Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

Morningstar's Europe Core Pick List, de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde aandelen, laat voor december veel minder wisselingen zien dan de lijst over november. Er verdwenen vier aandelen van de lijst en evenzoveel kwamen er bij. Dat is nog niet de helft van het aantal wisselingen van vorige maand.

Robert van den Oever 05 december, 2017 | 11:07
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Core Pick List voor december laat veel minder wisselingen zien dan die van een maand geleden. Er verdwenen 4 bedrijven van de lijst en daar kwamen er 4 nieuwe voor terug.

De reden voor wijzigingen in de Europe Core Pick List is dat aandelen die in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor hen berekenen, plaatsmaken voor aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Of met andere woorden: die verder onder hun Fair Value noteren.

De FTSE 100 is in november gedaald met 2,22%, en dat betekende een omslag vergeleken met de 1,63% stijging in oktober. Het mandje Europese aandelen dat Morningstar volgt, noteert nu tegen 108% van de Fair Value die de Morningstar-analisten berekenen, waar dat een maand eerder nog 111% was.

Wat de verhouding koers/Fair Value betreft is er voor december weinig veranderd. Die verhouding is voor de gehele lijst 152 basispunten toegenomen.

Net als in de afgelopen maanden is opnieuw de sector gezondheidszorg degene met de hoogste korting ten opzichte van de Fair Value, gevolgd door de sector defensieve consumentengoederen en de sector communicatiediensten.

Eveneens net als in voorgaande maanden zijn de technologie- en de energiesector ieder maar met één naam op de lijst vertegenwoordigd.

Alleen Narrow of Wide Moat aandelen
Morningstar's Europe Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.

De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value.

Afvallers
De afvallers voor deze maand zijn Kion Group (sector industrie), Criteo (technologie), Centrica en SSE (beide nutsbedrijven).

Criteo valt af omdat het aandeel met 22% onderuit ging nadat het management van het bedrijf het mes zette in de eigen verwachtingen.

Centrica verdwijnt nadat Morningstar-analist Tancrede Fulop zijn Fair Value schatting met 40% heeft verlaagd naar 150 Britse pence per aandeel. Fulops conservatievere kijk op het bedrijf is gebaseerd op soberdere aannames voor de Britse markt, zowel particulier als zakelijk, en een bevriezing van de tarieven. Op basis daarvan verlaagde Fulop ook zijn schatting voor de winst per aandeel met 46%. Ondanks de duikvlucht van 22% die de aandelenkoers van Criteo maakte, is het dus niet langer aantrekkelijk in zijn sector.

Kion Group verdwijnt ook van de lijst nadat het aandeel Kion in november met 4% steeg. Door die koersstijging bieden andere aandelen nu meer opwaarts potentieel, uitgaande van hun huidige koers/Fair Value verhouding.

Nieuwkomers
De nieuwkomers op de lijst zijn Symrise (grondstoffensector), GEA Group (industrie), Infineon Technologies (technologie) en United Utilities Group (nutsbedrijven).

GEA Group en United Utilities Group zijn niet zonder meer de allergoedkoopste aandelen op de lijst, maar wel de aantrekkelijkste op basis van hun voor onzekerheid aangepaste koers/Fair Value verhouding.

ECPL 2017 12 GEA Group

Het aandeel GEA Group noteert momenteel tegen een korting van zo'n 15% ten opzichte van de Fair Value. Dit bedrijf in food processing heeft van Morningstar-analist Denise Molina een Wide Moat rating gekregen. Het maakt machines voor voedselverwerking, zoals scheiden van materiaal, vloeistoffenbehandeling en zuivelverwerking. Het bedrijf doet niet alleen machinebouw, maar ontwerpt en verzorgt volledige fabrieksinrichting voor voedselverwerkers. Die nauwe band met klanten en het lange-termijnkarakter dragen in belangrijke mate bij aan de wide Moat rating. Ook het aspect van voedselveiligheid is daarbij belangrijk; klanten willen geen risico's nemen ten aanzien van hun eindproducten en zullen daarom niet zomaar overstappen naar een andere levancier vanwege het prijsargument. Bovendien heeft GEA Group toonaangevende marktaandelen in de voedselverwerkende industrie en investeert het in innovatieve producten waardoor het voorop blijft lopen in verwerkingstechnologie. Analist Molina heeft onlangs de Fair Value voor GEA Group verhoogd van 45 naar 47 euro en is van mening dat GEA's eigen doen van 13-16% EBIT marge op middellange termijn haalbaar is.

ECPL 2017 12 United Utilities Group

United Utilities Group kent een 10% discount ten opzichte van de Fair Value. Morningstar-analist Andy Bischof heeft onlangs zijn Fair Value schatting verhoogd van 850 naar 900 pence. Het bedrijf heeft een Narrow Moat rating en is de grootste Britse afvalwaterverwerker, actief in het noordwesten met inbegrip van Manchester en Liverpool. Analist Bischof ziet kansen voor de toekomst want een groot deel van de Britse waterinfrastructuur is meer dan 200 jaar oud en vraagt om vervangingsinvesteringen. Dar kan United Utilities Group volgens hem van profiteren en het bedrijf zal hier naar verwachting ruim 800 miljoen pond investeren in de komende 5 jaar. De totale investeringen voor de langere termijn bedragen naar schatting 3,5 miljard pond. Bovendien heeft het bedrijf te maken met overheidsregelgeving die richtlijnen heeft voor budgetten en efficiency. Dat maakt het makkelijker om de winstgevendheid en winstgroei op peil te houden.

Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor december:

Europe Core Pick List 2017 12 tabel

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer:

- Ultimate Stock Pickers kiezen blue-chips in derde kwartaal

- Royal Dutch Shell keert alleen nog cash dividend uit

- YouTube is ondergewaardeerd onderdeel van Alphabet

- Morningstar verwacht geen break-up General Electric

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten