Uit de oude doos van de Morningstar Awards... terug naar 2004

De Morningstar Awards bestaan dit jaar 10 jaar. Wat is er in de loop van de jaren veranderd, of niet veranderd, bij de methodologie en categorieën waarvoor een Award wordt uitgereikt?

San Lie 13 februari, 2014 | 13:41
Facebook Twitter LinkedIn

Het is wel aardig om eens in de archieven te duiken. Vooral als een 10-jarig jubileum de aanleiding is. De Morningstar Awards worden op 16 april aanstaande voor de 10de keer in Nederland uitgereikt.

De eerste keer was op 24 februari 2005 tijdens een diner op de voormalige beursvloer van de Amsterdamse Effectenbeurs. De toenmalige minister van financiën Gerrit Zalm reikte die avond de Morningstar Awards uit in 12 categorieen. Wat is er veranderd sindsdien?

Methodologie
Het is interessant om te bekijken of de methodologie achter de Awards nog dezelfde is als toen? Wat blijkt: hoewel in de kern onveranderd (rendement en risico), lagen de wegingen indertijd iets anders. Daarnaast werd indertijd een kortere tijdshistorie in acht genomen.

Categorieën
Ook op dit terrein nog veel hetzelfde, zoals 'Aandelen Nederland', 'Aandelen wereldwijd', 'Obligaties Euro' en 'Mixfondsen'. Daarnaast was er ook een Award voor een 'Sectorfondsen'. Die categorie is inmiddels verdwenen.

Innovatief fonds
Wat ook is veranderd sinds 2004 is de Award voor het meest innovatieve fonds. Deze is in de beginjaren een aantal keer uitgereikt, maar daar is op een gegeven moment mee gestopt, simpelweg -en ik citeer uit een jury-rapport uit die tijd- “omdat we geen fonds konden vinden dat voldeed aan onze criteria”.

De komende weken zullen we wat verder inzoomen op de winnaars en genomineerden van de Morningstar Awards in de afgelopen jaren.


Bekijk alle genomineerde beleggingsfondsen en fondshuizen voor dit jaar:

Aandelenfondsen

Obligatiefondsen

Mixfondsen

Fondshuizen


Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten