Marktbarometer december: hele Morningstar Style Box kleurt bloedrood

De Morningstar Style Box kleurt bloedrood over december. Alle negen segmenten eindigen de maand in de min. Door de koersval zijn alle segmenten van de Morningstar Style Box nu ondergewaardeerd, en dat is nog niet eerder voorgekomen.

Fernando Luque 08 januari, 2019 | 11:14
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Style Box kleurt bloedrood over december. Alle negen segmenten eindigen de maand in de min, en flink ook. De waarde-stijlen lijden een iets groter verlies dan de groei-segmenten. Het segment Large-Cap Waarde bijvoorbeeld verloor 5,2% terwijl Large-Cap Groei 4,8% verlies leed.

European Market Barometer Style Returns Dec 2018

(klik op afbeelding voor vergroting)

De reden voor het verlies bij Large-Cap Waarde was met name de energiesector, want Royal Dutch Shell daalde 3,4% en BP zelfs 5,7%. Maar ook financials hadden het zwaar, zoals Axa dat 12,3% verloor en BNP Paribas dat 11% daalde.

De sector financials was de slechtst presterende sector in december met een min van 6,6%, gevolgd door industrie met min 6,4%.

European Market Barometer Sectors Returns Dec 2018

(klik op afbeelding voor vergroting)

Large versus small caps
Over het algemeen deden grote bedrijven het beter dan de kleintjes, en dat is normaal in een berenmarkt. In december verloren de grote aandelen 5% en de small-caps 5,7%. Dat weerspiegelt de trend van het hele jaar 2018; large-caps daalden 4,6% en small-caps verloren 16,4%, zoals onderstaande grafiek laat zien:

Largevs Small Dec 2018

(klik op afbeelding voor vergroting)

Waarde versus groei
Verrassend is de ontwikkeling van waarde-aandelen ten opzichte van groei-aandelen in december. In een berenmarkt zouden waarde-aandelen het beter moeten doen dan groei, maar dat bleek niet het geval. In december verloor de waarde-stijl 5,3% tegen een verlies van 4,9% voor de groei-stijl.

Valuevs Growth Dec 2018

(klik op afbeelding voor vergroting)

Waarderingen
Kijken we naar de waarderingen, dan is het segment Large-Cap Waarde flink goedkoper geworden. De verhouding koers/Fair Value is gedaald van 0,82 in november naar 0,77. Het is nog niet eerder voorgekomen dat alle negen segmenten van de Morningstar Style Box tegelijk onderwaardering lieten zien.

European Market Barometer Style Valuations Dec 2018

(klik op afbeelding voor vergroting)

De waarderingen op sectorniveau zijn eveneens zeer aantrekkelijk. Alle sectoren, behalve grondstoffen, hebben nu een koers/Fair Value verhouding van minder dan 1, ofwel ze zijn ondergewaardeerd. De sectoren energie en financials vallen extra op met waarderingen van respectievelijk 0,76 en 0,79.

European Market Barometer Sectors Valuations Dec 2018

(klik op afbeelding voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

Marktbarometer november: meeste stijlen weer negatief

Markbarometer oktober: alle segmenten kleuren bloedrood

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings