Stevige koersdalingen in oktober: trap niet in de val van de angst

Terugkijkend op de stevige koersdalingen van oktober kan de schrik de belegger om het hart slaan. Maar we moeten sterker zijn dan dat en ons niet laten leiden door behavioural biases, betoogt Morningstar's Dan Kemp. Want beleggingsbeslissingen die uit angst worden genomen, pakken vaak verkeerd uit.

Robert van den Oever 07 november, 2018 | 8:28
Facebook Twitter LinkedIn

Bloedrood kleurden de beurzen afgelopen maand. Wereldwijd daalden de aandelenkoersen scherp en dat veroorzaakt angst bij beleggers. Het is een natuurlijke, menselijke reactie op die volatiliteit te willen handelen, maar beslissingen die worden genomen op basis van emotie in plaats van fundamentele waarden en feiten zullen waarschijnlijk verkeerd uitpakken. Zo'n behavioural bias kan de belegger schade berokkenen, betoogt Dan Kemp, chief investment officer van Morningstar Investment Management.

Een belangrijke bias is de neiging om spectaculaire beursdagen, zowel die met winst als die met verlies, beter te onthouden dan de vele gewone, voortkabbelende dagen. Daardoor kennen we onwillekeurig een te grote rol toe aan die dagen die onrust teweeg brachten.

Een andere neiging is om verlies te willen beperken. Daardoor zijn beleggers al snel geneigd om te willen verkopen, zodra de beurzen in het rood schieten. Maar voor de lange termijn belegger is het vaak zinvoller om te blijven zitten, het verlies uit te zitten en te wachten tot de koersen weer gaan stijgen. Want de echte lange termijn belegger weet dat de koersen altijd weer in de richting zullen bewegen van het langjarig historisch gemiddelde, het normaal.

Bekijk de visie van Dan Kemp en zijn reactie op de rode oktobermaand in deze video:

 

Lees meer van Dan Kemp:

- Laat je niet afleiden door sentiment: houd koers

De juiste aanpak van beleggen in opkomende markten

Dit zijn drie ondergewaardeerde beleggingsideeën

Aandelenmarkten doorgelicht op 5 fundamentele maatstaven

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings