Nieuwe ratingwijzigingen door de analisten van Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar beoordeelden ook afgelopen week weer een aantal beleggingsfondsen opnieuw en gaven ze upgrade of een downgrade van de Morningstar Analyst Rating. Bekijk in dit overzicht de ratingwijzigingen van de afgelopen week.

Robert van den Oever 21 april, 2020 | 13:19
Facebook Twitter LinkedIn

Upgrades

JPM Japan Equity - van Bronze naar Silver

Dit fonds geeft vertrouwen vanwege de ervaren en capabele hoofdbeheerder Nicholas Weindling en het goed voorziene ondersteunende team. Weindling volgt JP Morgan's aanpak van kwaliteitsgroei die is gebaseerd op het strategische classificatieraamwerk dat ook wordt gebruikt door de teams voor opkomende markten en Asia Pacific. 

Die aanpak is al lange tijd bekend en is robuust en heeft zich bovendien bewezen. Eerder hadden we vragen bij de omvang van 10 miljard dollar aan beheerd vermogen per december 2019, maar het team heeft een voldoende liquide portefeuille weten te behouden en een stabiel aantal posities. Ook is verstandig gehandeld ten aanzien van de capaciteit, zo bewijst de soft-close die in juni 2018 werd ingesteld.

Alles bij elkaar is de overtuiging van Morningstar op dit fonds gegroeid, en daardoor gaat de Process Pillar beoordeling omhoog naar Above Average. De Morningstar Analyst Rating gaat omhoog van Bronze naar Silver voor de clean share class C.

 

JPM China en JPM Greater China - van Bronze naar Silver

Morningstar heeft noag altijd vertrouwen in portefeuillebeheerder Howard Wang, de brede analyse middelen en het consistent toegepaste op groei georienteerde beleggingsproces. De People en Process Pillars hebben beide de beoordeling Above Average.

Onder invloed van de nieuwe methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op het effect van kosten en op de prestaties ten opzichte van concurrenten, gaat de Morningstar Analyst Rating voor de 'clean share class' C omhoog van Bronze naar Silver.

 

Downgrades

HSBC Euro Government Bond - van Silver naar Neutral

Per eind maart 2020 is hoofdbeheerder en beleggingsveteraan Michel Antonas teruggetreden. Hij heeft het stokje overgedragen aan Laurent Garrigue die lid is van het kwantitatieve researchteam van het fondshuis. 

Het vertrek van Antonas is een verlies voor beleggers, en zijn opvolger ontbeert nog ervaring met het beheer van obligatiemandaten, en dat beperkt onze overtuiging momenteel. Daarom gaan de People en Process Pillars omlaag naar Average en dat resulteert in een verdere verlaging van de Morningstar Analyst Rating van Silver naar Neutral.

 

Allianz Structured Return- van Bronze naar Negative

Alle fondsklassen van dit fonds krijgen een downgrade van de Morningstar Analyst Rating van Bronze naar Negative. Vanwege mankementen in de protocollen voor risicobeheersing heeft de strategie grotere verliezen geleden dan verwacht tijdens de verkoopgolf van maart 2020. Het team heeft weliswaar de portefeuille inmiddels verder ontdaan van risico en heeft conservatievere keuzes gemaakt om de verliezen te beperken, maar er is momenteel te veel onzekerheid over de toekomst van deze strategie. Daarom doen beleggers er beter aan om deze voorlopig te mijden.

 

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 7 t/m 13 april

- Zo werkt de vernieuwde Morningstar Analyst Rating

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings