Fonds van de Week: DWS Euro High Yield Corporates

Het obligatiefonds DWS Euro High Yield Corporates wordt geleid door een ervaren beheerder, kent een solide bottom-up beleggingsproces en heeft een sterk lange termijn track record. De Morningstar Analyst Rating is Bronze.

Robert van den Oever 10 november, 2021 | 16:39
Facebook Twitter LinkedIn

DWS Euro High Yield Corporates in het kort

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Average
Beleggingsproces: Above Average

DWS Euro High Yield Corporates

Deze strategie wordt geleid door de ervaren Per Wehrmann die ruim 20 jaar ervaring heeft met Europese high yield obligaties. Co-beheerder Nicole Wichmann en de rest van het team bieden goede ondersteuning bij het beleggingsproces dat ruimte biedt om zelfs in CCC-obligaties te beleggen als zich daar kansen voordoen. Ook koopt de beheerder soms kortstondig bescherming om het fonds te hedgen als woelige marktomstandigheden daarom vragen. De Morningstar Analyst Rating die Morningstar-analist Thomas De Fauw aan dit fonds toekent is Bronze.

 

Uitgebreide toelichting

DWS Eur high yield corp graph

 

Beheerteam
Hoofdmanager Per Wehrmann trad in 2001 in dienst bij DWS en kwam toen in het Europese high-yieldteam. In 2005 werd hij teamleider en in 2006 nam hij de leiding over deze strategie over. Ondanks wat verloop onder het personeel, hebben de ervaren managers in het team en de analisten die hen ondersteunen ons vertrouwen.

Als hoofd van het Europese team voor hoogrentende obligaties van DWS houdt Wehrmann toezicht op drie andere portefeuillebeheerders, vijf kredietanalisten en twee toegewijde handelaren. In totaal beheert het team ongeveer EUR 6,7 miljard (per september 2021) in hoogrentende activa. Wehrmann's co-portfoliomanager Nicole Wichmann is een belangrijk lid van het team, nadat ze in 2015 bij DWS was gekomen vanuit Union Investment. Ze verving Kyle Kloc, die DWS verliet voor een concurrent. Wichmann is een waardige toevoeging aan het team, met 20 jaar beleggingservaring en een indrukwekkend, zij het kort, trackrecord als manager van UniInstitutional Global High Yield Bonds tussen 2012 en 2015.

Het team van kredietanalisten wordt geleid door Klaus Oster, een veteraan met 22 jaar ervaring in de sector die ook een aantal wereldwijde strategieën beheert, en telt vier Europese kredietanalisten die in 2015, 2016, 2018 en 2021 zijn toegetreden en gemiddeld zes jaar ervaring meebrengen. Eén senior portefeuillemanager en één analist vanuit eigen gelederen die bedrijfsobligaties uit opkomende markten volgde, hebben zich onlangs bij het team gevoegd en zullen naar verwachting in de toekomst meer gaan bijdragen aan deze strategie. Daarnaast werkt het team nauw samen met het in New York gevestigde team van DWS met 13 analisten voor Amerikaanse high yield credits.

Fondshuis
Sinds de beursgang in maart 2018 is DWS in zijn publieke vorm nog vrij nieuw. Hoewel Deutsche Bank een meerderheidsbelang bezit, heeft het fondshuis flinke vorderingen gemaakt om onafhankelijker te worden van zijn geplaagde moederbedrijf. Vanaf 2020 zijn bonussen gekoppeld aan de prestaties van het vermogensbeheer en niet langer aan die van de bank als geheel. Ook zal het bedrijf traditionele corporate titels opheffen om minder hiërarchisch te worden en dat kan de moraal en het vasthouden van talent verbeteren.

Het uitgebreide fondsaanbod van DWS omvat alle activa klassen, inclusief passieve strategieën onder het merk Xtrackers. Terwijl er echte sterke punten onder de actieve fondsen zijn, is een groot deel van het fondsenaanbod niet onderscheidend. De samenstelling van het assortiment is een punt van zorg. Het fondshuis blijft nieuwe strategieën introduceren, zij het in een langzamer tempo. Nieuw aanbod is deels gerelateerd aan een uitbreiding van de ESG-expertise, maar het fondshuis mikt ook op de minder liquide vastrentende waarden, multi-asset en alternatives. Het assortiment op de Amerikaanse markt is gerationaliseerd en gericht op kerncapaciteiten.

We waarderen dat beheerders lang bij het fondshuis blijven en ook dat de variabele beloning rekening houdt met prestaties op de langere termijn, en dat de kosten in sommigen markten onder het gemiddelde blijven. Echter, een verkoopcultuur voerde altijd de boventoon, en het binnenhalen van nieuw vermogen blijft een sleutelelement, aangezien Deutsche Bank sterk afhankelijk is van de winst van DWS.

Proces
De mix van bottom-up onderzoek, top-down marktvisies en sterke risicobeheersing van de strategie levert deze strategie een Above Average rating op voor de Process Pillar. Net als sommige van zijn concurrenten in de categorie EUR high yield obligaties gebruikt Per Wehrmann een in euro luidende benchmark die financiële waarden uitsluit, evenals schuld van de laagste kwaliteit met een CCC-rating. Hij heeft echter de vrijheid om blootstelling aan deze marktsegmenten toe te voegen wanneer hij denkt dat waarderingen aantrekkelijk zijn. Hij hield het gedeelte CCC-papier van de portefeuille doorgaans onder de 10%.

Blootstellingen aan individuele emittenten zijn beperkt tot 5%, maar komen in de praktijk zelden boven de 3% uit. Wehrmann streeft ernaar om ten minste de helft van de portefeuille in relatief liquide, sterk verhandelde obligaties te houden. Hoewel hij af en toe van de benchmark afdwaalt naar schulden die zijn uitgegeven in Amerikaanse dollars of Britse ponden, dekt de beheerder bijna alle blootstelling aan vreemde valuta af terug naar de euro.

De bottom-up uitgever-analyse van het team is bepalend voor de positionering, waarbij de nadruk ligt op het vinden van bedrijven met capabele managementteams die goed gepositioneerd zijn om hun vrije kasstroom te vergroten. Daarnaast beoordeelt de manager regelmatig de sectorallocatie van de strategie en past hij sectorwegingen aan op basis van zijn top-down markt uitzichten. Sinds 2011 koopt Wehrmann af en toe bescherming op de iTraxx European high-yield index om de algemene marktbèta van de strategie te verlagen tijdens moeilijke marktomstandigheden, soms met wel 30%.

Prestaties
De oudere LD-fondsklasse van de strategie presteerde op absolute basis beter dan 80% van zijn concurrenten over de periode van 10 jaar tot en met september 2021. Ook op voor risico gecorrigeerde basis behoort hij tot de top van de EUR-hoogrentende obligatiecategorie over 10 jaar, ondanks hogere volatiliteit en neerwaartse risico's.

De goedkopere fondsklasse FC, die in augustus 2012 werd gelanceerd, had tot en met september 2021 een gemiddeld rendement op jaarbasis van 6,2%. Hij versloeg de categorie met 1,6 procentpunt en zijn benchmark, de ICE BofAML Euro BB-B Rated Non-Financial Fixed & Floating Rate HY Constrained Index, met 0,8 procentpunt op jaarbasis. De risicomaatstaven van het fonds waren historisch gezien lager dan die van vergelijkbare fondsen, maar het fonds heeft een superieure Sharpe-ratio.

Per Wehrmann koopt af en toe kortlopende indexbescherming. Maar in 2020, zonder hedgingstrategieën en met slechts 1,9% in cash eind januari, werd hij gedwongen kwaliteitsactiva te verkopen. Vervolgens daalde het fonds daalde in februari-maart 2020 met 15,1%, vergeleken met 14,1% voor de categorie. Over het volledige jaar 2020 presteerde het fonds echter 1 procentpunt beter dan de categorie.

Het fonds heeft de flexibiliteit om te beleggen in kleinere emittenten en soms in private plaatsingen, wat soms averechts werkt. Een voorbeeld hiervan is de onderhandse plaatsing in Nyrstar, die in 2018 leidde tot een verlies van ongeveer 60 basispunten. Ook had het in 2020 te maken met wanbetalingen bij twee ferrymaatschappijen.

Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije 'clean' fondsklasse FC laten dit fonds uitkomen in het middelste kwintiel van de categorie. Op basis van de verbeterde beoordelingsmethodologie achter de People, Process en Parent Pillars van de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op kosten en verwachte prestaties ten opzichte van benchmark en concurrenten, denken we dat dit fonds in staat zal zijn om positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Bronze.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van DWS Euro High Yield Corporates FC. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties EUR High Yield, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

DWS Eur high yield corp table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Pimco Global Bond Fund

Ninety One Global Strategic Equity Fund

Schroder Global Sustainable Growth

Fidelity World Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten