ETFs op AEX-index trekken aandacht beleggers

MAANDOVERZICHT - Welke beleggingsfondsen, ETFs en aandelen trokken in oktober de meeste aandacht van beleggers? En welke artikelen had u niet mogen missen. Handige lijstjes met tekst en uitleg.

Maarten van der Pas 14 november, 2013 | 13:23
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggingsfondsen
Bekijk de slideshow om in één oogopslag de waardering van Morningstar en het rendement van de meest populaire beleggingsfondsen te zien (onderaan dit artikel staan linkjes naar de uitgebreide analyse  van de afzonderlijke fondsen).

Dat dividendfondsen nog meer de top van de top 15 beleggingsfondsen domineren (gebaseerd op meest geraadpleegde fondsen op deze site) is geen verrassing. De afgelopen weken heeft Morningstar-analist Jeffrey Schumacher Kempen Global High Dividend FundING Hoog Dividend Aandelen FondsDWS Top Dividende en BNP Paribas Global High Income Equity Fund uitgebreid onder de loep genomen (ook nog M&G Global Dividend, maar dat artikel is begin november gepubliceerd). 

Schumacher analyseerde eerst de populariteit van dividendbeleggen en wees daarna op de verschillen tussen de genoemde dividendfondsen. Want al beleggen ze alle vijf in hoogdividendaandelen, hun strategie verschilt soms behoorlijk en het ene dividendfonds is duidelijk het andere niet. Zo is DWS Top Dividende het meest defensief en M&G Global Dividend het meest offensief. 

In de slipstream van de interesse in dividendbeleggen kreeg BNP Paribas Global High Income Equity Fund meer belangstelling van beleggers en klom in deze maandelijkse top 15 van de 13de naar de 5de plaats.

Een opvallende nieuwkomer is Comgest Growth Europe. Maar niet vreemd, want Europese aandelen en fondsen die daarin beleggen hebben momentum. De Stoxx Europe 600 staat dit jaar tot en met moment van schrijven op een plus van 15,39 procent. Over momentum gesproken, het is opmerkelijk dat er geen beleggingsfondsen in Amerikaanse aandelen opduiken in het maandoverzicht met een S&P 500 die dit jaar tot en met nu op een winst van 22,61 procent staat.

BNP Paribas Netherlands Fund zal uit de top 15 verdwijnen. Op basis van zijn Morningstar Rating van 2 sterren en de Morningstar Analyst Rating 'Negative' verdient dit onderpresterende fonds geen aandacht van beleggers. Maar met de huidige opwaartse trend van de AEX-index staan Nederlandse aandelen wel in de belangstelling, misschien dat dat de aanwezigheid in dit maandoverzicht verklaart.
BNP Paribas heeft echter besloten om de stekker uit dit fonds te trekken en het te laten fuseren met BNP Paribas Small Companies Netherlands Fund. Reden voor Morningstar om beide fondsen 'under review' te zetten. De analisten van Morningstar hopen beheerder Holger Weeda begin 2014 te spreken over de nieuwe opzet van zijn fonds.


ETFs
Bekijk de slideshow om in één oogopslag de waardering van Morningstar en het rendement van de meest populaire ETFs te zien (onderaan dit artikel staan linkjes naar de afzonderlijke fondsen).

201310 morningstar etfs from maartenvanderpas

De meest populaire ETFs (gebaseerd op meest geraadpleegde fondsen op deze site) geven geen verrassend beeld. De aandelenmarkten in ontwikkelde economieën zitten dit jaar in de lift en beleggers spelen daar op in met fondsen die de bekende indices volgen zoals MSCI World, S&P 500 en de Euro Stoxx 50. Het zijn vrijwel allemaal dezelfde ETFs als in september. In sommige gevallen hebben ze onderling van plek gewisseld.

Een nieuwkomer is Think AEX ETF. Niet gek, want de AEX-index tikt recordhoogtes aan. Beleggers willen kennelijk meedeinen op de winstgolven van onze nationale beursgraadmeter.


Aandelen
Bekijk de slideshow om in één oogopslag de waardering van Morningstar van de meest populaire aandelen te zien (onderaan dit artikel staan linkjes naar de koersgrafieken en analistenrapporten -indien voorhanden- van de afzonderlijke aandelen).

De populairste aandelen in oktober (gebaseerd op meest geraadpleegde aandelen op deze site) laten niet veel wijzgingen zien in vergelijking met september. Wel zijn er twee Nederlandse ondernemingen nieuw in de lijst: Aegon en Unilever. Iets zeggen over de reden van de populariteit is lastig, omdat ook vaak de waan van de dag op de financiële markten meespeelt. Aegon rondde in oktober de inkoop van eigen aandelen af. Hiermee wordt het verwateringseffect tegengegaan van het in aandelen uitbetaalde interimdividend 2013. Dat is gunstig voor beleggers. Het aandeel van de verzekeraar is dit jaar al met EUR 1,30 in waarde gestegen: een nette winst van 27 procent.

Unilever staat op Morningstar's lijst met Aanbevolen Aandelen en dat trekt de aandacht van beleggers. De producent van voedings- en wasmiddelen en producten voor lichamelijke verzorging waarschuwde in september al voor tegenvallende ontwikkelingen in opkomende markten waardoor de omzetgroei in het derde kwartaal zou tegenvallen. Hierdoor waren de derdekwartaalcijfers in oktober geen verrassing meer. Deze tegenvaller is voor Morningstar geen reden om Unilever niet meer aan te bevelen. Als langetermijnbelegger schrikken we niet van een tijdelijke tegenvaller.

ArcelorMittal is met een Morningstar Rating van 5 sterren momenteel maximaal ondergewaardeerd. Op een schaal van 1 tot en met 5 sterren staat 1 ster voor maximaal overgewaardeerd en 5 sterren voor maximaal ondergewaardeerd.


Artikelen
Een combinatie van de meest gelezen artikelen in oktober en een keus van de redactie

Morningstar’s vooruitzicht voor de aandelenmarkt
Voor extra rendement is de selectie van aandelen veel belangrijker dan het gissen naar macro-economische en rente-ontwikkelingen. Europese aandelen zijn ondergewaardeerd.

4 Duurzame en aantrekkelijke aandelen
Morningstar zoekt duurzame en ondergewaardeerde aandelen. Een combinatie van de Dow Jones Sustainability Index en de waardering van Morningstar's aandelenanalisten brengt Nestlé, BG Group, ANZ Bank en Abbott Labs op de radar.

Dividend: go with the flow
Dividendbeleggen is en blijft ongekend populair bij de Nederlandse belegger. Een analyse van de kapitaalstromen die beleggers naar dividendfondsen dirigeren levert interessante inzichten op. Zes dividendfondsen take it all.


Waarom Robeco Hollands Bezit ‘Under Review’ moest

Het is goed dat Robeco ingrijpt bij een aantal minder overtuigende beleggingsfondsen. Echter ook Robeco Hollands Bezit ondergaat een belangrijke wijziging. Het succesvolle beheerduo Henk Grootveld-Christian Vondenbusch valt uit elkaar.


Morningstar zet Add Value Fund 'Under Review'

Optimix neemt een controlerend belang in het beheer van Add Value Fund. Voldoende reden voor de fondsanalisten van Morningstar om het bekende small- en midcap fonds 'Under Review' te plaatsen.

Morningstar zet ING Emerging Europe 'under review'
Vanwege het vertrek van beheerder Gus Robertson plaatst Morningstar ING Emerging Europe en ING (L) Invest Emerging Europe 'Under Review'.

Morningstar’s vooruitzicht voor de sector defensieve consumptiegoederen
Ondernemingen in de sector basisconsumptiegoederen lijken redelijk gewaardeerd of enigszins overgewaardeerd. Toch zijn er enkele aantrekkelijke aandelen van ondernemingen met een sterke concurrentiepositie: Coca-Cola, Unilever, Nestlé, Philip Morris International en Clorox.

12 Ondergewaardeerde parels in de grondstoffensector
Een duurzame voorsprong op concurrenten is schaars onder producenten van grondstoffen. Twaalf ondernemingen in basismaterialen weten de concurrentie wel achter zich te laten en zijn ook nog eens ondergewaardeerd. De winnaars van morgen.

Beleggingsfonds van de week: Kempen Orange Fund
Kempen Orange Fund blijft een goede keus voor Nederlandse smallcapbeleggers. Hoofdbeheerder Joop Witteveen voert de beleggingstrategie competent uit. over de lange termijn presteert het fonds beter dan verschillende small- en mid-capindices.

Vergeet het maar
U heeft als belegger geen vrije wil. U denkt weloverwogen beleggingsbeslissingen te nemen, maar niets is minder waar. Emotie stuurt wat u doet.


Linkjes
Beleggingsfondsen

Kempen Global High Dividend Aandelen Fund

ING Hoog Dividend Aandelen Fonds

DWS Top Dividende

Ethna-AKTIV E A

BNP Paribas Global High Income Equity Fund Classic

BlackRock Mix Fonds 4 Class R Acc

Skagen Global

BNP Paribas Obam Classic

ING Dynamic Mix Fund IV Inc

Robeco Emerging Markets Equities

Skagen Kon-Tiki

Delta Lloyd Deelnemingen Fonds

Comgest Growth Europe

BNP Paribas Netherlands Fund

Carmignac Patrimoine

ETFs

iShares MSCI World Inc (EUR)

iShares MSCI World ETF (Acc) (EUR)

iShares EURO Total Market Growth Large ETF (EUR)

iShares MSCI Europe ETF (Inc) (EUR)

iShares S&P 500 ETF (Inc) (EUR)

Think AEX ETF (EUR)

iShares S&P 500 ETF (Acc) (EUR)

Think Global Equity ETF (EUR)

iShares EURO STOXX 50 ETF (Inc) (EUR)

Vanguard S&P 500 ETF (EUR)


Aandelen

Shell
 (analyse aandeel)

AMR Corp

Nestlé
 (analyse aandeel)

Fiat (analyse aandeel)

Aegon (analyse aandeel)

Allied Irish Banks

Unilever (analyse aandeel)

Berkshire Hathaway (analyse aandeel)

ArcelorMittal (analyse aandeel)

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten