Een moeilijk verklaarbare outperformance

Het is curieus hoe de Latijns Amerikaanse markten omgaan met de macro-economische problemen die de regio teisteren. De regio presteert duidelijk beter dan de ontwikkelde markten sinds het begin van de Irak-crisis in november 2002.

Fernando Luque 19 maart, 2003 | 14:28
Facebook Twitter LinkedIn
Beurssentiment

Theoretisch gezien heeft een conflict in het Midden-Oosten een effect op de wereldeconomie waarbij opkomende markten en in het bijzonder Latijns Amerika extra kwetsbaar zijn vanwege hun breekbare economieën. Vanaf het begin van de Irak-crisis (op 8 maart, de dag waarop de beruchte resolutie 1441 werd aangenomen bij de Verenigde Naties) tot 12 maart verloren de emerging markets (de MSCI Emerging Markets Free Index in dollars) 7,9%% vergeleken met een daling van 11,2% voor de wereldindex. Gedurende deze periode daalde de MSCI Latin America index slechts 0,9%.

Vanaf het begin van het jaar zien we dezelfde marktrichting. De Latijns Amerikaanse landen presteerden beter dan de ontwikkelde markten (-5,6% versus -10,3%). Als we naar a

fzonderlijke landen kijken is Venezuela de slechts presterende markt met een koersdaling van 16,9% in dollars, gevolgd door Mexico (-9,2%) en Brazilië (-3,2%). Deze verliezen steken schril af bij de stijging van 15,8% in Argentinië.

De verklaring van de relatief goede prestaties van de Latijns Amerikaanse regio vergeleken met de gehele markt, kan gevonden worden in de wat verbeterde situatie tijdens de laatste maanden.

Lula da Silva, de Braziliaanse president, probeert de inflatie onder controle te krijgen door hogere rentes (de laatste stap was een verhoging van 100 basispunten naar 26,5%). De handelsbalans van het land laat ook enige verbetering zien. Horst Köhler, managing director van het IMF ziet drie redenen om optimistisch te zijn voor Brazilië (zie ook http://www.imf.org/external/np/speeches/2003/031103.htm). ‘Allereerst duidt de naadloze en vreedzame democratische transistie in Brazilië op politieke volwassenheid (...) Ten tweede heeft president Lula da Silva de juiste agenda: groei en macro-economische stabiliteit tezamen met sociale gelijkheid (...). En ten derde heeft de nieuwe Braziliaanse regering continuïteit laten zien in de macro-economische politiek die nodig is om de inflatie aan banden te leggen en de overheidsfinanciën op koers te houden.’ Hij concludeert dat we het enorme potentieel van Brazilië moeten erkennen, het is een grote markt met 180 miljoen mensen en is overvloedig aan grondstoffen. De afhankelijkheid van buitenlands kapitaal is een serieuze handicap voor het land. In april moet het land een lening van 5 miljard dollar aan buitenlandse en 3 miljard dollar aan binnenlandse schuld herfinancieren.

Argentinië heeft overeenstemming bereikt met het Internationaal Monetair Fonds en de industriële productie bleek sterker te zijn gestegen dan door analisten verwacht. Veel zal er afhangen van de resultaten van de komende algemene verkiezingen die in april plaatsvinden. Aan de andere kant kan de beslissing van de Hoge Raad van een van de provincies om de ‘pesoficatie’ van tegoeden (welke werden geconverteerd in de Argentijnse peso toen de munt vorig jaar onder druk stond) een verslechtering betekenen voor de gehele sector. Zoals Hors Köhler zei ‘de situatie blijft breekbaar en er is een economisch programma voor de middellange termijn nodig’.

Vooruitzichten

Het feit dat vanaf het begin van de Irak-crisis de Latijns Amerikaanse markten beter presteren dan de ontwikkelde markten is moeilijk te verklaren. Normaliter zorgt een stijging in de risico-aversie van beleggers voor een ‘vlucht naar kwaliteit’ van de meest risicovolle markten naar de minder risicovolle. Dat is niet wat er in de laatste maanden is gebeurd. Hoe dan ook, beleggers moeten de kwetsbaarheid van de regio bij een langdurend internationaal conflict niet vergeten.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten