Morningstars favoriete beleggingsfondsen voor na 2015

Welke beleggingsfondsen in 2015 het beste gaan presteren? Morningstar heeft werkelijk geen idee. Wat een belegger zich moet afvragen is de relevantie van deze vraag. Kijk met Morningstar verder vooruit naar beleggingsfondsen die op langere termijn goed presteren.

Jeffrey Schumacher, CFA 12 januari, 2015 | 0:39
Facebook Twitter LinkedIn

Gold, Silver en Bronze is wat u moet kopen voor het nieuwe jaar. En voor de jaren daarna ook. Dit klinkt als een zeer contraire aanbeveling. De Morningstar-categorie ‘Aandelen sector edelmetalen’ noteert immers al vier jaar achtereen een negatief rendement en de goudprijs is ruim 35 procent gedaald vanaf de top die in 2011 met ongeveer USD 1880 werd neergezet. Morningstar doelt echter niet op de sector edelmetalen, maar de beleggingsfondsen die een positieve waardering krijgen van zijn analisten. Beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating ‘Gold’, ‘Silver’ of ‘Bronze’.

Het begin van een nieuw beleggingsjaar vraagt traditiegetrouw om een vooruitblik. Economen en strategen buitelen over elkaar heen om hun visie op de wereldeconomie voor 2015 uiteen te zetten en de stock pickers maken hun kooplijstjes op. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Allemaal op zoek naar de gouden tips voor 2015.

Welke beleggingsfondsen in 2015 het beste gaan presteren? Morningstar heeft werkelijk geen idee. Wat een belegger zich moet afvragen, is in hoeverre deze vraag relevant is. Morningstar gaat in zijn beoordeling van beleggingsfondsen niet uit horizon van slechts één kalenderjaar. De visie van Morningstar’s beleggingsfondsanalisten, die uitmondt in de Morningstar Analyst Rating, geeft de convictie of overtuiging weer van de analisten in een beleggingsfonds over een volledige marktcyclus in plaats van slechts één kalenderjaar.

Of een beleggingsfonds het komende jaar beter presteert dan het gemiddelde van de categorie of de benchmark kunnen wij niet zeggen. Dat is glazenbollenwerk. Op basis van onze kwalitatieve analyses waarbij we het beheerteam, het beleggingsproces, het fondshuis, de rendementen en de kosten beoordelen, geven wij aan of we verwachten dat een beleggingsfonds over een volledige marktcyclus beter zal presteren dan het categoriegemiddelde of de benchmark. Dit betekent niet, dat wij verwachten dat een fonds met een waardering ‘Gold’, ‘Silver’ of ‘Bronze’ ieder jaar het categoriegemiddelde of de benchmark zal verslaan. Dat is ook niet nodig om op langere termijn een goed, voor risico gecorrigeerd rendement te behalen.

De fondsanalisten van Morningstar doen ook geen uitspraak over welke regio, sector, beleggingsstijl of categorie het komende jaar interessant kan zijn. Kijkend naar de historische rendementen op jaarbasis lijkt dit ook weinig zin te hebben gezien de grote variatie in prestaties jaar op jaar. Wanneer we de jaarrendementen van verschillende Morningstar-categorieën voor ieder jaar afzonderlijk rangschikken van hoog naar laag door de tijd heen, dan resulteert dit in onderstaande overzicht.

(Klik op tabel voor vergroting)


Volg de kleuren van de categorieën in de rendemententabel en probeer niet te verdwalen. Bijvoorbeeld de categorie ‘Obligaties wereldwijd’ (donkergroen) deed het heel goed tijdens de crisis in 2008 (8,14 procent winst), maar bleef in 2009 ver achter bij de andere categorieën. In 2010 krabbelde deze categorie iets op, om in 2011 helemaal bovenaan te staan. In 2012 volgde een vrije val naar de onderste rendementsregionen, waar de categorie in 2013 wederom bivakkeerde.

Ondanks dat veel strategen geen hoge rendementen verwachtte voor 2014 heeft deze categorie het goed gedaan met een rendement van 12,65 procent. Een wilde rit door het rendementenlandschap. Wat het plaatje duidelijk laat zien, is dat het kiezen van de juiste regio, sector, beleggingsstijl of categorie bijzonder moeilijk is, zeker met één kalenderjaar als kortetermijnhorizon. Wie durft er nog een voorspelling te doen voor 2015? Wie het weet, die mag het zeggen.

Morningstar heeft geen voorkeur voor specifieke beleggingscategorieën. Daarom kunnen beleggingsfondsen in verschillende categorieën een positieve beoordeling van de fondsanalisten krijgen. En daarom besluiten we bijvoorbeeld niet om ineens alle beleggingsfondsen in de categorie ‘Aandelen emerging markets’ op Gold te zetten, omdat we denken dat opkomende markten beter gaan presteren dan andere categorieën. Waar Morningstar een belegger dus wel mee kan helpen is het selecteren van interessante beleggingsfondsen in een specifieke beleggingscategorie.

In de onderstaande tabellen hebben wij voor een aantal Morningstar-categorieën onze favoriete beleggingsfondsen weergegeven. Niet met het oog op een outperformance voor komend jaar, maar een bovengemiddeld rendement ten opzichte van de categorie en/of de benchmark over een volledige marktcyclus.(Klik op tabel voor vergroting)

Lees ook de analistenrapporten: Uni-Global Equities Europe, Henderson Horizon Pan European Equity Fund, Invesco Pan European Structured Equity Fund, MFS Meridian European Research Fund en Fidelity European Fund.(Klik op tabel voor vergroting)

Lees ook de analistenrapporten: Aberdeen Global - World Equity Fund, BlackRock GLobal Funds Global Dynamic Equity, Robeco, Vanguard Global Stock Index en Robeco BP Global Premium Equities.
(Klik op tabel voor vergroting)

Lees ook de analistenrapporten: First State Asia Pacific Fund, First State Asia Pacific Leaders Fund, Aberdeen Global - Asia Pacific Equity Fund, M&G Asian en Schroder ISF Asian Equity Yield.
(Klik op tabel voor vergroting)

Lees ook de analistenrapporten: First State Global Emerging Markets Fund, First State Global Emerging Markets Leaders Fund, Magellan, Comgest Growth Emerging Markets en Aberdeen Global - Emerging Markets Equity Fund.
(Klik op tabel voor vergroting)

Lees ook de analistenrapporten: Kempen (Lux) Euro Credit Fund, Invesco Euro Corporate Bond Fund, MS INVF Euro Corporate Bond Fund, Pioneer Funds Euro Corporate Bond en Henderson Horizon Euro Corporate Bond.
(Klik op tabel voor vergroting)

Lees ook de analistenrapporten: Templeton Global Bond Fund, Templeton Global Total Return Fund, Pioneer Funds - Global Aggregate Bond, ING Global Obligatie Fonds en Invesco Bond Fund.


Lees ook

Een nieuwjaarscontrole van uw beleggingsportefeuille en van uzelf
Een mooi moment om uw beleggingsportefeuille en uzelf als belegger -weer- op scherp te zetten. Voldoet de portefeuille nog aan uw beleggingsdoelstellingen? Weerstaat u de verleiding om te veel te handelen? En waarom zou u de markt wel kunnen verslaan?

Morningstars vooruitzicht voor de aandelenmarkten: volatiliteit zorgt hier en daar voor kansen
Voor ondernemende beleggers bieden impopulaire aandelen uit de sector energie en basismaterialen misschien kansen, maar gezien de waardering van de totale aandelenmarkt is er heel weinig ruimte voor fouten.

Morningstars Aanbevolen Aandelen
Analisten van Morningstar zetten ultiem aantrekkelijke aandelen op Morningstars lijst van Aanbevolen Aandelen.

Beleggen: voorkom deze 5 beginnersfouten
Het is een goede tijd om te beginnen met beleggen mits u vijf veel voorkomende fouten niet maakt.Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten