De eerste Morningstar Awards in Nederland

Welk beleggingsfonds had de illustere eer om ooit een Morningstar Award te winnen en later de - meest negatieve - Morningstar Analyst Rating Impaired te krijgen? Duik mee in de geschiedenis van fondsenland.

San Lie 27 februari, 2014 | 16:08
Facebook Twitter LinkedIn

Ik nam u twee weken geleden pakweg 10 jaar terug mee in de tijd naar 2005. Toen werden de eerste Morningstar Awards in Nederland uitgereikt. De toenmalige minister van Financiën Gerrit Zalm reikte die avond de Awards uit in 12 categorieën. De winnende beleggingsfondsen werden berekend over 2004.

Wat is er van de winnende fondsen van toen terechtgekomen? Laat ik er een paar opvallende uitpikken.

Aandelen Wereldwijd
Het ING/Postbank Hoog Dividend Aandelenfonds was dat jaar de winnaar in de categorie 'Aandelen Wereldwijd'. Dit fonds werd indertijd nog geleid door Jorik van den Bos, die in 2006 de overstap maakte naar Kempen en daar sindsdien de bekende wereldwijde en Europese dividendfondsen leidt.

Het ING/Postbank Hoog Dividend Aandelenfonds bestaat nog steeds, zij het onder een andere naam, het ING Hoog Dividend Aandelen Fonds. Na het vertrek van Jorik van de Bos, Joris Franssen en Joost de Graaf werd dit fonds korte tijd beheerd door Nicolas Simar, Moudy El Khodr en Kris Hermie (de laatste sinds 2007). Na het vertrek van Hermie in december 2010 is Herman Klein de beheerder, samen met Bruno Springael (sinds juni 2011 de vervanger van El Khodr).

Obligaties emerging & high yield
ING won dat jaar ook in de categorie 'Obligaties emerging & high yield' (inmiddels opgesplitst in twee aparte categorieën) met het ING Emerging Markets Debt (Hard Currency) fonds. Ook dit fonds bestaat nog steeds, zij het niet meer inder leiding van Rob Drijkoningen, maar sinds kort onder leiding van Jeremy Brewin.

Aandelen Nederland
De eerste winnaar in de categorie Aandelen Nederland was het Delta Deelnemingen Fonds. Ja, u leest het goed. ‘Lloyd’ zat toen nog niet in de naam van het fonds. Alex Otto was toen de fondsbeheerder. Recent maakte hij zijn vertrek bij het fonds bekend.

Obligaties Wereldwijd
In de categorie 'Obligaties wereldwijd' 'won het Van Lanschot Global Bond Fund. Dit fonds heeft daarna een aantal gedaanteverwisselingen ondergaan. Nadat Van Lanschot zakenbank en vermogensbeheerder Kempen overnam fuseerde het fonds in het najaar van 2008 met het Van Lanschot Bond Opportunity Fund en het Orange Global Bond Fund. Per 1 januari 2010 veranderde de naam in Kempen Global Fund en in de zomer van 2012 hield het obligateifonds op te bestaan, waarbij de aandelen zijn omgezet in het Kempen (Lux) Global Sovereign Fundamental Index Fund.

Aandelen sectorfondsen
Sectorfondsen kwamen 10 jaar geleden nog in aanmerking voor een Morningstar Award. Fortis L Fund Equity Telecom Europe ging er dat jaar met de Award vandoor. Na de overname door BNP Paribas Investment Partners in 2010 werd dit fonds omgedoopt tot BNP Paribas L1 Equity Europe Telecom, om in mei 2013 op te gaan in Parvest Equity World Telecom.

Hoogste 1 jaar rendement
De meest opvallende awards in 2005 was uiteraard het Tsjechië en Slowakijke Fonds van MEI. Dat presteerde kennelijk over kalenderjaar 2004 het best.

Dat rendementen uit het verleden (en vooral over een korte periode als één kalenderjaar) niets over de toekomst zeggen, en dat een belegger zich ook niet moet blindstaren op alleen die fondsen die een Award winnen, laat dit laatste fonds wel zien.

Toen wij een aantal jaar later besloten het Tsjechië en Slowakijke Fonds van MEI kwalitatief te gaan analyseren en beoordelen, bleek er zoveel mis voor wat betreft het managen van de grote outflows, dat een van onze toenmalige fondsanalisten besloot dit fonds de Analyst Rating Impaired te geven. Dat is  nog negatiever dan onze huidige rating Negative, een unicum in de Nederlandse fondswereld.


Lees ook:
Uit de oude doos van de Morningstar Awards... terug naar 2004

Bekijk alle genomineerde beleggingsfondsen en fondshuizen voor dit jaar:

Aandelenfondsen

Obligatiefondsen

Mixfondsen

Fondshuizen


Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten