Fonds van de Week: BlackRock US Dollar Bond Fund

Het BGF US Dollar Bond Fund hanteert een scherpe aanpak met een gedegen risicobeheersing: de benadering combineert nauwgezetheid met een out-of-the-box-manier van denken. Voeg daarbij BlackRock’s arsenaal aan mogelijkheden, en de uitkomst is een Morningstar Analyst Rating van Silver. Ondanks het recente vertrek van Rick Rieder als hoofdmanager van het team houdt Morningstar het vertrouwen in zowel het proces als het team.

Greetje Remmerde 02 december, 2020 | 16:40
Facebook Twitter LinkedIn

BlackRock US Dollar Bond Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: High
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: High

BlackRock US Dollar Bond Fund

De nauwgezetheid van de aanpak van het BGF US Dollar Bond Fund zit hem in de manier waarop de managers het meeste uit de uitgebreide mogelijkheden van het bedrijf halen om minutieus onderzoek te doen (zowel macro-economisch als bottom-up) en om grondig risicobeheer uit te voeren. De strategie maakt gebruik van een op maat gemaakt risicodashboard, op basis van Aladdin: het risicobeheersysteem van BlackRock, om de risico's van de strategie op alle manieren te analyseren en te ontleden. Het out-of-the-box-element omvat het correct identificeren van grote trends die markten beïnvloeden en het dienovereenkomstig positioneren van de portefeuille.

Uitgebreide toelichting

Fvd W BGF US Dollar Bond Fund D2 USD grafiek vrijstaand

 

Beheerteam
Het is een ervaren team dat wereldwijd kan beschikken over uitgebreide middelen. De strategie krijgt, ondanks recente personeelswisselingen, een ‘High’ People-rating. Ook al is Rick Rieder, CIO van Global Fixed Income bij Blackrock, niet langer de hoofdmanager, het team kan nog wel steeds gebruik maken van zijn aanwijzingen. De strategie loopt namelijk parallel met zijn Amerikaanse broer BlackRock Total Return, dat nog wel steeds door Rieder wordt beheerd.

Tot dat team behoort ook Bob Miller, hoofd fundamental fixed income in Amerika. Miller heeft gezelschap gekregen van Aidan Doyle, Chi Chen en Sam Summers. Doyle is al 10 jaar manager binnen het Global Bond-team en co-lead manager van BGF World Bond en BGF Global Government Bond sinds 2017. Chen en Summers kwamen in 2012 bij het bedrijf en zijn managers binnen het multisectorteam.

Het team maakt gebruik van goed gekwalificeerde onderzoeksteams in de Verenigde Staten, Europa en Azië die gespecialiseerd zijn in tal van producten en sectoren, zoals agency mortgage-backed securities, non-agency MBS, municipal bonds, commercial MBS, asset-backed securities, CLO's, US high yield credit, global credit, global rates en opkomende markten. BlackRock is, door zijn omvang en schaal, een van ’s werelds meest uitgebreide onderzoeksorganisaties op het gebied van beleggingen.

De strategie heeft twee toegewijde risicomanagementspecialisten, maar wordt ook indirect ondersteund door een uitgebreid team dat is gespecialiseerd in Aladdin, het systeem voor risico- en portefeuillemanagement en tevens vlaggenschip van het bedrijf.

Fondshuis
De voordelen van BlackRock wegen op tegen de nadelen; het verdient een een Above Average Parent rating. BlackRock belegt in totaal 6,4 biljoen dollar voor haar cliënten en is daarmee ongeëvenaard in grootte maar ook in invloed. Het fondshuis is marktleider en zet de standaard voor passieve beleggers met iShares. Het heeft een diep en getalenteerd vastrentende-waarden team.

De Aladdin-software is een essentieel hulpmiddel voor risicoanalyse en portefeuillebeheer voor de industrie. BlackRock Financial Markets Advisory heeft het vertrouwen en de mandaten van veel overheden veiliggesteld, waaronder het op pandemieën geïnspireerde schuldopkoopprogramma van de Federal Reserve. BlackRock biedt ook oplossingen op het gebied van alternatives, factor- en private equity-beleggingen en is voornemens zijn beursgenoteerde ESG-fondsen te verdubbelen en ESG in al haar strategieën op te nemen. De kosten voor haar producten zijn ook verbeterd.

De opgang van BlackRock heeft echter tegenslagen gekend. Meerdere pogingen om de line-up van actieve aandelenfondsen te vernieuwen, hebben nog niet geleid tot hetzelfde succes als bij de assetclass vastrentende waarden. Het bedrijf heeft tot nu toe slechts een aantal strategieën gelanceerd en die onder de aandacht gebracht bij haar investeerders.

In 2019 en 2020 heeft het fondshuis twee executives en een closed-end fondsmanager ontslagen wegens schending van de gedragscode van BlackRock, wat aantoont hoe moeilijk het kan zijn om bij zo'n kolos een ethische cultuur te koesteren en te handhaven. Hoewel het de deugd van ESG predikt, heeft het vaak de kant van het management gekozen bij het stemmen met een ESG volmacht. BlackRock is niet de beste in alles wat het doet, maar weet wat de beste manier is om haar eindbeleggers te bedienen.

Proces
Het beleggingsproces van deze strategie volgt twee stappen die strikt zijn onderworpen aan een effectieve risicobeheersing. Het goed doordachte concept en de nauwgezette uitvoering ervan ondersteunen een ‘High’ Process Pillar-rating. Rick Rieder en Bob Miller zijn verantwoordelijk voor de top-down laag van de aanpak. Hun benadering wordt niet zozeer gedreven door de geijkte vastrentende factoren zoals monetair beleid, maar eerder door een eigen model dat de nadruk legt op brede trends die doorgaans circa twee tot vier kwartalen duren, zoals bijvoorbeeld wereldwijde groei en convexiteit en die tot asymmetrische resultaten leiden. Rieder en Miller houden van situaties waarbij kansen uiteenlopen. Ze zetten dan bij voorkeur in op de meest waarschijnlijke uitkomsten. 

Zodra de hoofdthema’s bepaald zijn, verdelen de managers de selectie en implementatie van de effecten over de relevante sectorteams. Ze houden daarbij zelf scherp de risico’s van de portefeuille in de gaten via een op Aladdin gebaseerde tool. De strategie is een core-plus-aanbod, hetgeen betekent dat het verder kan gaan dan zijn geaggregeerde index-benchmark.

Zoals is gedefinieerd in het prospectus hebben de managers op het gebied van risicobeheersing behoorlijk wat flexibiliteit. Hoewel ze in het verleden dicht bij de junk-rating van 20% lagen door de exposure in ‘below investment grade’ op te drijven tot 18,3%, is de exposure aan opkomende markten historisch gezien onder de 9% gehouden, ondanks de beleggingsrestrictie van 20% die in het prospectus is opgenomen.

Prestaties
De prestaties onder het huidige management waren sterk, ondanks een zwak begin in het eerste volledige kalenderjaar van Rick Rieder's ambtsperiode en een matig jaar in 2018. Het extra rendement van de strategie komt uit verschillende bronnen, hetgeen Rieder's ‘obsessie’ met risicospreiding onderschrijft.

Als gevolg van een vroege defensieve positionering in 2018 bleef de strategie 76 basispunten achter bij zijn benchmark, maar ten opzichte van de toepasselijke Morningstar categorie Obligaties USD gediversifieerd belandde het nog steeds in de middenmoot. De strategie herstelde zich vervolgens in 2019 weer en versloeg, gedreven door bijdragen van bijna alle groeidrijvers, 80% van zijn concurrenten.

Tijdens de uitverkoop van eind februari tot eind maart 2020 belandde de strategie in het onderste derde deel van de peer groep. Echter, de strategie herstelde zich sterker dan de meeste branchegenoten dankzij belangen in bedrijfsobligaties en de positionering op de yieldcurve. De strategie overtrof zijn concurrenten met bijna 80% voor het hele jaar tot en met oktober 2020.

Tijdens de ambtsperiode van Rieder van november 2010 tot oktober 2020 behaalde de D2-fondsklasse een gemiddeld rendement van 3,9% op jaarbasis, en versloegen daarmee 90% van de peer groep op absolute basis en, gecorrigeerd voor volatiliteit (gemeten aan de hand van de Sharpe ratio) versloeg de D2 klasse zelfs 95% van de concurrenten. Dit is op het conto van solide risicobeheercontroles te schrijven.

Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije 'clean' fondsklasse D2 laten dit fonds uitkomen in het op een na goedkoopste kwintiel van de categorie. Op basis van de verbeterde beoordelingsmethodologie achter de People, Process en Parent Pillars van de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op kosten en verwachte prestaties ten opzichte van benchmark en concurrenten, denken we dat dit fonds in staat zal zijn om positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van BlackRock Global Funds US Dollar Bond Fund D2 USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties USD Gediversifieerd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W BGF US Dollar Bond Fund D2 USD tabel vrijstaand

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

Stewart Investors Indian Subcontinent Sustainability Fund

AQR Global Risk Parity

Schroder Asia Opportunities

DWS Invest Multi Opportunities

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Greetje Remmerde  Greetje Remmerde schrijft als freelancer voor Morningstar voornamelijk over pensioen en personal finance.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten