Dit zijn alle nieuwe duurzame ETF's van 2018

De markt voor duurzame ETF's is in 2018 flink gegroeid. Hun beheerd vermogen nam flink toe en er kwamen veel nieuwe producten op de markt. Na de eerdere blik op de marktontwikkelingen bekijken we nu het aanbod aan nieuwe duurzame ETF's die in 2018 zijn geïntroduceerd en hun onderscheidende kenmerken. 

Robert van den Oever 29 januari, 2019 | 8:52
Facebook Twitter LinkedIn

Het aantal duurzame ETF's is vorig jaar flink gegroeid, en ook hun beheerd vermogen is behoorlijk toegenomen. De details daarover heeft u eerder kunnen lezen in dit artikel:

 

Deze keer kijken we verder in detail naar het aanbod aan nieuwe fondsen. Er kwamen 36 nieuwe duurzame ETf's op de markt, waarvan 31 aandelen- en vijf obligatie-ETF's, zodat het totaal aanbod aan verkrijgbare duurzame ETF's in Europa nu 79 bedraagt. Morningstar analyseert de karakteristieken van het nieuwe aanbod.

iShares
De zes nieuwe ETF's van iShares hebben lopende-kostenfactoren tussen 0,07% en 0,20% en dat is zelfs goedkoper dan sommige conventionele ETF's. Die range van zes omspant Europa, de Verenigde Staten, Japan, opkomende markten en wereldwijde aandelen. Ze sluiten aandelen uit die zich bezighouden met wapens, tabak en steenkool en dat is een tamelijk lichte screening. In de praktijk betekent het dat bijvoorbeeld de iShares MSCI USA ESG Screend ETF zo'n 7% van de posities in de MSCI USA index terzijde schuift. Het gaat dan om bedrijven zoals Philip Morris Interantional, Boeing en Lockheed Martin.

L&G
L&G bracht in november zes nieuwe kern-aandelen-ETF's met een duurzaam randje op de markt. Die hebben een lopende-kostenfactor van 0,05%. Ze sluiten bedrijven uit die actief zijn in controversiële bedrijfstakken zoals wapens en steenkool of die hardnekkig de principes van het VN Global Compact verdrag schenden. De opname van ESG-criteria in L&G's enige kern-ETF assortiment bewijst dat bij dit fondshuis duurzaamheid steeds meer mainstream wordt.

Xtrackers
Vergeleken met L&G gaat Xtrackers een paar stappen verder met duurzame impact. De nieuwe Xtrackers MSCI ESG Leaders Low Carbon ex-Tobacco Involvement ETF range past niet alleen uitsluitingen toe op basis van waardes, maar ook screenings om de best-in-class aandelen op het gebied van ESG en lage CO2-uitstoot ('low carbon') te ontdekken. De resultaten van die screenings zijn opmerkelijk: zo heeft de MSCI Japan ESG Leaders Low Carbon ex Tobacco Involvement 5% Index maar 35% van zijn posities gemeen met de MSCI japan index die het volgt.

De range omvat fondsen voor wereldwijd, Japan, Verenigde Staten en Europese aandelen en de kosten bevinden zich in de bandbreedte 0,15-0,20%.

Amundi en BNP Paribas
Amundi en BNP Paribas hebben ieder ETF's gelanceerd die MSCI SRI indexen volgen en die omvatten alleen de bedrijven uit elke sector die het hoogst scoren op ESG. Hoewel ze iets duurder zijn dan de bovengenoemde producten van concurrenten, zijn ze wel goedkoper dan vergelijkbare producten van UBS en iShares. De drie nieuwe aandelen-ETF's van Amundi behelsen respectievelijk Europa, de Verenigde Staten en wereldwijd tegen een lopende-kostenfactor van 0,18%.

Lyxor
Lyxor heeft uitgebreid met vier ETF's die de MSCI ESG Trend Leaders indexen volgen. Die selecteren bedrijven die zowel een robuust ESG profiel hebben als aantoonabre actie om dat profiel te verbeteren. Er worden minimale uitsluitingen toegepast.

Actief beheerde ETF's
JP Morgan komt met nieuwe producten die een contradictie lijken te bevatten: drie actief beheerde duurzame aandelen ETF's die gebruik maken van de research-deskundigheid van het fondshuis. De drie passen uitsluitingen op duurzame waarden toe en integreren daarnaast ESG-factoren die specifiek gericht zijn op het verminderen van risico's met betrekking tot ondernemingsbestuur en CO2-uitstoot bij de aandelenselectie.

Ook actief beheerd is de Ossiam ESG Low Carbon Shiller Barclays CAPE US Sector ETF. die gaat uit van een op waarde gebaseerde sector rotatie strategie die is gericht op Amerikaanse aandelen. De ETF mikt op eenzelfde risico/rendementsprofiel als de bestaande Shiller Barclays CAPE strategie maar met een geringere CO2-uitstoot (carbon footprint) en een beter ESG-profiel.

Bekijk hier de volledige lijst met nieuwe duurzame ETF's die in 2018 zijn geïntroduceerd:

ETF Roundup 2018 Exhibit 3a

ETF Roundup 2018 Exhibit 3b

(klik op afbeeldingen voor vergroting)

Kopposities voor UBS en iShares
In het huidige landschap voeren UBS en iShares de lijst van grootste aanbieders van duurzame ETF's aan. UBS heeft het hoogste vermogen onder beheer, maar door de nieuwe productintroducties heeft iShares het groote aanbod in aantal, zo maakt onderstaande dubbelgrafiek duidelijk:

ETF Roundup 2018 Exhibit 4

(klik op grafiek voor vergroting)

 

Lees meer over ETF's:

Thema-ETF's: geschikt voor lange termijn of modegril?

De plek van thema-ETF's in de beleggingsportefeuille

Zo doen thema-ETF's het vergeleken met hun generieke concurrenten

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten