We voeren onderhoud aan de website uit en daardoor kunt u eventueel kleine haperingen ervaren. We vragen uw geduld tijdens deze werkzaamheden.

Morningstar Rating Analyse: dit zijn de beste fondshuizen

De Morningstar Rating Analyse meet de kwaliteit van beleggingsfondsen aan de hand van de verdeling van de Morningstar Rating, ofwel de sterren. Voor het tweede kwartaal komt Robeco uit de bus als het fondshuis met de hoogste gemiddelde Morningstar Rating.

Robert van den Oever 05 september, 2017 | 16:24
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Rating Analysis of Investment Funds is een studie naar de kwaliteit van Europese beleggingsfondsen en fondshuizen die Morningstar ieder kwartaal uitvoert. De studie geeft inzicht in de sterktes en zwaktes van het aanbod aan open-end fondsen en ETF’s. Onlangs gaven we u al inzicht in de fondshuizen, gerangschikt naar de omvang van hun beheerd vermogen. Daarbij gaven we per fondshuis de Morningstar Rating, ofwel de sterren.

Deze keer krijgt u een andere rangschikking van de lijst met fondshuizen. Nu sorteren we de fondshuizen op de gemiddelde Morningstar Rating. Dat wil zeggen, de gemiddelde hoeveelheid sterren, equal-weighted.

Daarnaast krijgt u, net als in de lijst van vorige keer, de asset-weighted scores, waarbij de omvang van het beheerd vermogen meeweegt. Naast de totaalscore krijgt u dus tevens de score voor de gedeeltes aandelen, obligaties en allocatie. Ook krijgt u wederom het percentage van het beheerd vermogen dat zit in fondsen die 4 of 5 sterren hebben.

Dit is de lijst van grootste fondshuizen, gebaseerd op Europese open-end fondsen, gerangschikt naar equal-weighted gemiddelde Morningstar Rating, over het tweede kwartaal 2017:

Best largest q2

(klik op tabel voor vergroting)

In vergelijking met de lijst van een kwartaal geleden, dus die per eind maart 2017, valt op dat Robeco zijn concurrent Fidelity van de eerste plaats gestoten heeft. Het verschil in gemiddelde Morningstar Rating is klein: Robeco scoort 3,67 en Fidelity 3,61. In het eerste kwartaal waren de posities nog andersom, maar ook toen was het verschil in score tussen beide zeer gering. Het is dus een nek-aan-nek race.

De wissel vindt plaats tegen de achtergrond van uiteenlopende flow data van beide. De twee zijn allebei groot in aandelenfondsen. Bij Fidelity zijn die goed voor 70% van het fondsenaanbod, maar juist hier kreeg de vermogensbeheerder 3,4 miljard euro aan uitstroom te verduren. Robeco deed het met zijn aandelenfondsen juist goed en mocht 1,2 miljard euro nieuw geld bijschrijven.

Jupiter stijgt
Jupiter is derde op de lijst met een gemiddelde Morningstar Rating van 3,57. Dat is een winst van drie plaatsen ten opzichte van een kwartaal eerder. Jupiter maakt niet alleen in de score op de Morningstar Rating een opmars, maar ook in omvang, want een jaar geleden behoorde het nog tot de kleinere fondshuizen. Verantwoordelijk voor de groei is het Jupiter Dynamic Bond fonds van fondsmanager Ariel Bezalel dat goed is voor zo'n 10 miljard euro en bovendien in het gedeelte met 4 en 5 sterren valt. Dat trekt de totaalscore behoorlijk op.

Columbia Threadneedle en BlackRock zijn geklommen ten opzichte van vorig kwartaal en completeren nu de top-5. Pimco is nu nummer 6 en dat betekent dat het drie plaatsen is kwijtgeraakt in vergelijking met drie maanden geleden. Dat komt omdat een groter aantal fondsen en een groter deel van het beheerd vermogen slechts twee sterren scoort, en dat heeft invloed op de totaalscore.

Vanguard is te vinden op plek acht in de lijst en daarmee is het de enige grote aanbieder van indexfondsen (niet te verwarren met ETF's, want die vallen buiten deze lijst) te midden van alle aanbieders die vooral actieve fondsen in hun assortiment hebben.

Lees ook de andere delen in de serie over de Morningstar Rating Analyse:

- Deel 1: Grootste fondshuizen

- Deel 3: Grootste en beste ETF-aanbieders

- Deel 4: Beste kleinere fondshuizen

- Deel 5: Nederland scoort hoogste Morningstar Rating

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings