanbevolen Aandelen
Analisten van Morningstar zetten ultiem aantrekkelijke aandelen op Morningstar's lijst van Aanbevolen Aandelen.

Aandelenanalyses
Een overzicht van alle aandelenanalyses op morningstar.nl.


Linkjes
Beleggingsfondsen

Kempen Global High Dividend Aandelen Fund

ING Hoog Dividend Aandelen Fonds

Robeco Emerging Markets Equities

Ethna-AKTIV E A

DWS Top Dividende

BlackRock Mix Fonds 4 Class R Acc

BNP Paribas Obam Classic

Carmignac Patrimoine

ING Dynamic Mix Fund IV Inc

Skagen Global

Skagen Kon-Tiki

BNP Paribas Netherlands Fund

BNP Paribas Global High Income Equity Fund Classic

Delta Lloyd Deelnemingen Fonds

Aberdeen Global - Asian Smaller Companies Fund


ETFs


iShares MSCI World Inc (EUR)

iShares S&P 500 UCITS ETF (Acc) (EUR)

iShares EURO Total Market Growth Large UCITS ETF (EUR)

iShares S&P 500 UCITS ETF (Inc) (EUR)

iShares EURO STOXX 50 UCITS ETF (Inc) (EUR)

iShares MSCI Emerging Markets UCITS ETF (Inc) (USD)

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF (USD)

Vanguard S&P 500 ETF (EUR)

iShares MSCI Europe UCITS ETF (Inc) (EUR)

Think Global Equity UCITS ETF (EUR)

 

Aandelen

Hyundai Motor Co

Shell (analyse aandeel)

Nestlé (analyse aandeel)

Fiat (analyse aandeel)

Roche (analyse aandeel)

Nokia 

AMR Corp

Allied Irish Banks

Berkshire Hathaway (analyse aandeel)

ArcelorMittal (analyse aandeel)

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten