Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

Morningstar's Europe Core Pick List kent voor februari slechts een minimaal aantal wisselingen. De koersschommelingen van de aandelen en de wijzigingen van Fair Values en Moat Ratings door de aandelenanalisten van Morningstar hieven elkaar op. Dit is het overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen voor februari.

Robert van den Oever 12 februari, 2019 | 9:02
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Core Pick List voor februari verwelkomt één nieuw aandeel dat aantrekkelijker gewaardeerd is dan de sectorgenoot die het vervangt.

De reden voor wijzigingen in de Europe Core Pick List is dat aandelen die in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor hen berekenen, plaatsmaken voor aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Of met andere woorden: die verder onder hun Fair Value noteren.

Het mandje Europese aandelen dat Morningstar volgt, noteert nu tegen 94% van de Fair Value die de Morningstar-analisten berekenen.

Uit de verhouding koers/Fair Value blijkt dat de Europe Core Pick List als geheel behoorlijk wat duurder is geworden. Er kwamen gemiddeld 480 basispunten bij.

De sector defensieve consumentengoederen is nog steeds de goedkoopste sector, gevolgd door de sectoren industrie en communicatie.

Alleen Narrow of Wide Moat aandelen
Morningstar's Europe Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.

De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value.

BT Group in plaats van Liberty Global
Het aandeel Liberty Global verdwijnt van de lijst, aangezien het een koersstijging van 15% heeft geboekt over de afgelopen maanden. Morningstar-analist Allan Nichols houdt vast aan zijn Fair Value van 38 dollar per aandeel, en daardoor zijn andere namen uit deze sector nu aantrekkelijker gewaardeerd geworden.

Het aandeel dat nieuw op de lijst verschijnt, is het Britse telecommunicatiebedrijf BT Group. Analist Nichols hanteert hiervoor een Fair Value van 360 pence en hij geeft het aandeel een Narrow Moat.

De lijst bevat twee andere namen die veruit de goedkoopste zijn: British American Tobacco en GEA Group die respectievelijk 40% en 30% onder hun Fair Values noteren. Daarom gaan we dieper in op deze twee aandelen. 

 

British American Tobacco
Het aandeel British American Tobacco heeft van Morningstar-analist Philip Gorham een Wide Moat rating toegekend gekregen. Het strijdt met Philip Morris International om de eerste plek als grootste beursgenoteerde tabaksbedrijf; het is iets groter dan Philip Morris Internationaal als het gaat om omzet, maar iets kleiner in volume.

De Fair Value van 4.500 pence per aandeel British American Tobacco betekent een discount van 40% ten opzichte van de actuele aandelenkoers. Analist Gorham voorspelt een gemiddelde volumedaling van 2% over de komende 5 jaar met een prijs/mix effect van 5%, iets lager dan in de voorafgaande jaren. Een risico is volgens hem het mogelijke verbod op mentholsigaretten in de Verenigde Staten, hetgeen de verkoop van het merk Newport kan schaden.

Echter, de tabaksgigant zal eventuele volumedalingen kunnen opvangen door zijn prijszettende macht en die dankt het weer aan zijn schaalgrootte en aan zijn sterke merken, zoals Dunhill, Lucky Strike en Rothmans.

De strenge overheidsregelgeving maakt het bijkans onmogelijk om als nieuwe speler de tabaksmarkt te betreden en de marktaandelen van de diverse spelers blijven min of meer gelijk dankzij de sterke merkentrouw van rokers. Wel nieuw zijn de nieuwe producten op het gebied van verhitte tabak en daar heeft BAT een voorsprong op zijn concurrenten en dat draagt bij aan de Wide Moat rating.

Gorham calculeert voor 2019 een koers/winstverhouding van 16, een vrije kasstroom yield van 6% en een dividendrendement van 4%.

ECPL 2019 02 British American Tobacco

(klik op afbeelding voor vergroting)

 

GEA Group
GEA Group is toonaangevend in de voedingsmiddelenprocesindustrie. Het ontwikkelt en bouwt machines voor separatie, verwerking van vloeistoffen en zuivel. Voor klanten ontwerpt en construeert het volledige productieprocessen. Het bedrijf is wereldmarktleider met nummer één of twee posities  en krijgt van Morningstar-analist Denise Molina een Wide Moat rating. De sterke positie wordt geïllustreerd doordat elke vierde liter melk, elke derde instant koffie productielijn en elke derde kipnugget tot stand is gekomen via machines van GEA Group.

De Fair Value van 45 euro per aandeel impliceert een discount van 30% ten opzichte van de actuele aandelenkoers. Analist Molina ziet wel beren op de weg in de vorm van de herstructurering die momenteel gaande is, maar desondanks blijft haar omzetgroeiverwachting voor de middellang termijn van 4,4% intact.

De drempel voor toetreding voor nieuwkomers tot deze industrie is hoog, want voedselveiligheid is een sleutelelement en afnemers willen geen risico nemen met die veiligheid door te experimenteren met nieuwe leveranciers. Contracten en relaties zijn dan ook voor de lange termijn, soms decennia lang, en dat ondersteunt de Wide Moat rating.

 ECPL 2019 02 GEA Group

(klik op afbeelding voor vergroting)

 

Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor februari:

Europe Core Pick List 2019 02 tabel

(klik op afbeelding voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- Dit is de impact van elektrisch rijden op de vraag naar olie

- Vier aantrekkelijke Amerikaanse dividendaandelen

- Er is ruimte voor méér bij NN Group

Harde Brexit raakt vooral automotive en supermarktbedrijven

Banken geraakt door harde Brexit en voedingsreuzen bieden koopkans

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings