Spannend: de Morningstar Awards komen er weer aan

De beleggingsfondsanalisten van Morningstar zijn elk jaar in januari erg druk met het berekenen van de genomineerden voor de Morningstar Awards. Dat 2014 een moeilijk jaar was voor actieve fondsbeheerders blijkt wel uit het aantal passieve indexfondsen dat kans maakt op een Award. En we kiezen ook nog de beste fondsmanager van Europa.

San Lie 05 februari, 2015 | 11:49
Facebook Twitter LinkedIn

Ook voor ons analisten is het elk jaar weer spannend om te zien welke beleggingsfondsen komen bovendrijven bij de rangschikking voor de Morningstar Awards. Voor de kleinere beleggingscategorieën is het vaak redelijk overzichtelijk, maar in bijvoorbeeld aandelencategorieën waar honderden beleggingsfondsen meedingen, duiken er soms verrassende namen op. Beleggingsfondsen die wij nog niet echt goed kennen.

Daarin zit hem voor een deel ook de charme. Een dergelijke exercitie helpt ons om beleggingsfondsen te spotten die onbekend zijn, maar die kennelijk wel in staat zijn geweest om vele concurrenten achter zich te laten op 1-, 3- en 5-jaars basis. Want hoewel de voor risico-gecorrigeerde prestaties over 2014 zwaar meetillen, kijken we bij het bepalen van de genomineerden en winnaats ook naar de prestaties over de afgelopen 3 en 5 jaar. Op deze manier willen we voorkomen dat ééndagsvliegen er met de prijzen vandoor gaan. Dat past niet bij een Award voor de beste beleggingsfondsen. Fondsbeleggers hebben - over het algemeen - een langere beleggingshorizon.

Inspannende exercitie
Ik zal u deze keer niet vermoeien met het aantal pizza’s dat wij de afgelopen weken besteld hebben om op tijd de kwalitatieve controles uitgevoerd te hebben. Want dat kost nog de meeste tijd.

Nadat wij de beleggingsfondsen kwantitatief hebben gerangschikt op 1-, 3- en 5-jaars rendement gaan we met een stofkam regel voor regel door de longlist met fondsen en checken dan onder andere onderstaande zaken:

  • Is het beleggingsfonds echt beschikbaar voor particuliere beleggers in Nederland?
  • Is het beleggingsfonds groter dan EUR 10 miljoen?
  • Heeft het beleggingsfonds in minimaal 3 van de afgelopen 5 jaar het gemiddelde van zijn categorie verslagen?
  • Hebben we voldoende informatie over wie de fondsbeheerder is en zit deze al minimaal 3 jaar op het fonds?
  • Hebben we voldoende portefeuilles in onze systemen om te kunnen zien wat voor posities het fonds heeft ingenomen en in hoeverre dat in lijn is met het beleggingsproces?

Voor wie op gedetailleerder niveau wil weten hoe de Morningstar Awards berekend en getoetst worden verwijs ik naar het methodologiedocument.

Volgende week is het zover
Op het moment van schrijven doen we nog onze laatste checks, maar ik kan u al wel laten weten dat we volgende week donderdag 12 februari 2015 de genomineerde beleggingsfondsen en fondshuizen bekend gaan maken.

Wat ik u ook al kan verklappen, is dat:

  • U veel bekende namen zult tegenkomen van beleggingsfondsen die in het verleden al eens of zelfs meerdere keren genomineerd waren, die veel Morningstar-sterren hebben en/of een positieve Morningstar Analyst Rating hebben.
  • Dat er dit jaar veel meer passieve indexproducten tot de genomineerden behoren. ETFs en indexfondsen doen elk jaar mee, maar 2014 bleek in een aantal categorieën een moeilijk jaar te zijn voor actieve fondsbeheerders en waar in sommige gevallen slechts een enkeling in staat bleek de benchmark te verslaan.


De winnaars van de Morningstar Awards worden bekendgemaakt op donderdag 9 april 2015 tijdens een feestelijke avond in Hotel Krasnapolsky in Amsterdam.

Morningstar European Fund Manager of the Year Awards
Morningstar reikt in Nederland een Award uit voor de beste beleggingsfondsen en fondshuizen. Daarnaast kiezen de fondsanalisten ook nog de beste fondsmanager van Europa: de Morningstar European Fund Manager of the Year Award (FMOY) in de categorieën 'Aandelen Europa', 'Aandelen wereldwijd' en 'Obligaties Europa'..

De Morningstar Awards hebben voornamelijk een sterke kwantitatieve inslag op basis van historische, voor risico-gecorrigeerde rendementen. Deze cijfers komen bij wijze van spreken met een druk op de knop uit de computer waarna de analisten een laatste controle uitvoeren zoals hierboven beschreven.

De European Fund Manager of the Year Awards kennen daarentegen een sterke kwalitatieve grondslag. Hier identificeren Morningstars beleggingsfondanalisten in diverse Europese landen op basis van hun expertise de allerbeste fondsbeheerders van Europa.

Om voor de Morningstar Fund Manager of the Year Award in aanmerking te komen, moet een fondsmanager niet alleen in 2014 goede resultaten hebben neergezet. Ook over de langere termijn moet hij/zij beleggers consistent een goede dienst hebben bewezen. Belangrijker is dat wij als fondsanalisten het vertrouwen hebben dat de betreffende beheerder ook in de toekomst in staat is om alpha te genereren en echt waarde voor beleggers toe te voegen. Om die reden komen dan ook alleen managers van beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating 'Bronze', 'Silver' of 'Gold' in aanmerking.

Een dergelijke kwalificatie geeft aan, dat Morningstar’s fondsanalisten verwachten dat het beleggingsfonds op lange termijn (over een economische cyclus heen) beter zal presteren dan de benchmark en/of de categorie. Deze fondsen doorstaan een strenge beoordeling op basis van de 5-pilarenmethode waarbij de analisten kijken naar de fondsmanager en zijn team (people), het fondshuis (parent), het beleggingsproces (proces), het rendement (performance) en de kosten (price).

De genomineerden voor de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards worden medio februari bekendgemaakt. De winnaars krijgen de trofee op 19 maart 2015 tijdens de Morningstar Institutional Conference Europe in Amsterdam.


Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten