Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen

De aandelenmarkt als geheel lijkt fair gewaardeerd, want er zit niet veel verschil tussen de actuele koersen van de S&P 500-aandelen die Morningstar volgt en de Fair Values die Morningstar's analisten ervoor berekenen. Koersdalingen in de afgelopen weken hebben weer kansen voor aantrekkelijk gewaardeerde wereldwijde large-cap aandelen opgeleverd. Dit is de Large Cap Global Core Pick List voor januari.

Robert van den Oever 18 januari, 2019 | 9:35
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.

De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.

De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert aan de hand van de data per eind december op 76% van de Fair Value, waar dat een maand eerder nog 80% was.

De sector met de laagste waardering op de lijst is - net als in de afgelopen drie maanden - consumer staples met een koers/Fair Value verhouding van 65%.

De S&P 500 index daalde in december met 9,2% tot 2.506,85. Wat de sectoren in de S&P 500 betreft, zijn nutsbedrijven en gezondheidszorg de duurste op 100% van hun Fair Value. Energie is de goedkoopste op 85% van de Fair Value.

De S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten noteren samen op 94% van hun Fair Value, tegenover 99% een maand eerder. 

Sectoren in detail: consumentengoederen
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met 'consumer discretionary'. Daar verdwijnen Fiat Chrysler Automobiles en BMW ten gunste van nieuwkomers Mattel en Alibaba. Morningstar-analist motiveert de keuze voor Alibaba:

'Het aandeel Alibaba krijgt een Wide Moat rating vanwege het sterke netwerkeffect, waarbij de waarde toeneemt naarmate er meer kopers en verkopers op actief zijn. Ondanks de recente macro-economische onzekerheid denken wij dat e-commerce in China en Zuidoost-Azië nog een lange periode van groei voor zich heeft, vanwege het stijgende beschikbare inkomen en consumententrends, stijgende penetratie van internet en mobiel verkeer en een sterk versnipperd landschap in fysieke winkels.' 

In 'consumer staples' moet Coty plaatsmaken voor Conagra Brands. Analist Sonia Vora over deze wissel:

'De recente overname van Pinnacle Foods vult de merkenportfolio van Conagra goed aan, want de combinatie van die twee is goed voor de tweede plek in het diepvriesschap op de Amerikaanse thuismarkt. Dat biedt niet zomaar een concurrentievoordeel, want het is in deze business lastig om een onderscheidend product te maken. De sterke concurrentie maakt het lastig om nieuwe producten te laten slagen, want het is lastig voorspellen welke de consument zal omarmen. De cijfers over het tweede kwartaal, waarin innovatie wat ingeslapen raakte, gaven blijk van eroderende omzet en distributie bij merken als Birds Eye en WishBone. Wel zal de deal zo'n 200 miljoen aan kostenbesparingen opleveren vanaf 2022 en dat lijkt ons zeker haalbaar.'

Communicatie
De communicatiesector kent twee wisselingen: NetEase en KDDI maken plaats voor CBS en Dish. Analist Neil Macker over CBS:

'CBS heeft een duurzaam concurrentievoordeel dankzij zijn entertainment segment dat meer dan de helft van de operationele winst binnenbrengt. Wij denken dat de waarde van content van hoge kwaliteit zal blijven toenemen en daarom is de televisie productie studio de aantrekkelijkste asset van het bedrijf in het entertainment segment.'

Energie
In de energiesector komen ExxonMobil en TransCanada op de lijst en Total en Cenovus Energy (waarvan de Fair Value is verlaagd) gaan eraf. 

Financials
In de financiële sector komt Wells Fargo op de lijst en dat gaat ten koste van Affiliated Managers Group. Onlangs hebben we in dit artikel uiteengezet wat analist Eric Compton aantrekkelijk vindt aan Wells Fargo:

 

Gezondheidszorg
In de sector gezondheidszorg verdwijnen drie aandelen van de lijst: Biogen, Philips en Icyte. Daarvoor in de plaats komen CVS Health, Fresenius Medical Care en AmerisourceBergen. Analist Karen Andersen over dat laatste aandeel:

'AmerisourceBergen is een van de drie grootste geneesmiddelendistributeurs en is de belangrijkste toeleverancier van grotere ketens als Walgreens en postorderaar Express Scripts. Voor Walgreens verzorgt het bedrijf alles, de merkmedicijnen en de generieke producten en dat is belangrijk, want zo pakt het ook de artikelen met hoge marges mee. In 2018 is de winkelketen Rite Aid met 1.900 vestigingen toegevoegd als klant en dat betekende een fikse logistieke operatie. Het illustreert de kracht die de schaalgrootte van AmerisourceBergen met zich meebrengt.'

Industrie
In de sector industrie maken Masco en Caterpillar plaats voor BAE Systems en Raytheon. Analist Denise Molina over BAE:

'Het Verenigd Koninkrijk promoot BAE als nationale kampioen in cruciale defensie-activiteiten zoals vliegdekschepen, marineschepen en onderzeeërs en pantservoertuigen. Het bedrijf is de dominante - en soms zelfs de enige - speler in die markten en dat geeft het een niet te evenaren voorsprong. De nauwe banden met de Britse overheid zijn een belangrijke immateriële asset en bovendien heeft die Britse overheid een preferent belang in het bedrijf waarmee het overname door een buitenlandse partij kan tegenhouden. In 2012 bijvoorbeeld mislukte een samengaan van BAE met EADS wegens bezwaren van de overheden van het VK, Frankrijk en Duitsland die er samen niet uit kwamen. De Britten wilden de invloed van de andere twee landen beperken om de sterke relatie met het Amerikaanse Pentagon te kunnen behouden.'

Informatietechnologie
In de IT-sector vinden we twee wisselingen: Nokia en Broadcom moeten het veld ruimen ten faveure van Alliance Data Systems en Applied Materials.

Grondstoffen
In de sector grondstoffen moet Martin Marietta Materials wijken voor Nutrien.

Vastgoed
In vastgoed verdwijnt Macerich van de lijst en komt Boston Properties erop.

Nutsbedrijven
in de sector nutsbedrijven maakt PPL plaats voor het aandeel Dominion Energy.

 

Bekijk hier de volledige Large Cap Global Core Pick List voor januari:

LCGCPL 2019 01 tabel 1
LCGCPL 2019 01 tabel 2

LCGCPL 2019 01 tabel 3

(klik op tabellen voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- Orsted profiteert het meest van sterke groei offshore windenergie

Harde Brexit raakt vooral automotive en supermarktbedrijven

Banken geraakt door harde Brexit en voedingsreuzen bieden koopkans

Wordt Farfetch het Amazon van de luxe-goederen?

Uitzendbedrijven interessant omdat cyclische gevoeligheid afneemt

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten