Fonds van de Week: Robeco High Yield Bonds

Het Robeco High Yield Bond fonds kent een prudente aanpak die bewezen succesvol is. Samen met het lange en consistente track record en de ervaring van de fondsbeheerders reden om de Morningstar Analyst Rating te verhogen van Silver naar Gold.

Robert van den Oever 09 november, 2017 | 9:30
Facebook Twitter LinkedIn

Robeco High Yield Bonds in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive

Robeco High Yield Bonds

Binnen zijn categorie is het Robeco High Yield Bonds fonds een van de beste keuzes, oordeelt Morningstar-analist Niels Faassen. Fondsbeheerders Sander Bus en Roeland Moraal staan bij Morningstar in hoog aanzien vanwege hun ervaring en lange samenwerking. Ze passen een succesvolle en prudente aanpak toe die zich bewezen heeft. Een sterke bottom-up selectie gaat hand in hand met deskundig credit beta management, en dat tegen lager dan gemiddelde kosten. Voor analist Faassen reden om de Morningstar Analyst Rating te verhogen van Silver naar Gold. Het is voor het eerst dat een beleggingsfonds van Robeco een Gold-rating krijgt.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 45 Robeco High Yield grafiek vrijstaand b

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Morningstar heeft hoofdbeheerder Sander Bus en co-beheerder Roeland Moraal hoog zitten. Beide zijn zeer ervaren en ze werken al sinds 2003 samen op dit fonds. Bus is al betrokken bij het fonds sinds de oprichting in 1998, aanvankelijk als co-manager en vanaf 2001 als lead manager. Gedurende die periode heeft hij een sterk track record opgebouwd. Bus is al zijn hele carriere actief in vastrentende waarden en heeft uitgebreide ervaring in het beheren van high yield obligaties. Bus werd in 2007 benoemd tot hoofd van Robeco's credit team. Moraal is sinds 1997 in de beleggingswereld actief. Hij begon zijn carriere als analist bij Robeco, voordat hij in 2003 manager high yield obligaties werd.

Bus en Moraal nemen hun beslissingen op basis van consensus. Een junior manager werd in 2016 aan het team toegevoegd maar die neemt nog geen risico's. Fundamentele credit research wordt uitgevoerd door Robeco's goed toegeruste en ervaren credit team, dat zowel investment grade als high yield obligaties volgt. In de afgelopen twee jaar is dit team uitgebreid van 13 naar 19 analisten om het toegenomen vermogen onder beheer goed te kunnen bedienen. De stabiliteit en ervaring van de managers en de analisten is een van de belangrijkste redenen voor onze overtuiging op dit fonds.

Ook waarderen we het feit dat de managers persoonlijk belegd zijn hun hun fonds, want dat brengt hun belangen en die van eindbeleggers op één lijn. We behouden de positieve rating op de People Pillar.

Fondshuis
Nadat het Japanse financiële conglomeraat Orix in 2013 al een belang van 90% in Robeco nam, is het sinds oktober 2016 volledig eigenaar. Daarop volgde een reorganisatie van Robeco Group, dat een financiële holding is geworden die meerdere vermogensbeheerders omvat die zelfstandig werken, waaronder Robeco Institutional Asset Management (RIAM), Boston Partners en RobecoSAM.

De reorganisatie betekende grote veranderingen in het topmanagement van zowel Robeco Group als RIAM. Ondanks deze veranderingen zijn de beleggingsteams grotendeels intact gebleven. Bovendien heeft RIAM zijn quant en obligatieteams versterkt. Wij zijn van mening dat de firma voldoende middelen ter beschikking heeft om zijn strategieën goed te beheren. Het bedrijf weet zijn mensen goed vast te houden, hoewel we voorzichtig blijven ten aanzien van het historisch gezien nogal grote verloop bij RobecoSAM.

Het beloningsbeleid is in lijn met de belangen van eindbeleggers en wij denken dat er een solide beleggingscultuur heerst bij RIAM. Het fondshuis houdt de capaciteit goed in de gaten en heeft een geschiedenis van sluiten van fondsen als dat nodig is. Het is prudent met het introduceren van nieuwe fondsen en beoogt vooral om voort te bouwen op bestaande expertise.

De kwaliteit van het fondsenassortiment is goed, waarbij 55% van het beheerd vermogen is belegd in fondsen die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating en 60% van het vermogen zit in fondsen die een Morningstar Rating van 4 of 5 sterren hebben per juli 2017. Twee van die fondsen hebben een Morningstar European Fund Manager of the Year award gewonnen. De fondsen van RIAM zijn ook goedkoper dan gemiddeld. We geven RIAM een positief oordeel op de fondshuis-pijler. 

Proces
De Credit Outlook die Robeco ieder kwartaal uitgeeft vormt het startpunt en biedt input voor het vaststellen van de portefeuille beta. Het universum is opgedeeld in drie segmenten. Er wordt een kwalitatieve selectie toegepast voor large caps en private small caps, die voornamelijk steunt op fundamentele analyse. Voor het derde segment, beursgenoteerde small caps, wordt een kwantitatief selectiemodel toegepast. Daarin worden bedrijven gerangschikt op basis van financiële factoren, momentum en waardering. Obligatieselectie is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de managers.

Het proces biedt de managers aanzienlijke vrijheid om te beleggen op basis van hun mate van overtuiging. Op het niveau van emittent zijn posities gemaximeerd op 1,5% voor B papier en BB en 0,75% voor lager gerate obligaties. Het fonds heeft geen formele credit beta range, maar de historische bandbreedte was relatief bescheiden tussen 0,80 en 1,15.

Bovendien kan het team buiten de benchmark om beleggen in investment grade obligaties (historisch gezien tussen 5 en 12%), financials (tussen 2 en 6%) en asset backed securities to maximaal 1%. De bescheiden blootstelling aan financials en de structurele afkeer van het lager gerate gedeelte van het obligatielandschap (CCC en lager) zijn belangrijke elementen in de prudente aanpak van het team. Wij zijn van mening dat het risicobeheer gezond is en dat er een gedisciplineerd en bewezen proces wordt toegepast, zodat het fonds een positief oordeel krijgt op de Process Pillar.

Prestaties
De kracht van het team ligt in de sterke bottom-up selectie deskundigheid in combinatie met een gedegen credit beta management. Het lange en consistente track record van het fonds zorgt voor een positieve rating op de Performance Pillar. Sinds Sander Bus in september 2001 werd aangesteld als lead manager heeft het fonds met een gemiddeld rendement van 7,18% per jaar zijn categorie verslagen met 1,76 procentpunt per jaar tot en met september 2017. Het fonds heeft consequent zijn concurrenten en de Bloomberg Barclays US Corporates HY & Pan Europe HY ex. Financials, 2.5% Issuer Cap Index verslagen waarmee het in het bovenste deciel van de categorie terechtkomt voor de voortschrijdende tien, vijf en driejaarsperioden tot en met september 2017, zonder dat er sprake was van hogere volatiliteit.

Bus en Moraal hebben de uitverkoop in grondstoffen goed weten te vermijden. Doordat ze wegbleven van de hard geraakte Amerikaanse energie en mijnbouwnamen kwam het fonds terecht in het bovenste kwintiel in 2015. Aan de andere kant waren ze er snel bij toen grondstofgerelateerde namen herstel vertoonden. De onderweging in de grondstoffenindustrie werd opgeheven door namen als ArcelorMittal en Anglo American in portefeuille te nemen, waarmee de credit beta in bescheiden mate steeg.

Tezamen met de risico-afdekking rond het Brexit referendum zorgde dat ervoor dat het fonds in het bovenste deciel terechtkwam in 2016. Dit jaar tot en met september hebben selectie binnen de niet-cyclische consumentengoederen en de 6% allocatie naar financials buiten de benchmark het fonds geholpen om 85% van zijn concurrenten te verslaan. 

Kosten
De lopende kosten voor dit fonds in de rebatevrije aandelenklasse FH bedragen 0,68% per februari 2017 en dat is lager dan de mediaan voor de categorie Global High Yield Bond. Voor de rebatevrije aandelenklassen is die mediaan 0,80%. Het fonds valt in het op een na goedkoopste kwintiel van zijn peer group. Daarom krijgt het fonds ook op de kostenpijler een positief oordeel.

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Robeco High Yield Bonds FH EUR. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd High Yield - EUR Hedged, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 45 Robeco High Yield tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

Pimco GIS Global Investment Grade Credit

Polar Capital Global Technology

- Robeco Global Credits

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings