Sandor Steverink: obligatiespecialist in aandelen

Ook ik was in eerste instantie verbaasd toen ik hoorde dat Sandor Steverink, toch vooral een obligatiebelegger, de aandelenteams bij Delta Lloyd Asset Management gaat aansturen. Maar ik kan me er wel wat bij voorstellen. Mits de aandacht voor de obligatiefondsen niet verslapt.

San Lie 27 mei, 2015 | 11:20
Facebook Twitter LinkedIn

Ik heb er alle begrip voor dat Delta Lloyd Deelnemingen Fonds - één van de meest aansprekende Nederlandse aandelenfondsen - kiest voor een breder universum van bedrijven waarin het kan beleggen: van Nederlandse naar Europese small- en mid-cap aandelen. Maar tegelijkertijd vind ik het jammer dat een fonds verloren gaat, dat beleggers op een gespreide en daarmee verantwoorde wijze toegang gaf tot Nederlandse small-caps.

Ik zag en zie nog steeds ruimte voor wat blootstelling aan Nederlandse aandelen in de portefeuille. Gelukkig kan dat – voor wat betreft small-caps – nog steeds via Kempen Orange Fund en Add Value Fund.

Sandor Steverink nu ook aandelen
Waar een aantal partijen zich de afgelopen weken over verbaasde is het feit dat Sandor Steverink, tot dusverre met name bekend als obligatie-belegger bij Delta Lloyd, nu ook de aandelenbeleggingsteams gaat aansturen.

Ik geef toe, dat ik in eerste instantie ook wel even verbaasd keek toen ik dat hoorde. Bij nader inzien kan ik mij er echter wel wat bij voorstellen. Ik heb Sandor de afgelopen jaren leren kennen als iemand die de processen binnen zijn team op een gestructureerde manier heeft ingericht, die besluitvormingsprocessen stroomlijnde en ook – in mijn woorden – een soort van subsidiariteitsbeginsel heeft ingevoerd. Hij heeft de besluitvorming op een getrapte wijze zo laag mogelijk in de organisatie ondergebracht. De meer complexe beslissingen, met mogelijk meer impact, heeft hij in een hoger/groter gremium belegd. Op deze manier heeft hij ook zijn (meer) junior medewerkers vertrouwen en een grotere verantwoordelijkheid gegeven. Dit lijkt geleid te hebben tot een grote betrokkenheid van de mensen in zijn obligatieteam. Nu maar kijken of dit ook aan de aandelenkant gaat werken.

Voor zover ik begrijp zal Steverink niet zozeer gaan over de vraag of ze aandeel A of aandeel B moeten kopen, maar veeleer gaan over de vraag hoe de beheerders tot een dergelijke afweging komen. Daarvoor lijkt hij mij prima geschikt.

Aandacht voor obligatiefondsen
Uiteraard ben ik wel benieuwd wat deze verandering in zijn rol gaat betekenen voor zijn betrokkenheid bij de - tot op heden succesvolle - obligatiefondsen. Het mag niet zo zijn, dat zijn aandacht daar verslapt. Op dit moment geven de Morningstar-analisten de vier obligatiefondsen van Delta lloyd die zij volgen een Analyst Rating BronzeDelta Lloyd L Bond EuroDelta Lloyd Corporate Bond FundDelta Lloyd Euro Credit Fund en Delta Lloyd Rente Fonds.

Ik en mijn collega-analisten spreken Steverink en zijn team weer in de loop van juni en zullen niet lang daarna een update van onze bevindingen met u delen.

Veel is er geschreven over de ingrijpende veranderingen bij Delta Lloyd Deelnemingen Fonds sinds het vertrek van Alex Otto begin 2014. Zowel de financiële media als Morningstar publiceerden uitgebreid over deze ontwikkelingen. Hieronder vind u een bloemlezing van onze artikelen.


Lees ook

Morningstar zet Delta Lloyd Deelnemingen Fonds 'Under Review'
De verandering in het beleggingsproces van Delta Lloyd Deelnemingen Fonds en het vertrek van beheerder Geert-Jan Hoppers is voor de analisten van Morningstar reden om zowel dit fonds als Delta Lloyd Europees Deelnemingen Fonds en Delta Lloyd European Participations Fund 'Under Review' te plaatsen.


Zal Delta Lloyd Deelnemingen Fonds de storm trotseren?
De vraag is of Jacco Maters en Sandor Steverink het Delta Lloyd Deelnemingen Fonds door de storm kunnen loodsen. Beleggers worden steeds ongeduldiger en eisen steeds sneller boter bij de vis. Veel slecht nieuws kan een fonds met een dergelijke omvang en redelijk wat illiquide posities niet hebben.


Vertrek Jack Jonk bij Delta Lloyd heeft geen gevolgen voor waardering beleggingsfondsen
Delta Lloyd Asset Management verliest binnen een jaar een tweede kopstuk. Na het vertrek van boegbeeld Alex Otto verlaat Jack Jonk nu de vermogensbeheerder. Morningstar ziet geen reden om het Delta Lloyd Deelnemingen Fonds 'Under Review' te zetten. Beleggers moeten de ontwikkelingen wel in de gaten houden.

Morningstar verliest vertrouwen in Delta Lloyd Deelnemingen Fonds
Een forse afwaardering voor Delta Lloyd Deelnemingen Fonds. De analisten van Morningstar verlagen hun Analyst Rating met twee stappen van 'Silver' naar 'Neutral'. Ook Delta Lloyd Europees Deelnemingen Fonds gaat omlaag. Delta Lloyd's Deelnemingen-fondsen lijken het vertrek van Alex Otto niet te boven gekomen.

Morningstar zet Delta Lloyd Deelnemingen Fondsen 'Under Review'
Het vertrek van Alex Otto bij Delta Lloyd is voor de fondsanalisten van Morningstar voldoende reden om Delta Lloyd Deelnemingen Fonds en Delta Lloyd Europees Deelnemingen Fonds Under Review te plaatsen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten