Prijs je rijk met FD Morningstar Awards

Binnenkort gaat Morningstar in veel landen –waaronder ook Nederland en België- weer een hoop awards uitreiken. In Nederland doen we dit voor de vierde keer samen met het FD op 6 maart: de FD Morningstar Awards. De winnaars zullen uiteraard ook op Morningstar.nl bekend worden gemaakt.

Freddy van Mulligen 15 februari, 2008 | 11:12
Facebook Twitter LinkedIn

Het waarom van die awards is eenvoudig. Eens per jaar willen we de hele beleggingsfondsensector wat extra aandacht geven en helemaal die fondsen die een goede prestatie hebben laten zien. Natuurlijk hebben we hoge verwachtingen van de fondsen die we een prijs geven, maar bij het bepalen van de winnaars richten we ons op bewezen prestaties. We kijken naar rendement over een periode van 1, 3 en 5 jaar en het risico (Morningstar Risk) over de laatste 3 en 5 jaar. Bij al deze cijfers kijken we naar de prestaties van een fonds binnen zijn Morningstar categorie en voor deze “rankings” van rendement en risico over genoemde perioden gebruiken we gewichten van respectievelijk 30%, 16%, 24%, 12% en 18%.

Voor de awards die naar fondsgroepen als geheel gaan, kijken we naar de gemiddelde vijfjaars Morningstar Rating van de fondsen die ze beheren. We maken daarbij onderscheid tussen grote en kleine aanbieders van zowel aandelen- als obligatiefondsen en geven ook een prijs aan de beste “overall” aanbieders. In een artikel dat vorige week op onze website verscheen leest u over de genomineerde fondsen!

Dit jaar gaat het allemaal een beetje anders dan vorig jaar. We hebben dit jaar in Nederland twee award uitreikingen – die van S&P en die van FD/Morningstar – gecombineerd in een nieuwe activiteit. Dat scheelt de (professionele) bezoekers een extra avond buiten de deur en is mogelijk omdat Morningstar de fondsendata activiteiten van S&P heeft overgenomen, inclusief de S&P Awards. Al met al heeft Morningstar naast een berg data ook veel kennis en ervaring met het toekennen van awards.

Ook de methodologie heeft nieuw elan gekregen en is in Europa vergelijkbaar geworden. In Duitsland, Frankrijk, etc vinden vergelijkbare evenementen plaats waarbij dezelfde methodologie wordt gehanteerd. De uitkomsten zijn echter wel anders, omdat in ieder land weer andere fondsen verkrijgbaar zijn.

Naast uitgebreide berekeningen, doen de analisten van Morningstar ook veel handmatig werk bij het bepalen van de winnaars. Zo moet een fonds goed verkrijgbaar zijn in Nederland voor een particuliere belegger. Ook laten we de allerkleinste fondsen buiten beschouwing en kan het vertrek van een belangrijke manager of team reden zijn om beleggingsfondsen te passeren.

Van te voren hebben we bij Morningstar lang nagedacht en uitgebreid gesproken over de te hanteren methodologie. We willen enerzijds dicht bij de methodologie van de ratings blijven, maar we willen wel wat meer nadruk leggen op de prestaties over het laatste kalenderjaar omdat het een jaarlijks evenement betreft. De uitkomsten van de methodologie zijn in sommige gevallen – ook voor ons – verrassend. Soms valt je oog op een fonds dat je minder goed kent. Bij verdere bestudering inzien blijkt dit dan toch een fonds te zijn geweest dat prima prestaties heeft laten zien.

De periode tot 6 maart blijft een spannende tijd voor fondsbeheerders, fondsverkopers en beleggers.

Facebook Twitter LinkedIn
  • Belgische Fund Awards 2008 uitgereikt Belgische Fund Awards 2008 uitgereikt

    Op een feestelijke bijeenkomst werden in Brussel op 19 maart 2008 de Fund Awards 2008 uitgereikt....

  • Petercam Petercam

    Petercam won een FD Morningstar Award voor Beste Kleine Fondshuis Obligatiefondsen en Beste Fonds...

  • Carmignac Carmignac

    In de categorie met beste kleine aanbieders van aandelenfondsen – een aanbieder moet toch nog ste...

  • DWS DWS

    DWS won een FD Morningstar Award voor Beste Grote Fondshuis Obligatiefondsen

  • Aegon Aegon

    Aegon won een FD Morningstar Award voor Beste Grote Fondshuis Aandelenfondsen.

  • ...Zoek in het artikelarchief

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten