Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

Morningstar's Europe Core Pick List, de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde aandelen, kent voor maart een gemiddeld aantal wisselingen. Dat komt door grotendeels door nieuwe Fair Value berekeningen van Morningstar's aandelenanalisten.

Robert van den Oever 24 maart, 2017 | 9:09
Facebook Twitter LinkedIn

Vergeleken met de voorafgaande maand februari waren er voor maart beduidend minder wijzigingen op de Europe Core Pick List te noteren. Er vielen zeven aandelen van de lijst af, en even zo veel nieuwkomers maakten hun opwachting. Dat is een stuk minder dan de 12 wisselingen van vorige maand.

De reden voor wijzigingen in de Europe Core Pick List is dat aandelen die in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor hen berekenen, plaatsmaken voor aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Of met andere woorden: die verder onder hun Fair Value noteren.

De lijst als geheel werd deze maand duurder als gevolg van koersstijgingen over een breed front in de markt. De sector gezondheidszorg kent momenteel de hoogste korting ten opzichte van de Fair Values, gevolgd door de sectoren communicatiediensten en grondstoffen.

Alleen Narrow of Wide Moat aandelen
Morningstar's Europe Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.

De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value.

Afvallers en nieuwkomers
In de sector defensieve consumentengoederen viel voor de maand maart Unilever van de lijst af en daarvoor in de plaats kwam Nestlé. Opvallend, want een maand geleden was juist Nestlé de afvaller ten gunste van bierbrouwer Anheuser-Busch.

De energiesector zag een wissel ten koste van TechnipFMC naar Petrofac. Ook Petrofac was vorige maand nog afvaller.

Bij de sector nutsbedrijven verdwijnt National Grid en die krijgt een opvolger uit een andere sector, namelijk de financiële: BNP Paribas.

Wat waardering betreft is gezondheidszorg de aantrekkelijkste sector en daar zijn twee wissels: Allergan en Shire vallen af en voor hen in de plaats komen Bayer en Sanofi.

Ook de sector industrie kent twee wisselingen. Safran, dat we vorige maand uitgebreid toelichtten als nieuwkomer, en Meggitt vallen af. Bureau Veritas en GEA Group zijn de twee nieuwe industrienamen deze maand. Die laatstgenoemde lichten we nader toe, evenals nieuwkomer Bayer:

ECPL 2017 03 GEA Group

GEA Group, dat een Wide Moat rating krijgt van Morningstar-analist Denise Molina, ontwikkelt en bouwt machines voor de voedselverwerkende industrie. Het gaat om een brede waaier aan voeding- en drankproductie, zoals melk, koffie, kipnuggets en bier. Reden voor het grote concurrentievoordeel is volgens Molina de hoeveelheid immateriële activa in de vorm van 'toonaangevende technologie die is beschermd via patenten'. Ook speelt mee dat GEA Group 'een betrouwbare partner is' en dat is 'bij uitstek belangrijk voor de voedingsproducenten, want zij willen niet graag van leverancier veranderen'. De analist wijst er tevens op dat gemaksvoeding een steeds grotere rol gaat spelen in de toenemende voedingsbehoefte van de groeiende wereldbevolking, en de machines die GEA Group levert passen precies in dat plaatje.

ECPL 2017 03 Bayer

Bayer is een farmacie- en chemiebedrijf dat geneesmiddelen, gewasbescherming en biologische plastics fabriceert. Morningstar-analist Damien Conover geeft Bayer een Narrow Moat rating vanwege de 'diverse portefeuille van gepatendeerde medicijnen en een groeiend aantal middelen van biologische oorsprong. Door de sterke merken kan Bayer een hogere prijs vragen en daardoor goed concurreren met generieke varianten van hetzelfde middel, ook op langere termijn'. De sterke pijplijn aan nieuwe producten moet het mogelijk maken het succes voor de toekomst vast te houden, aldus de analist: 'Met name de biologisch georiënteerde middelen zijn complex en lastig na te maken door generieke producenten'.

Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor maart:

Europe Core Pick List 2017 03 tabel

(klik op tabel voor vergroting)

Lees meer:

Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen - februari 2017

- Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen - januari 2017

Hoe Morningstar aandelen analyseert en waardeert

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings