Carmignac

In de categorie met beste kleine aanbieders van aandelenfondsen – een aanbieder moet toch nog steeds vijf fondsen beschikbaar hebben om mee te doen – is Carmignac met een gemiddelde vijfjaars rating van 4,14 sterren de winnaar. Carmignac heeft geen groot assortiment, maar biedt toch verscheidenheid.

Freddy van Mulligen 10 maart, 2008 | 14:08
Facebook Twitter LinkedIn

De beheerder is in Nederland een relatieve nieuwkomer, de fondsen van deze Franse onafhankelijke vermogensbeheerder zijn sinds enige jaren verkrijgbaar. Enige weken geleden gaf oprichter Edouard Carmignac een officiële introductiebijeenkomst in Amsterdam om de komst naar Nederland te onderstrepen.

Carmignac staat voor een actief beheer en voor een groeigeoriënteerde benadering. Aan de index laat deze Franse vermogensbeheerder zich weinig gelegen liggen. Regels met betrekking tot in welke regio’s of sectoren moet worden belegd kennen de fondsen niet. Wel wordt actief ingespeeld op marktomstandigheden door uit veiligheidsoverwegingen posities af te dekken met derivaten indien nodig geacht.

Carmignac biedt diverse fondsen, maar zet sterk in op de thema’s grondstoffen en opkomende markten. Voor de VS voorziet Carmignac een recessie. Volgens hem zijn de financiële markten zijn zo verweven dat de zogenoemde ontkoppelingstheorie een fabeltje is. Maar dat neemt niet weg dat er een verschuiving plaatsvindt in de zwaartepunten en de groei in opkomende landen door zal zetten. Grondstoffen zijn een ander thema. Alleen al de bouw van 100 vliegvelden in China zorgt voor een enorme vraag naar koper en beton.

Na het selecteren van thema’s komt de inrichting van de portefeuilles. De beheerders wonen zoveel mogelijk in de landen waarin zij actief zijn. De portefeuilles van Carmignac zijn behoorlijk gespreid. Carmignac Investissement heeft volgens de laatste opgave 68 posities en Carmignac Emergents heeft meer dan 91 posities. Vijfsterrenfonds Carmignac Innovation belegt in zowel technologie als biotechnologie. De nadruk ligt daarbij op midcaps.

Facebook Twitter LinkedIn
  • Belgische Fund Awards 2008 uitgereikt Belgische Fund Awards 2008 uitgereikt

    Op een feestelijke bijeenkomst werden in Brussel op 19 maart 2008 de Fund Awards 2008 uitgereikt....

  • Petercam Petercam

    Petercam won een FD Morningstar Award voor Beste Kleine Fondshuis Obligatiefondsen en Beste Fonds...

  • DWS DWS

    DWS won een FD Morningstar Award voor Beste Grote Fondshuis Obligatiefondsen

  • Aegon Aegon

    Aegon won een FD Morningstar Award voor Beste Grote Fondshuis Aandelenfondsen.

  • Mens of merk Mens of merk

    Afgelopen donderdag zijn de FD Morningstar Awards uitgereikt. Naast dat er prijzen aan beleggings...

  • ...Zoek in het artikelarchief

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten