Het jaar 2013 in 15 beleggingsfondsen

De 15 meest geraadpleegde fondsanalyses in 2013 geeft een mooi overzicht van beleggingsfondsen die tot de beste in hun categorie behoren. Ook weerspiegelt het de beleggingstrends van het afgelopen jaar. En biedt inspiratie voor 2014.

Maarten van der Pas 18 december, 2013 | 11:45
Facebook Twitter LinkedIn

De 15 meest geraadpleegde fondsanalyses op morningstar.nl in het afgelopen jaar vormt een mooie lijst. Het zijn vrijwel allemaal beleggingsfondsen met een hoge Morningstar Analyst Rating. Fondsen waarvan de Morningstar-analisten verwachten dat ze op termijn beter dan de benchmark en/of de categorie presteren. 

Sommige fondsen in dit jaaroverzicht kregen in 2013 een opwaardering, een enkeling een afwaardering. De meeste behoren tot de toppers in hun categorie, voor andere zijn er betere alternatieven. De lijst vormt ook een mooie afspiegeling van de beleggingstrends in het afgelopen jaar zoals dividend en high yield.

In onderstaande slideshow staan staan de 15 beleggingsfondsen op een rij met hun Morningstar -sterren- Rating en met in de meeste gevallen ook een Morningstar Analyst Rating. Een grafiek toont het rendement en de prestaties ten opzichte van de categorie en de benchmark op langere termijn. Wie meer verdieping wil kan de toelichtingen onder de presentatie lezen.


 


Kempen Global High Dividend Fund en ING Hoog Dividend Aandelen Fonds
Kempen Global High Dividend Fund is het enige Nederlandse beleggingsfonds, samen met zijn broertje European High Dividend, dat de hoogste Morningstar Analyst Rating heeft: Gold. Dit kwaliteitsstempel is één reden voor de grote aandacht die het fonds van beleggers kreeg, terwijl 2013 toch een wat lastig jaar was voor Kempen Global High Dividend.

Door de overweging in Europese aandelen en de focus op kwaliteit kon het fonds niet ten volste profiteren van de wereldwijd stijgende aandelenmarkten. “Kempen Global High Dividend Fund zal niet in iedere markt bovengemiddeld kunnen presteren, maar wij zijn overtuigd van de kwaliteit op lange termijn. Het beheerteam onder leiding van Jorik van den Bos is stabiel, toegewijd en deskundig. Het focust op kwaliteit en de beleggingsstrategie wordt consequent toegepast”, concludeert Morningstar-analist Jeffrey Schumacher. Ondanks de mindere resultaten was er dan ook geen reden om de rating van Kempen Global High Dividend te verlagen.

Dividendfondsen waren afgelopen jaar in trek bij beleggers. Dat bleek niet alleen uit de forse instroom van beleggersgeld bij dividendfondsen, maar ook uit het feit dat dividendfondsen Morningstar’s maandelijkse overzicht van meest geraadpleegde fondsen domineerden. Twee voeren dit jaaroverzicht aan: het eerdergenoemde Kempen Global High Dividend Fund en ING Hoog Dividend Aandelen Fonds. DWS Top Dividende en BNP Paribas Global High Income Equity Fund haalden de top 15 –net- niet.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid