Aegon

Aegon won een FD Morningstar Award voor Beste Grote Fondshuis Aandelenfondsen.

Freddy van Mulligen 10 maart, 2008 | 14:05
Facebook Twitter LinkedIn

Het is niet juist om te zeggen dat Aegon geen bekende naam is in Nederland, maar voor veel fondsbeleggers zal het niet de meest voor de hand liggende naam zijn. Dat is niet terecht. De vermogensbeheerafdeling van Aegon beheert ruim 60 miljard euro van instituten en bied via adviseurs en via andere distributeurs ook beleggingsfondsen aan. Het totale aantal beleggingsfondsen is daarmee aanzienlijk, maar er is overlap in het productaanbod.

De prestaties van de aandelenfondsen van Aegon zijn bovengemiddeld. De gemiddelde vijfjaars Morningstar Rating van de 22 aandelenfondsen van Aegon en Aegon Asset Management (voor gekwalificeerde beleggers) bedraagt 3,68. Het zijn vooral de recente jaren geweest die veel van de fondsen van Aegon op een voorsprong ten opzichte van vergelijkbare fondsen hebben gezet.De nadruk ligt bij Aegon duidelijk op large caps. De meeste aandelenfondsen hebben over deze periode een bovengemiddelde rating terwijl de indexfondsen een basis leggen met een gemiddelde rating (uitgezonderd het Nederland-Index fonds).

Aegon hanteert een stijl waarbij nauwlettend afwijkingen ten opzichte van de benchmark in de gaten worden gehouden, het doel is om de benchmark na kosten te verslaan. Bij de samenstelling gebruikt Aegon een zelf ontwikkeld kwadrantenmodel. Alle beheerteams kijken naar beleggingen op vier verschillende manieren: fundamenteel, technisch, naar de waardering en ze geven een kwalitatieve analyse. Opvallend is ook de aandacht voor door de markt nog niet onderkende anomalieën. Anomalieën zijn koerspatronen die wel bestaan, maar waarvoor geen sluitende rationele verklaring is als bijvoorbeeld het januari-effect.

Aegon geeft zijn beheerders twee opdrachten mee. Enerzijds moeten zij het kwadrantenmodel voortdurend verbeteren door nieuwe verklarende factoren te ontdekken. Anderzijds worden de uitkomsten van het model voortdurend geconfronteerd met en getoetst aan traditionele beoordelingscriteria en de ervaring van de portfolio manager.

Facebook Twitter LinkedIn
  • Belgische Fund Awards 2008 uitgereikt Belgische Fund Awards 2008 uitgereikt

    Op een feestelijke bijeenkomst werden in Brussel op 19 maart 2008 de Fund Awards 2008 uitgereikt....

  • Petercam Petercam

    Petercam won een FD Morningstar Award voor Beste Kleine Fondshuis Obligatiefondsen en Beste Fonds...

  • Carmignac Carmignac

    In de categorie met beste kleine aanbieders van aandelenfondsen – een aanbieder moet toch nog ste...

  • DWS DWS

    DWS won een FD Morningstar Award voor Beste Grote Fondshuis Obligatiefondsen

  • Mens of merk Mens of merk

    Afgelopen donderdag zijn de FD Morningstar Awards uitgereikt. Naast dat er prijzen aan beleggings...

  • ...Zoek in het artikelarchief

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten