Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen

De wereldwijde aandelenindices stegen in november verder, waardoor de waardering van de markt als geheel opnieuw iets hoger kwam te liggen dan de Fair Value van Morningstar. Een aantal aandelen verdween vanwege overwaardering van Morningstar's lijst aantrekkelijk gewaardeerde aandelen, en daar kwamen andere, aantrekkelijker gewaardeerde aandelen voor in de plaats. Dit is de lijst voor december.

Robert van den Oever 15 december, 2017 | 9:24
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.

De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.

De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert aan de hand van de data per 30 november 2017 op 91% van de Fair Value, terwijl de S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten samen op 104% noteren. Een maand geleden was dat nog respectievelijk 90% en 103%. De koersstijgingen van afgelopen maand - de S&P 500 steeg 2,8% in november - hebben dus effect gehad op de waarderingen.

De sector met de laagste waardering is wederom gezondheidszorg die noteert op 82% van zijn Fair Value. Die sector is iets duurder geworden, want een maand geleden was dat nog 80%.

De aandelenanalisten van Morningstar zien ook waarde in de sectoren consumer discretionary, energie, industrie en telecommunicatie, die allemaal op minder dan 89% van hun Fair Value noteren.

Sectoren in detail: consumentengoederen
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met 'consumer discretionary'. Daar verdwijnen Viacom en L Brands van de lijst en daarvoor in de plaats komen Hanesbrands en TripAdvisor.

Morningstar-analist Bridget Weishaar over de keuze voor Hanesbrands: 'We hebben groot vertrouwen in de verdedigbaarheid van Hanesbrands' concurrentiepositie vanwege de voordelen die het heeft die lastig te repliceren zijn voor concurrenten: de grote en gecontroleerde leveringsketen, productpositionering in een markt waar merk belangrijker is dan prijs en de schaalvoordelen die ook nog eens toenemen door de synergie van de merken in de de portefeuille onderling. Wij denken dat het benutten van die synergie zal leiden tot significante groei van de operationele marge (85 miljoen dollar in 2018 en 2019) 100 miljoen dollar aan kostenbesparingen door Project Booster en 30-40 miljoen dollar door efficiencytoename in de productie.'

Kijken we vervolgens naar de sector 'consumer staples', dan verdwijnen General Mills en Kroger ten gunste van Reckitt Benckiser Group en Molson Coors Brewing.

Morningstar-analist Sonia Vora legt uit waarom Molson Coors aantrekkelijk is: 'De bierbrouwer heeft sterke posities in belangrijke markten met een marktaandeel van 25% in de Verenigde Staten, 34% in Canada en 20% in Europa. De merkenportefeuille met sterke namen zoals Coors Light en Miller Lite, die beide in de top 5 van de VS staan, zorgen voor voldoende immateriële activa voor een Narrow Moat rating.  In oktober 2016 nam het resterende deel van de joint venture MillerCoors over, waardoor het nu Miller internationaal kan distribueren. Dat brengt de benodigde schaalgrootte om inkoopkosten omlaag te krijgen en de productie en leveringsketen efficiënter te maken. Ook droeg de deal bij aan de lange-termijnrelatie met distributeurs en retailers om een plek op het winkelschap te verzekeren.'

Energie
In de energiesector moet Enbridge plaatsmaken voor Oneok, terwijl dat een maand geleden nog omgekeerd was.  Morningstar-analist Stephen Ellis legt uit waarom: 'De nieuw gevormde Oneok groep brengt aantrekkelijke financiële parameters met zich mee, waaronder geen belastingen tot en met 2021, lagere kapitaalkosten en een investment grade credit rating. De dividendgroei tot in 2021 wordt geschat op 9-11%. Keerzijde is dat veel afhangt van het LNG-gasnetwerk en de ontwikkeling van de grondstofprijzen. Zo'n 20% van de omzet is afhankelijk van langetermijncontracten voor het gebruik van zijn pijpleidingen. De grote dekking van het leidingennetwerk compenseert dat risico enigszins.'

Financials
In de financiële sector verdwijnen Affiliated Managers GroupDeutsche Bank en Mitsubishi UFJ Financial Group. Daarvoor in de plaats komen ING Groep, Axa en Canadian Imperial Bank of Commerce.

Morningstar-analist Derya Guzel over ING Groep: 'Zoals alle banken in Europa had ING last van de lage rente, maar een afname van de voorzieningen voor slechte leningen, betere kostencontrole, toename van het bedrag aan uitstaande kredieten en pogingen om de commissie-inkomsten op te voeren hebben de omzetstroom steviger gemaakt in de afgelopen twee tot vier jaar. ING heeft zichzelf goed door de lage-renteomgeving geloodst en de grotere diversificatie, zowel wat producten als geografische aanwezigheid betreft, hebben de bank sterker gemaakt. De huidige businessmix, waarbij de verzekeraar is afgestoten, ondersteunt volgens ons een stabiele inkomstenstroom in de komende jaren.'

Gezondheidszorg
De sector gezondheidszorg kent twee wisselingen: DaVita en Regeneron Pharmaceuticals gaan eruit, en Incyte en Royal Philips komen erin.

Industrie
In de sector industrie wisselt Equifax van plek met Siemens.

Drie wissels bij IT
In de IT-sector vinden we vier wisselingen: Alliance Data Systems, NetEase, International Business Machines en Juniper Networks gaan eruit en daarvoor in de plaats komen Microchip Technology, Tencent Holdings, Alibaba Group Holding en Altaba.

Telecom
De sector telecommunicatie services verwelkomt deze maand CenturyLink en neemt afscheid van KDDI.

Bekijk hier de volledige Large Cap Global Core Pick List voor december:

LCGCPL 12 2017 tabel 1
LCGCPL 12 2017 tabel 2

LCGCPL 12 2017 tabel 3

(klik op tabellen voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen - december 

Ultimate Stock Pickers kiezen blue-chips in derde kwartaal

Royal Dutch Shell keert alleen nog cash dividend uit

YouTube is ondergewaardeerd onderdeel van Alphabet

Morningstar verwacht geen break-up General Electric

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten